Jinak teď jsem si všiml fotek. Ano, to je přesně ona!
Záhadná kulatá zásuvka-společná AM anténa?
Moderátor: Moderátoři
Jinak teď jsem si všiml fotek. Ano, to je přesně ona!
A při prolézání hledej i transformátor
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána. Používej konečně tlačítko
nad a pod vláknem!Hill
Je vidět, že je zapojení odlyšné od tamtoho, na střeše není ten otočený ,,květináč" ale natažený drátek
Drátáku hledej pozůstatky, transformátory na chodbách, zesilovače na půdě a elektronkama, květináče a různě natažené dráty po střeše, co by mohly tvořit anténu. Na případných nálezech hledej výrobce
každopádn u mě je furt kvalita lepší, protože jsem to musel zase zmenšit, aby se to vešlo sem
Myslám, že ta škatulka, co je malovaná jako pod střechou ,,úplně nejvýš,, je právě onen lampový zesilovač příjmu.
no říkál dráťáku, tam žhaví lampy určo eště dnes
- Přílohy
-
spol112h.jpg- (298.91 KiB) Staženo 121 x
jandu píše:Je to 100V rozvod rozhlasu po drôte.
Setkal jsem se s těmito starými zásuvkami a byly použity pro rozhlas po drátě (v té době už odpojený ), jak potvrdil nájemník - pamětník. Možná to tam nechali z důvodu nedostatku materiálu, jak bylo zvykem. Zrušené vývody taky nebyly k nalezení. V bytech byly dokonce obvody zvonků pro služku z dob Franz - Josefa, trubky jsme taky používali pro instalaci.
též zásuvka myslím že byla i v pokoji, když jsem připojil reprák tic se nedělo, bylo to už mrtvé, odpojené, zrušené, asi..
- Přílohy
-
rozhlas po drátě.JPG- (4.41 KiB) Staženo 73 x
CZJKP1 píše:Je vidět, že je zapojení odlyšné od tamtoho, na střeše není ten otočený ,,květináč" ale natažený drátek
To není žádný kvetináč, ale ten "anténový transformátor" v bakelitu - ochrana proti dešti....a ta tyč co je uchycená ke komínu - to je vertikální anténa!!!
bylo úplně jedno, jestli se k tomu anténovému transformátoru připojila tyčová vertikální anténa, nebo horizontální drátová......jako to je na té reklamě Philips, co zaslal OK2STO....- viz též můj první příspěvek....ten zesilovač někde ve sbírce taky mám, ale nevím kde......občas se to objeví na Aukru....
ono i se superhetem se dalo natropit na KV dost při zpětným vyzařování oscilátoru do antény.
Hezké je, že na tom prospektu je asi 9 druhů schematických značek radiopříjímače