Start asynchronního motoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
procesor

#16 Příspěvek od procesor »

Jednofázový soft star s predlžovačkou (50m). Ak je poruke taký kábel dá sa to realizovať hneď.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od forbidden »

Tak mám ještě upřesnění, je to jednofázovej motor, přímo napojenej na čerpadlo/kompresor. Při práci běží pořád, klín se ovládá ventilama.
Prodlužovačkou to má řešený teď, ale z jinýho důvodu, jedinej silnějšjí jistič je na druhé straně baráku. Používat klubko drátů jako softstart sice půjde, ale je to jen nouzový řešení.
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Takže bych použil softstart ze svarfora tak jak je pro trafo . http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2009091001 Mám odzkoušeno . A tu 16ku motorák . Na 230 mám pilku 1fáz 2kW a když zapnu , jistič 25 , tak žárovky na fázi pohasnou .
Achab

#19 Příspěvek od Achab »

Když jsem opravoval štípačky pro lesní závod byly 3 -fázové 10 kW - přepínání Y/D. Hydraulická jednotka běžela nepřetržitě a píst šel i zpět hydraulicky. Taky zvedání špalku do pracovního prostoru šlo hydraulicky.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Jenda_KL »

Jak už bylo napsáno, přes výkonové odpory a po vteřině překlenout stykačem, relátkem, nebo triakem.
Rozbíhám takhle svářečku na 230V ale ne přes odpor ale přes halog.žárovku
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od AmarokCZ »

forbidden píše:...je to jednofázovej motor, přímo napojenej na čerpadlo/kompresor...
V tom případě není jediný důvod proč nepoužít U2008 (předtím jsem čekal, že je motor 3-f, tam by U2008 nešel), podobnou funkci vykoná i odpor+stykač, výběr záleží na tobě :)

To vracení pístu pružinou je jako vtip, nebo to tak u továrně vyráběných "štípaček" opravdu je :roll: ?
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Mira80 »

AmarokCZ píše:
forbidden píše:...je to jednofázovej motor, přímo napojenej na čerpadlo/kompresor...
V tom případě není jediný důvod proč nepoužít U2008 (předtím jsem čekal, že je motor 3-f, tam by U2008 nešel), podobnou funkci vykoná i odpor+stykač, výběr záleží na tobě :)

To vracení pístu pružinou je jako vtip, nebo to tak u továrně vyráběných "štípaček" opravdu je :roll: ?

opravdu to tak je, jednoduchost vyroby neni treba 4cestny ventil, staci 3 cestny a je zajisten navrat pri vypnuti. Imho desna saskarna
Klídek chlapi, to je nulák
mat100

#23 Příspěvek od mat100 »

hoj

pokud chceš , nedávno jsem navrhoval triakový softstart ( ještě by bylo třeba upravit zdroj ) : http://svetelektro.com/modules.php?name ... rt&start=0

Jinak tady je taky triakový softstart:

http://www.tosi.cz/elektro.html

Pokud by si chtěl něco jednoduchého , tak vezmi stykač a doutnavku :

http://danyk.wz.cz/st_sp.html
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od forbidden »

Díky všem za rady, zkusím teda udělat ten triakovej softstart, jak jsem zamýšlel od začátku. Pak dám vědět, jak jsem dopadl.
mat100

#25 Příspěvek od mat100 »

nezapomeň , že při 3Kw bude na triaku vznikat úbytek napětí - teplo !
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od forbidden »

mat100 píše:nezapomeň , že při 3Kw bude na triaku vznikat úbytek napětí - teplo !

To už mám zmáknutý, podle datasheetu na něm bude něco přes 15 W ztráty.
Dingo7

#27 Příspěvek od Dingo7 »

procesor píše:Jednofázový soft star s predlžovačkou (50m). Ak je poruke taký kábel dá sa to realizovať hneď.

Nešla by místo prodlužovačky použít nějaká tlumivka? (třeba od rtuťové výbojky - má to asi 300W)
jen se ptám ze zvědavosti
procesor

#28 Příspěvek od procesor »

Skôr nie -.... k tej indukčnosti.
Pred časom som skúšal soft start s NTC odpormi. Kvôli väčšej strate výkonu som ich kombinoval sério-paralelne víac kusov. Funguje to, iba to dlho nevydrží. Možno len tie moje NTC boli nafigu, ale pri vypadnutí jedného nastáva urychlené ničenie ostatných.
relatko

#29 Příspěvek od relatko »

Zdravím.
Pokúšam sa postaviť softstartér pre 3F asynchrónny motor 5,5KW.
Rozbeh z prepínačom Y/D nie je možný lebo motor sa pri 400V zapája do Y.
Potrebujem poradiť hodnoty sériových RC členov ktoré sa dávajú paralelne k triakom.Máte prosím nejaké praktické skúsenosti pri určovaní hodnôt R a C v takomto zapojení?
Pre zaujímavosť.Celé to bude riadené picom kde jeho komparátory zdetekujú nulu a potom budú riadiť uhol zopnutia hradiel triakov.Z nejakých cca 20% na 100% za čas nastavený trimrom(privedený na interný AD prevodník pica)
Relatko.
helios

#30 Příspěvek od helios »

Riešim podobný problém.
Ponorné čerpadlo v hĺbke 20 metrov, Prevádzkový prúd 10A na fázu, istené 25A poistkami. Pri zapínaní vznikajú dosť silné prúdové nárazy, ktoré by som chcel obmedziť. NTC termistory som už vyskúšal, týždeň to fungovalo dobre, potom jeden praskol v polovici a zvyšné dva si upálili nohy, napriek tomu, že boli na prevádzkový prúd 12A. Moc miesta v rozvádzači nemám, takže radšej uprednostním jeden modul hotového softstartu pred riešeniami s odpormi a ich premostením. Nemá niekto z prítomných takéto niečo doma, nemá pre to momentálne využitie a nepredá ho za prijateľnú cenu?
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“