Nastavení zdroje hodin u PIC16F628A

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

Nastavení zdroje hodin u PIC16F628A

#1 Příspěvek od markoni »

Jak se nastavují zdroje hodin u pic16f628A? a můžete mi objasnit druhy hodin podle toho obrázku? díky
Přílohy
hodiny.JPG
(42.82 KiB) Staženo 163 x
Banda

#2 Příspěvek od Banda »

Chlape, všechno najdeš v datasheetu. Od připojení RC (rezistor, kondenzátor) oscilátoru, přes interní oscilátor až po pomalu/rychlo běhající krystaly. A těch pár anglických slovíček je potřeba se naučit, jestli to s programováním míníš vážně. V podstatě si nastavuješ, jestli chceš mít CLKOUT na výstupu nebo daný pin chceš použít pro své účely.
markoni
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od markoni »

Já bych potřeboval nastavit vnitřní hodiny 4MHz bez nutnosti přídavných kondenzátorů co mám nastavit
INTOSC:I/0 on RA6/OSC2/CLKOUT,I/O on RA7/OSC1/CLKIN
nebo toto ?
INTOSC:CLKOUT on RA6/OSC2/CLKOUT,I/O on RA7/OSC1/CLKIN

díky za pomoc
Banda

#4 Příspěvek od Banda »

INTOSC:I/0 on RA6/OSC2/CLKOUT,I/O on RA7/OSC1/CLKIN - použij, pokuď na RA6 chceš něco připojit

INTOSC:CLKOUT on RA6/OSC2/CLKOUT,I/O on RA7/OSC1/CLKIN - použij, pokuď na RA6 chceš mít výstup CLKOUT

Obě dvě nastavení používají vnitřní oscilátor, takže tě žádné kondenzátory nemusí trápit.

Jinak lze konfigurační slovo napsat přímo do programu hned na začátek a to pak bude obsahovat i výsledný HEX, takže tě pak nemusí trápit ani nastavení "pojistek" u programátoru viz:

LIST P=16F628A
INCLUDE<P16F628A.INC>
__CONFIG _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF & _BODEN_OFF & _LVP_OFF & _INTRC_OSC_NOCLKOUT
MiloPS3

#5 Příspěvek od MiloPS3 »

Banda píše:Chlape, všechno najdeš v datasheetu.
To uz sem mu rekl nekolikrat na jinem foru, zrejme to potrebuje naservirovat primo pod nos panacek, a pise to v "mikroC PRO for PIC." coz opet neuvedl (jako vzdy)
markoni
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od markoni »

Tak už mi LEDka bliká po 1 sekundě díky chlapi :roll: máš pravdu v tom že začínám v mikroC PRO for PIC, pomalu začínám se ponořovat do Céčka protože dělat něco v asm je makačka na hlavu :wand:
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“