Tesla Dajana, porovnávací obvod
Moderátor: Moderátoři
DAJANA byl tedy 1. model s antiimlozní obrazovkou (naši ji koupili v lednu 68 - když já byl na vojně) - sloužila našim snad 20 let (pak jsem jim tam dal tuším LAURU - jen vím, že byla se senzory).
Za tu dobu jen několik oprav (mnou provedených) + ta vestavba pevného konvertoru 4956-A-3, o kterém se píše tady. Předtím jsem používal laditelný (typ už si nevzpomenu, jen vím, že to nebyl ten strašnický, ale ten 2. - víc se jich u nás nevyrábělo. Na trhu byly ovšem ještě nějaké z dovozu).
Typy obrazovek jsem taky už dávno z hlavy vypustil (tady se zmiňuju jen o Tesláckých - dovozové už si teprve nepamatuju), ale hádám, že 592 QQ44 bude ta antiimplozní (v Dajaně) a 590 QQ44 implozní (v Blankytu).
Později jsem mnohokrát (do těchto a podobných typů) měnil už novější A61-120W (s úhlopříčkou 61cm) a v bedně ji připasovával (plast. maska ale zůstávala - kupodivu celkem seděla).
Zrovna tak jsem měníval v menších ORAVÁCH (původní 47-ku) za novější A50-120W (úhlopř. 50cm) - tam už to připasování bývalo pracnější a musel jsem pilovat i plast. masku
P.S. Když si vzpomenu, že jsme kdysi vezli v Trabantu-Combi 16ks obrazovek najednou
3 "kontejnery" (polystyrenové výlisky, pro uložení vždy 4ks obrazovek) s 61-kami: 1 kontejner na střeše - na zahrádce, další 2 vzadu v kufru (bez zadních sedaček), dále 2ks 50-tek ještě někde vzadu a po jedné jsem měl pod nohama (jako spolujezdec) a poslední jsem držel "na klíně". Řidič - kámoš (poměrně dlouhán) měl kolena "až pod bradou", protože sedačky musely být hodně vepředu, abychom to všechno dozadu narvali a zavřeli kufr --- no hororová záležitost
Ale sehnat je v té době (za nižší cenu - jako II. jakost), to už chtělo třeba i slivovici (jako úplatek), nebo jsem mu tam vždy opravoval několik radií (typu SEXTET, apod.), které on v prodejně zase prodával za snížené ceny. Většinou se jednalo se o výrobky vrácené v zár. době, nebo stažené od neplatičů MULTISERVISu (ale to byly spíše telky)
Sám jsem měl od něj svoji 1. "koupenou" telku (ZOBOR) za výrazně nižší cenu (to když jsem se oženil) - předtím jsem míval (ještě jako svobodný) vždycky něco, co jsem si sám "oživil" z vraku (jako 1. jsem měl CARMEN)
To musela jít ta báně z bedny ven
Zlatý AMETYST, anebo ten LOTOS - tam se "spustilo" ochr. (lepené) sklo pěkně dolů a prostor vyčištěný za pár minut
Co už teď chceš vydedukovat - třeba "vyblitý" obraz (slabé lampy na K.V., či OMF) kompenzoval tímto způsobem (přižhavením) i když zřejmě s nevalným výsledkem. Ale pokud tomu rozuměl "jak koza petrželí", tak to řešil třeba takhle -
Ty mně ale připadáš (s tvými otázkami
- Oberleutnant
- Oberleutnant
Duvsan píše:Malé OT; prečo nedorobíš AV vstup?
Dušane - neraď blbosti - třeba i proto, že šasi je galvanicky spojeno se sítí. Všechny "zásuvky" (MGF a pod.) jsou oddělovány odděl. tráfky, ...
Anebo bys to potom odděloval opťákama, nebo jak?
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali