MC44608, jak odzkoušet?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
555

MC44608, jak odzkoušet?

#1 Příspěvek od 555 »

prosím vás existuje nějaká jednoduchá možnost jak vyzkoušet (ne v tom obvodu ve kterém je)tento řídící šváb zdroje jeslti je funkční?oscík mám.
mirosne

#2 Příspěvek od mirosne »

Ja ich skúšam tak,že keď neviem,či je dobrý,odmeriam či má napájanie,skontrolujem veci okolo neho,ktoré majú s ním súvis,potom ho proste vymením.Veď nestojí až tak veľa(cca 1,60Eur).Vidím,že dosť často opravuješ a nemáš taký známy obvod po ruke?Načo experimentovať osciloskopom a vymýšľať zapojenia,kde by si ho na skúšku osadil,veď to nieje procesor za 50eur. :lol:
Pozdravujem Vás, Miro.
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

555

#4 Příspěvek od 555 »

děkuji.máte pravdu.je právě v chassis TV na zdroji.Je zde vadnej můstek,odpor 2R2 5W,FET,a keramický kondy nějaký.Takže bych asi řekl že to schytal i ten šváb.A ten předemnou tam ještě měnil jen pojistky s většíma hodnotama :cry: Ale ani jedna nevydržela logicky,takže ten šváb je na určitě na výměnu.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Ked sa prerazi FET, tak riadiaci IO malokedy prezije. Casto staci premerat vystupny pin ohmmetrom a je vsetko jasne (skrat). Ak nie je, tak sa da IO vyskusat - vybrat FET, na pin VCC pripojit napajanie z vonkajsieho zdroja (podla datasheetu) a osciloskopom pozerat na vystup, ci sa tam nieco deje.
p32

#6 Příspěvek od p32 »

Dám to sem, protože je to stejný problém ze stejného zapojení.

Mám podezření na špatný N-FET STP6NK60ZFP (od STM). Jakým způsobem ho změřím na stole a asi jen multimetrem. Stačí přepnutí na měření diod jak u normálních tranzistorů nebo je to blbost a musí být nějaké zapojení ? A pro případ, nevíte o nějaké náhradě ? Díky.
procesor

#7 Příspěvek od procesor »

Však si pozri datasheet, je tam hromada parametrov, ktoré sú v nejakej tolerancii a na meranie každého parametera potrebuješ vygenerovať vstupné signály, pomerať výstupné a zhodnotiť-zaradiť.
kokun

#8 Příspěvek od kokun »

Ale mu se jedná o rychlé vyhodnocení dobrý-špatný jen pomocí DMM.

Já je měřím analog. metrem - stařičkým DU10 (zakoupen 1969) na Ohmickém rozsahu.
Ale zkrat snad poznáš i na DMM - nebo ne? :roll:
Honza - kokúň

#9 Příspěvek od p32 »

Jo, Honzo o to mi šlo. S FETama jsem nikdy moc nedělal. Když jsem měl podezření, dal jsem tam stejný dobrý, ale jednä se mi jen o tu rychlovku s DMM. Takže by to bylo funkční, jo ? Zkrat je jedna možnost, přerušení druhá, ale mě se jedná o ten mezistav, protože nebudu mít k ruce vždy parametry toho kterého FETu. Takže pokud naměřím pomocí DMM přepnutým na měření diod v obou směrech na DS např 15 mV (nebo 450 mV), tak je FET ok ? Co bych tam měl vlastně naměŕit pro dobrou funkci ?
kokun

#10 Příspěvek od kokun »

Jak jsem psal, neměřím DMM, ale DU10-kou.
A úplně nejlepší máš (zjistit ty "mezistavy") když máš k dispozici nový, tak jen porovnáváš.
Ale pokud je vadný, tak je to většinou "vodič", mezi všemi vývody :roll:
Třeba tu někdo napíše jednoduchý postup měření s pomocí DMM.
Honza - kokúň

#11 Příspěvek od alkom01 »

Já to ověřoval multimetrem přepnutým na test diod. Nedá se na to použít měřák, který je napájený 3V - má malé měřící napětí a FET neotevře. Jednou polaritou ma G jsem buď otevřel nebo zavřel (podle vodivosti kanálu) a pak měřil D-S - otevřený kolem 100 - 500 mV, zavřený nekonečno. Pak to stejné s opačnou polaritou na G. Pozor na FETy s integrovanou diodou nebo rezistorem.
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

p32 píše:Mám podezření na špatný N-FET STP6NK60ZFP (od STM). Jakým způsobem ho změřím na stole a asi jen multimetrem. Stačí přepnutí na měření diod jak u normálních tranzistorů nebo je to blbost a musí být nějaké zapojení ? A pro případ, nevíte o nějaké náhradě ? Díky.

Tak jestli je, či není vadný, snad už víš.
A v AME je přehazují lopatama - konkretně těch "tvých" STP6NK60ZFP mají 54 kousků (a co vlastní iniciativa v hledání? .. ) 8O :lol:
V Olomouci bych zkusil třeba EZK, apod. :roll:
Honza - kokúň

#13 Příspěvek od p32 »

No, já se už díval do EZK, ale nic tam není a u Rygla taky ne, tak se mrknu do teho AME. :cry:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“