Pruraz u keramickych kondenzatoru

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256

Pruraz u keramickych kondenzatoru

#1 Příspěvek od termit256 »

Jakym zpusobem se projevi pruraz u keramickych kondenzatoru?
Obcas pouziju "recyklovane" soucastky z hromady elektrosrotu co mam pro tyto ucely v krabici a u keramickych kondenzatoru je problem ze zjistenim max napeti. Jen tak pro zajimavost jsem zkousel pripojit 5,6uF velikosti takove vyssi 1206 na 80V a vcelku nic se nedelo, kdyz nepocitam viditelne (a slysitelne) jiskry pri nabijeni a naslednem zkratovani. Byl vypajeny z notebooku, takze pochybuju ze jmenovite napeti bude vyssi nez 5-10V.
Zkousel jsem par desitek cyklu nabit - zkratovat, kapacita se nezmenila a nic jineho zmerit nemam jak.
Vydrzi ty kondenzatory opravdu tolik, nebo odchazi zpusobem ktery mi unika?
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

to asi nebyla keramika, nýbrž tantal.

proražená keramika jde čistě do šlusu, řešil jsem automatiku zapalování kotle, kde kondík 1n spolehlivě odrovnal napájecí zdroj na pcb a ve výsledku připravil majiteli kotle výdaje 18kkč, což souvisí s "prací" plynových servisů, ale to sem už moc nepatří :evil:
termit256

#3 Příspěvek od termit256 »

Rozhodne keramika, typicka hneda kosticka bez jakehokoliv popisu a oznaceni polarity. Myslim ze tantal by takove prepeti ve zdravi neprezil, ale muzu vyzkouset :-)
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Takze tantal, klasicky zluty, 22uF/10V, pred zkouskou 25uF. Po pripojeni na zdroj 80V sel okamzite do zkratu (omezovac 3A). Na svetelne efekty jsem necekal. Po zkousce kapacita nemeritelna, stejnosmerny odpor 1,5 ohmu v obou smerech.
procesor

#5 Příspěvek od procesor »

No tie uF na keramike o veľkosti 1206 sa mi nezdajú. Tak ešte M56. A tie volty... no bežne 50V
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Pred par dnami som z notebooku vybral prerazenu keramiku 10uF. Skratovalo to hlavne napajanie za prepinacimi MOSFETmi - takze na napajacom konektore skrat nemeratelny, az po pripojeni zdroja ho vyskratovalo...
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Mira80 »

coze ? keramika 10 uF ? neco mi uniklo ? ja mel za to, ze keramika je tak do 1 uF a dost..
jinak me udelala keramika to, ze v nejake takove te reprosoustave genius jsou 100nF paralelne k diodam usmernovace a zacalo to vyhazovat pojistku, nenasel jsem nic zjevneho, tak si rikam, vyrazi to trafo pri nabijeni, strcil jsem cosi vetsiho, zapl, z jedne te keramiky se zahulilo a zacalo to fungovat, takze sla evidentne pri prurazu do zkratu
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Ano, 10uF - a su aj lepsie. Skus si par vacsich kuskov "obrat" z nejakej odpalenej zakladnej dosky z PC (a pod.) a zmerat kapacitu.
MirrA1

#9 Příspěvek od MirrA1 »

Mira80:
keramiky jsou už dnes na 100uF - a to dokonce SMD :-)

Co se týká zkratu u keramik, tak někdy jdou uplně do zkratu a někdy se jim nestane vůbec nic, jen se jim trošku sníží kapacita(o plochu elektrody na které zkrat proběhl).

Je to těžké říct, některé typy kondenzátorů se při zkratu dokáží samy opravit, jiné hoří...
bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

měl jsem vícero případů z tesláckých keramik ( ty hnědé čtvercové polštářky) které měli svod okolo 200 ohmů zajímavé, že většinou u zesilovačů ve zpětných vazbách, ale i jako blokovací ve zdrojích a rozhodně na nich nebylo 50V
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

Je to opravdu velikost 1206 jen je trochu vyssi. Odhadem tak 1,5x1,5x3mm.
Pri vypajeni jsem si vsiml, ze na desce jsou dva "typy" kondenzatoru. Normalni "placate" - klasicke pouzdra SMD, ty sly vypajet velmi lehce a pak tyto s vetsi vyskou a kapacitou az do 22uF ktere jsou vyrobeny z nejakeho tepelne hodne vodiveho materialu, sly vypajet podstatne hur - musely se dyl nahrivat. Zkousel jsem jeste jeden se stejnou kapacitou a vysledek byl podobny, jen se kapacita snizila o par desitek nF (predtim jsem si nezapsal puvoni hodnotu). Znamena to, ze je to typ ktery se po prurazu chova jako MP nebo muze jit taky do zkratu? Zkusim jeste otestovat ty tepelne nevodive, ale az odpoledne.

Tech 22uF se mi zrovna hodi do sted-downu, nemusim ho pracne shanet.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mira80 píše:...jinak me udelala keramika to, ze v nejake takove te reprosoustave genius jsou 100nF paralelne k diodam usmernovace a zacalo to vyhazovat pojistku..

To je "geniusová" klasika, je potřeba všechny vyházet a vyměnit. Každá firma má svoje k****o.

10uF v keramice opravdu existuje, ale je to opět další k****o - chtěl bych vidět, kolik je tam vrstev nad sebou a co to dělá při změně teploty o 10°.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

ZdenekHQ píše:10uF v keramice opravdu existuje, ale je to opět další k****o - chtěl bych vidět, kolik je tam vrstev nad sebou a co to dělá při změně teploty o 10°.

technologie a spolehlivost se ve spotřebce asi nikdy moc nenosila :(
Tesla v časech keramiky z HK do dotáhla v monolitických keramikách (bezvývodové čipy se stříbrnými kontaktními ploškami, TK825-880) až na 0,22 µF, víc jim zřejmě serióznost nedovolila. Už takhle byly vlastnosti:
tg delta: 350, tolerance: -20...+80%, teplotní koeficient: 2e4*10-6/K
do nebe volající.
MirrA1

#14 Příspěvek od MirrA1 »

Crifodo:

dnes jsou nové materiály, nové technologie, nové způsoby výroby+obrovská konkurence. Takže keramiky jsou už uplně jinde než někdy před 30 lety.
Stačí se podívat na stránky výrobců keramik a SMD keramiky do 100uF(což je strop) se dnes už naprosto běžně používají. Vlastnosti mají srovnatelné jako jakékoliv jiné keramické kondenzátory.
Crifodo

#15 Příspěvek od Crifodo »

MirrA1 píše:dnes jsou nové materiály, nové technologie, nové způsoby výroby+obrovská konkurence. Takže keramiky jsou už uplně jinde než někdy před 30 lety.
:lol: :lol: :lol:
to je pravda, s těmi 30 lety, doma mám TV z roku 1989 a vyhodím ji příští rok, ne proto, že by i s původní obrazovkou nefungovala, ale protože kokoti vypnou analog. Kousek vedle TV mám v šuplíkách x CD a DVD mechanik a PC zdrojů a MB, kde umřela ta o 30 let novější elektronika.
S tou konkurencí jsi mě taky rozesmál. Soudruzi z dolního toku Mekongu konkurujou soudruhům na horním toku?

Vojenskou výrobu do ŘS tady doufám nehodnotíme, tu nikdo nezaplatí dneska jako před 30 lety.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“