Wago svorky

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hanizek

#16 Příspěvek od Hanizek »

Jindra2 píše:Musím se Wagosvorek zastat, používám je již přes 15 let a zatím jsem nepotkal žádnou vadnou a to používám i neoriginály. Vždy dřív vyteče drát z pod šroubku (i CU) než povadne síla pružiny.
Jindra

Mám stejnou zkušenost - rvu je všude kam to jde a vadný spoj jsem ještě neviděl (což o různých šroubovacích svorkách nemůžu říct).
Síla bez rozumu se vlastní vahou hroutí (Horatius)
peatre
Kontaktovat uživatele:

Hmm tak si zmeraj odpor a uvidíš.

#17 Příspěvek od peatre »

Panove staci zebrat miliohm-meter zapojit do serie 10wago svoriek a 10 sroubovych spojek (klasickych krabicovych) a hned zistite ake su vago sracky. Ale zase ich nezatracujem na svetlo som ich montoval aj ja. ale ak ich niekto da na zasuvky koleduje si o pruser. cim vacsi prechodovy odpor tim horsi. Ono sa to pri zatazeni pekne hreje uz za nova, a ked to zestarne je to este horsi...
Bezpečnost pri práci je dúležitejší než práca samotná...
klikorka

#18 Příspěvek od klikorka »

S Wago svorkami jsem se setkal někdy okolo roku 87,tenkrát se ovšem ještě nejmenovaly wago.V elektrikařině se pohybuju 25 let a nesetkal jsem se s vypálenými wago.Zatím pouze s vyhořelými věnečky. I řadové svorky s přítlačnou pružinou jsou lepší,na vodič působí pořád stejný tlak.Šroubové svorky se musí pravidelně kontrolovat a dotahovat.Samozřejmě, wagosvorky nelze použít úplně všude,ale v běžné domovní instalaci jsou naprosto spolehlivé.
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Jen je nutné rozlišit , co je běžná a co neběžná . :D
klikorka

#20 Příspěvek od klikorka »

Á, pán si hraje na slovíčkaření,nebo je za tím něco hlubšího.
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Ne naopak něco zásadního . Dnes má každá "tvrdá" zásuvka přívod vcelku , žádné krabice , svorky . Ale staré rozvody , kdy visí na jednom jističi několik velkoodběrových zařízení , kde dráty běží k pračce přes několik svorek , tak pokud dáš vago sem , tak pudou . Pokud je užiješ ne světlech s pár úsporkama , tak je to jiná . A v tom je ten vořech zakopán . K tomu není co dodat . Je to dost dlouhé vlákno . A jenom naiva či ignorant může stavět k sobě spoj provedený šroubem s jeho plochou . Ano , opravovat svorky půjdeš do starých rozvodů , kde odešel jeden spoj z mnoha , ačkoliv jsou silně namáhány . Dáš-li tam vago , bude muset na opravu někdo mnohem dříve . Stačí se podívat po měsících provozu těch nových plastových zásuvek , kde je připojen spotřebič kolem 2kW . A to mají jinou plochu spojů než vago .
Crifodo

#22 Příspěvek od Crifodo »

Polské měkce plastové zásuvky s nasouvacím připojením a vnitřky novodobých svítidel na zářivkové trubice snad ani nemá cenu komentovat :x
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Kvalita polskych vyrobkov je neprekonatelna, to si vzdy hovorim, ze zlata Cina...
klikorka

#24 Příspěvek od klikorka »

Použití Wago svorek jsem měl na mysli v nové nebo zánovní instalaci,kde jsou měděné vodiče o průřezu 1,5 a 2,5 mm,nikoliv bastlení ve staré instalaci kde se někdy v krabici sejde měď,hliník,různých pruřezů.Pak na řadu přichází improvizace,aby to fungovalo a nevyhořelo.Kvalita polských a čínských zásuvek,vypínačů a jističů je mizerná.Docela kvalitní výrobky jsou např. ABB,Moeller. Výrobky jako Kanlux a podobné značky radši nebrat.
vasekpetr1

#25 Příspěvek od vasekpetr1 »

Jenže dnes i ABB dělá zásuvky s připojením na "pružinu" bez šroubu.
klikorka

#26 Příspěvek od klikorka »

Klasiky a Tango jsou stále na šroubky.
Hill
Administrátor

#27 Příspěvek od Hill »

S bezšroubovými zásuvkami ABB mám dobré zkušenosti, zrovna tak, jako se svorkami Wago. Navíc umožňují vydrátovat světelné okruhy bez odbočných krabic.
Samozřejmě s novými nebo aspoň čistými měděnými vodiči. Už řadu let.
Je ale pravda, že je nenakupuji v řetězcích, ale u několika málo prodejců, kteří pro mne jsou sami o sobě zárukou, že u nich nedostanu nějakou pochybnou náhražku.

K těm zásuvkám: ani ty "poctivé" s keramickým ořechem a se šroubky z ElektroPragy bych nerad přechválil. U nich velmi rychle vznikal značný přechodový odpor mezi nosníkem a ochranným kolíkem v nešťastně zalisovaném spoji, u dvojzásuvky z kolíku na kolík půl ohmu i víc nijak vzácná hodnota, schválně si to přeměřte, já vím, šroubky za to nemohly. Přesto léta se na nich prováděly revize s výsledkem "vyhovující"...
jopo166

#28 Příspěvek od jopo166 »

možu sa spajať vodiče v krabiciach jednoduchym skrutenim vodičou totišto ja to mam všade tak v dome postavenom v roku 86 a žiadne wago ani venečky tam nemam proste rozvod z medi a stočene k sebe a zaizolovane osobytne okruhy mam na svetla a zasuvky a plus kupelna tieš osobytne prešlo by taketo spajanie dnes reviziov???
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

Hill píše:K těm zásuvkám: ani ty "poctivé" s keramickým ořechem a se šroubky z ElektroPragy bych nerad přechválil. U nich velmi rychle vznikal značný přechodový odpor mezi nosníkem a ochranným kolíkem v nešťastně zalisovaném spoji, u dvojzásuvky z kolíku na kolík půl ohmu i víc nijak vzácná hodnota, schválně si to přeměřte, já vím, šroubky za to nemohly. Přesto léta se na nich prováděly revize s výsledkem "vyhovující"...

Taku som vyhadzoval z kupelne - kolik bol uplne vykyvany (to ani nemalo zmysel merat). Dost som sa divil, ked som videl ten lisovany spoj.
Hill
Administrátor

#30 Příspěvek od Hill »

jopo166 píše:...skrutenim vodičou ... žiadne wago ani venečky ....rozvod z medi a stočene k sebe a zaizolovane osobytne okruhy mam na svetla a zasuvky a plus kupelna tieš osobytne prešlo by taketo spajanie dnes reviziov???

Jestli bydlíš mimo území některé z našich StředoEvropských Republik, tak to by asi prošlo (například ve Francii se přímo prodávají zkrucovací svorky, což není nic jiného, než výlisek z plastu, do kterého se zasunou dráty a pak už jimi jen kroutíš s ten výlisek tam necháš).
U nás se kroucené spoje buď neřeší vůbec nebo se vřele doporučují jiné typy spoje - jakoli je známé, že právě správně kroucený spoj má dlouhodobě lepší vlastnosti...
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“