Tesla Dajana, porovnávací obvod
Moderátor: Moderátoři
- Oberleutnant
Jen namátkou, co si vzpomenu:
Tvp MIMOSA - nešlo VN, až když už jsem měl vyměněnu i prim. cívku na VN-trafu, tak jsem přišel na to, že PY88 jsou rozdílné. V naší TESLE byly (tuším piny 8 a 9) spojeny uvnitř lampy, kdežto u nějaké dovozové to bylo jen na jednom pinu. Stačilo se přes sklo podívat a ten rozdíl byl vidět na první pohled - jen na to přijít. No a v té telce byl samozřejmě (podle zákona schválnosti) zapojen ten druhý - tím pádem to napětí končilo "v luftě". Přitom stačilo propojit ty piny 8 a 9 na soklu a mohli tam chodit "libovolné" lampy (lépe řečeno od libovolného výrobce) - ale takto snad měli uvažovat konstruktéři té telky ve fabrice a propojení udělat ve výrobě - a ne, aby na to muselo přicházet hafo servisáků až při opravách
A já to v té době dělal též jen "coby hobby", tak k nějakým servisním pokynům (pokud vůbec nějaké byly od výrobce servisům poskytovány) jsem se nedostal
Další příklad (přesně opačný) - ORAVA134.
A už ani nevím, která elka to byla, ale ta zase zkratovala (přes vnitřní propojení pinů) kterési napětí na GND - přitom zase stačilo (na DPS) ten pin na patici, odizolovat od kostry (odškrabal jsem ho do kroužku). V elce TESLA to propojení nebylo - v té dovozové bylo a problém byl na světě
A takových "zážitků" bych našel - jen si je všechny povzpomínat
Teslácké musely být shodné, ať se dělaly kdekoliv - tech. podmínky pro výrobu platily jak v Rožnově, tak i v Petřvaldě!
PCF82 a 802 asi úplně totožné nebudou (proč by se označovaly jinak), ale rozhodně jsou zaměnitelné (ostatně, tak jako PCL85 a 805-ky) - jejich rozdíly určitě v nějakém katalogu najdeš. Ty PCx80x byly asi o něco výkonnější -
Ale já se o elky přestal zajímat prakticky už před 30-ti lety (když skončila TV elektronková éra) - přesto bych jich ještě našel někde kvanta (jak nových, tak ještě více použitých)
Servisák jsem nikdy nebyl, jen zakázanej radioamatér od jisté doby - ale ještě dost pamatuji
- Oberleutnant
- Oberleutnant
- Oberleutnant
- Přílohy
-
Tesla Dajana 9.jpg- (292.67 KiB) Staženo 117 x
- Oberleutnant
- Přílohy
-
Tesla Dajana 10.jpg- (290.15 KiB) Staženo 111 x
- Oberleutnant