HT48R05A - může se tak chovat?

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
breta1

HT48R05A - může se tak chovat?

#1 Příspěvek od breta1 »

Mám prosím dotaz - při experimentování s tímto microcontrollerem se mi podařilo na jeho PIN9 (PC0/INT) omylem přivést +9V, přičemž napájení HT48R05A bylo 5V (mimochodem-ten PIN9 se používá jako vstup pro mechanické otřesové čidlo, zapojené mezi PIN9 a zem a PIN9 je pověšen na napájení 9V přes 100k). Čidlo se tak usmažilo a po jeho odpojení jsem zjistil, že mezi PIN9 a PIN12 (Vdd=5V) je zkrat (odpor asi 10Ohm). Podotýkám, že to bylo měřeno samozřejmě po odpojeném Vcc a pokládal jsem ten procesor (PIN9) za zničený.
Po týdnu jsem se k tomu měření vrátil, odpor mezi PIN9 a PIN12 byl stále 10Ohm.
Jen tak z legrace to připojím k napájení 5V a zkratnu na zem PIN9 (imitace otřesu) a ejhle- procesor zareagoval správně. Vypnu, změřím odpor PIN9-PIN12 a je nekonečno, čili samo se jakoby opravilo.
Podotýkám, že PIN9 byl při měření odporu odsátý, čili prokazatelně v luftě, takže žádné svody přes tišťáky, kondíky atd.
Máte pro to rozumné vysvětlení ? (opravdu jsem nic nepil).
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Normálka, ale jako výstupní asi fungovat nebude, co?
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

Jako výstupní PIN to nemohu vyzkoušet, je to v hotovém továrním zařízení.
Asi máš na mysli, že se tím spojením PIN9 na zem přerušil proražený FET mezi PIN9 a PIN12?
To se mi nezdá, protože jsem to celé napájel ze lab. zdroje s proudovou pojistkoou nastavenou na 200mA a odběr jsem těsně po zapnutí vůbec nezaznamenal.
Burajko

#4 Příspěvek od Burajko »

Skor prerazila ochranna dioda na VDD.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“