Oberleutnant píše:pokud je slabá elektronka PCL805, tak se to může projevovat tak, jako mě, že snímková synchronizace začne fungovat až po zahřátí a následně se i zvýší frekvence vertikálu, takže obraz přestane blikat?Za několik minut po zapnutí začne ta elektronka PCL805 pracovat správně i když je slabá?
Pořád tomu nechceš věřit? Odpověď na tohle jsi dostal už i potuplovanou. A až se ta elka prohřeje pořádně, tak obraz začne běhat opačně - budeš ho "dotahovat" (tím poťákem) - a až budeš nadoraz, tak už ho nezastavíš
Proto tam byl ten výkon. rezistor (nejjednodušší a hlavně nejrychlejší opatření) proti tomu. Ale nejlepší (také ale pracnější a dražší) byla ta náhrada triody KF504-kou
Na lampy bývala (v té době) 1/2-roční záruka - měl jsem koupeny min. 2 a než uplynula záruka, tak už jsem běžel do obchodu, abych je vyměnil (za nové - zase na cca 1/2r.)
Ty jsi nezažil, co to bylo za polské šmejdy (POLAM), když se podařilo sehnat maďarskou TUNGSRAM, bývalo vyhráno (fungovala mnohonásobně déle - bez úprav).
Obdobné to bývalo i s PL500-kami - po nějaké době provozu se anoda rozpálila do červena. Dokud se lampy vyráběly v Rožnově p.R., bývaly kvalitní. Když později předali výrobu do pobočných závodů (dnes by se řeklo "filiálek"), někam na severní Moravu (tuším do Petřvaldu), tak začaly problémy.
Tehdy jsem se odněkud doslechl, že problém byl v tom, že katodové trubice se nadále dělaly v Rožnově a vozily se ke kompletaci do Peřvaldu. Když se převážely (nechráněné na korbě náklaďáku), tak prý došlo k "otrávení" katody už při té cestě - olovem - kterého bylo (a ještě určitě je) kolem silnic bohatě
Možná se se stejným problémem potýkali i poláci -
No v té době jsme byli "jedna velká rodina" - RVHP. Dnes na tom ale nejsme jinak - jen se o to více "kamarádíme" se Západem (jsme v EU a Schengenu)