oprava sklenenej stupnice
Moderátor: Moderátoři
oprava sklenenej stupnice
potrebujem poradit. Nedavno som dotiahol elkovu telegrafiu bali bohuzial v dost zlom stave. Chasis je uz ok, skrinka tak isto, ale problem mi robi stupnica. Ta farba, co je snou popisana je na niektorych miestach zmazana a navyse je silne znecistena. Cim ju vycistit, aby tam popisky ostali? Renovoval to uz niekto?
Osvědčilo se mi vyrobit repliku stupnice, natištěnou na průhlednou fólii pro ink. tiskárny. Vzhledem k "černosti" černé jsem na sebe položil dvě stejně potištěné fólie a sevřel je mezi dvě tenčí skla stejného rozměru, jako měla původní stupnice. Vytvořit popis dnes není problém v jakémkoliv grafickém editoru (dělal jsem to v Corelu), problém byl jen najít podobný font, aby kopie byla co nejvěrnější. Popis jsem tvořil na podkladu, získaném naskenováním původní stupnice.
Já mám problém spíš v tom, kde sehnat k přefocení originál stupnici do rádia, už 4 lidi mi ji slibovali vyfotit ale za 12 let se to nějak žádnému nepodařilo
Metodu "folia mezi dve skla" som zavrhol, chcem pouzit povodnu. Podarilo sa mi ju vycistit - liehom na vatovej tycinke okolo potlace, asi dve hodinky prace s lupou. Zlozenie farby na opravu som nasiel na nete - vajecny bielok s bielou olovenou temperou tak to vyskusam. Inak myslienka archivu fotografii stupnic nieje nova pozri
http://www.vintage-radio.com/repair-res ... uning.html
mozno tam bude archiv. Napis na aky typ to hladas.