Filtracni kondik ve zdroji pracky
Moderátor: Moderátoři
Filtracni kondik ve zdroji pracky
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Filtracni kondik ve zdroji pracky
James-T píše:... Jen upresnim, ze je usmernovano a filtrovano sitove napeti, kondik ma 10(micro)F/ 250V.
To je blbost na entou, síťové napětí po usměrnění dá cca 320V.
Kdybys sem dal fotku modulu, dalo by se říct o co se jedná.
Myslím, že to bude odrušovací kondík 100n/~250V před usměrňovačem. Víš jaký by to byl macek, 10uF/250V ve svitku?
Uz je to delsi dobu, co jsem se do toho poustel, takze jsem si presne hodnotu kondiku nepamatoval a uvedena hodnota na kondenzatoru je zrovna zespodu, ale je pravda, ze je 10uF/450V (original byl mozna jen 400V). Alespon je videt, ze se ptam na spravnym miste. Je zapojen paralelne k vystupu z mustku, na polaritu jsem si pozor dal. Dalsi skutecnost je, ze se za tu dobu kamsi zasil ten puvodni kondik, ale skutecne to macek byl (obrovskej kvadr). Mohlo by to byt zrejme z DPSky. Prislo mi zvlastni, ze ty moduly jsou napajeny z teto vetve pouze (kdyz pominu relatka a dalsi stab. diodu v propustnym smeru) pres vykonovy odpor. Prave ten, ktery je hned vedle kondenzatoru, co jsem menil a myslim si, ze tento vykon. rezistor zpusobil zkrat meneneho kondiku, protoze byl nalepenej na nej i na DPS, podle ktery je videt, ze solidne topil a tim lokalne ten kondik prehral. Co myslite? Omlouvam se, jestli je na vas ten popis moc zmatenej.
Jinak se ptam proto, abych zjistil, proc slo vsechno do kopru, kdyz to zprvu vypadalo tak jasne a jednoduse, popr. abych zjistil, kde jsem udelal chybu a alespon se z ni poucil. O navyseni napeti za filtracnim elektrolitem vim. Vim, jak tohle filtrovani funguje, ale nevim, co zpusobi ten narust napeti (nejak jsem se na to ve skole nezeptal a vlastne ani po tom pak nepidil), proto si nejsem jistej, jestli se napeti zvysi i za jinym typem kondenzatoru zapojenym jako filtr.
- Přílohy
-
28112010623.jpg- (171.77 KiB) Staženo 214 x
-
28112010622.jpg- (174.03 KiB) Staženo 200 x
Po velkym tresku jsem si nebyl jistej tim elektrolitem, proto jsem napsal sem. Pokud je onen v pohode, chyba bude nekde jinde a ja muzu hledat dal. Kazdopadne diky.