Jak zapojit 250 Led pro napajeni 24V-ss??

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
looki

Jak zapojit 250 Led pro napajeni 24V-ss??

#1 Příspěvek od looki »

Ahoj
Potrebuju poradit jak zapojit tolik ledek.Vim jen to,ze mam pouzit konstantni zdroj proudu,ale nevim jak nato.Diody jsou na 3,0V a 20mA.Ono by teoreticky asi i stacilo zapojit 7 ledek do serie a zbytek napeti srazit rezistorem (tech vetvi by bylo samozrejme adekvatne k poctu led),ale toto se mi moc nelibi.Mel by nekdo vhodny napad jak to udelat???
Svetlo bude slouzit k osvitu akvarek.
p.s. pokud muzu prosit,popiste mi to jak pro troubu,nejsem extra zbehly ve slaboproudu :oops:
mikollar

#2 Příspěvek od mikollar »

skus pohladat, podobne problemy tu uz boli riesene viac krat, ale v podstate podla mna je najlepsie riesenie to co pises ty, k vode by som napatie nezvisoval
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

Lepšie zapojenie ani nie je.
252 lediek v 36 radoch.
V každom rade 7 lediek a jeden 150 Ohmový odpor (bohate stačí 0,25W)
looki

#4 Příspěvek od looki »

NO jo,ale co jak jedna ledka odejde (a tim padem nebude svitit cely řadek) a štrum mi pujde automaticky do dalsich vetvi...........tim si pak ale znicim cele svetlo!! byl by to lavinovy efekt. Logicky mi totiz vychazi,ze ten strum bude chctit pri preruseni jedne vetve nekam jit a kde jinde by sel,nez do dalsich vetvi.
Maji stejny problem i ty spinane zdroje??
p.s. nevyresila by to zenerka paralelne pripojena k ledce?
Andrea

#5 Příspěvek od Andrea »

looki píše:Logicky mi totiz vychazi,ze ten strum bude chctit pri preruseni jedne vetve nekam jit a kde jinde by sel,nez do dalsich vetvi.

To máš nějakou divnou logiku. Když máš doma rozsvícený 3 žárovky a jednu zhasneš, tak ti snad shoří ty dvě zbylý?
looki

#6 Příspěvek od looki »

Jjjj mas recht!! ten navrh na 36 radku po sedmi diodach jsem nebral v uvahu :oops: a jeste....trafko po usmerneni a vyhlazeni (ss) bude mit o neco vice napeti na prazdno,mam teda zapocitat i toto napetim?
Ted se zeptam na neco co me jeste zajima: kdyz mam spinany zdroj 24V/200mA,jak a kolik diod bych mohl pozapojovat?muze byt treba (dioda 3V/20mA) deset řad po osmi diodach?? ja musim pouzit vse co zdroj dava,nebo zbytek ztratit na predradnem odporu,co?
procesor

#7 Příspěvek od procesor »

Čo to máš za spínaný zdroj 24V/200mA?
Kúp si spínaný 24V/1000mA a v pohode zapojíš tých 36 a viac radov po 7 lediek s tým odporom (150 Ohm).
looki

#8 Příspěvek od looki »

dokaze nekdo odpovedet i nato,co jsem psal posledne??

jinak ten zdroj je z prace.pouziva se na GSM gate.
No,ale vzhledem ktomu,ze tem zdrojum rozumim jak koza petrzeli,zkusim jeden pouzit na pokusy a testnu ho osciloskopem.snad pochopim jak to funguje.
jandu

#9 Příspěvek od jandu »

Ak nastavíš prúd v každej vetve na 20 mA, tak 10 vetviev, ak obmedzíš prúd na 10 mA, potom 20 vetví .....
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Banda

#10 Příspěvek od Banda »

looki píše:...trafko po usmerneni a vyhlazeni (ss) bude mit o neco vice napeti na prazdno,mam teda zapocitat i toto napeti?

Musíš si proměřit VA charakteristiku takového zdroje, aby jsi věděl jaké napětí budeš mít při zatížení.

looki píše:Ted se zeptam na neco co me jeste zajima:
kdyz mam spinany zdroj 24V/200mA, jak a kolik diod bych mohl pozapojovat?
muze byt treba (dioda 3V/20mA) deset řad po osmi diodach?

Kolik LED (3V/20mA) se dá zapojit na zdroj 24V, jsis odpověděl hned v úvodu. Pokud dokáže zdroj dodat 200mA, tak pak jsi omezen na 10 řad.
Nebo snížit proud větví a zvýšit počet větví, jak píše jandu.
8 LEDek použít nelze

looki píše:ja musim pouzit vse co zdroj dava nebo zbytek ztratit na predradnem odporu?

To je ten kámen úrazu. LED se řídí proudově, pokud se připojuje na zdroj napětí, je třeba nastavit onen proud.
looki

#11 Příspěvek od looki »

Diky vsem!!
znate nekdo nejake šikovne zapojeni z netu,ktere se da ruzne konfigurovat?
Mozna bych totiz zkusil nejake to edělatko zbastlit........treba budu casem potrebovat silnejsi zdroj a ten muj je moc slaby.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“