Úprava Studiosolo 130 a 132

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jef111
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jef111 »

To:mi-ro
Ty Boucheroty byly v pohodě co si pamatuju, dokonce jsem s hodnotama tehdy trochu hýbal ale vcelku ničeho jsem nedosáhl. Pomáhalo přidat tlumivku na odporu sériově s výstupem ale její hodnota musela být tak velká, že způsobovala útlum na výškách. :?
S tím výstupákem máš pravdu. Ale s ochranama jsem moc nečaroval, to už jsem měl chuť spíš vyrazit všecku elektroniku a postavit do toho něco rozumnějšího. Když se naskytl jinej zesilovač tak z úprav sešlo a už ani nevím kde je jim konec...
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Bospol

#17 Příspěvek od Bospol »

No mám ve zkušebně jeden 130 a jeden 132. Je to jen nouzové řešení na jednu akci. Nejsou peníze abych pořídil klasickej koncovej zesilovač. A fungovaly by jen jako pomocný odposlechy.a doopravdy jen na jedný akci. Nemá teda někdo nějakou radu jak do toho zapojit linkový vstup aby to aspoň trochu za něco stálo?
mi-ro

#18 Příspěvek od mi-ro »

Z prostoru mix zesilovačů prochází ke koncovému stupní jeden stíněný kablík který by měl být linkovým vstupem. Vstup koncáku je na desce s jedním trimrem, a právě ten jeden trimr je vstupním děličem. Stačí ho odpojit od mixu a připojit na jiný, externí mix. Jestli jsi to takhle myslel.
..to bude jen ňákej odpůrek
Bospol

#19 Příspěvek od Bospol »

Jj tak jsem to myslel. Prostě bych potřeboval vyřadit všechno před koncovým stupněm a pustit do něj už hotový signál na zesílení..Zkusím se v tam ten stínění káblík najít a přepojit to na vstup..uvidíme, třeba to pomůže..Moc dík
sinclair

#20 Příspěvek od sinclair »

Podmínka eliminace přechodového zkreslení u koncových stupňů STUDIOSOLO 130 a jeho odvozenin je naprosto dokonalé spárování koncových tranzistorů nejméně ve třech bodech na betu plus shodné Ube. Jsou to totiž vlastně dva stupně se společným emitorem, zapojené v sérii a buzené v protifázi budicím trafem. Samotný budicí zesilovač ani budicí trafo za nic nemohou/budicí trafo běží na nevýkonové úrovni, proto nemůže zkreslovat, není přesyceno/, zkreslení vzniká až ve vlastním koncovém stupni, další zkreslení vzniká na výkonové úrovni ve výstupním transformátoru, to ale není tak dramatické, protože výstupní trafa Tesly Vráble byly sice dělány z běžných plechů 1,6W/kg, ale syceny na max. 0,4T, takže zkreslují minimálně.
Na dokonalé spárování dvou KD503 do tohoto koncového stupně potřebujete nejméně 40-50 tranzistorů, ze kterých se dá vybrat vhodný pár. A ještě dvě podmínky u takto zapojeného zesilovače jsou: koncové KD503 musí mít h21e při 5V/4A nejméně 100 /jinak zesilovač nedá plný výkon/ a dynamicky měřené Uceo nesmí klesnout pod 100V, jinak se koncové tranzistory, pracující do prudké induktivní zátěže brzy prorazí. Vráble se s tím párováním moc nesraly /resp. nepárovaly vůbec, pouze používaly tranzistory ze stejné šarže/ a podle toho výsledky potom vypadaly.
Pracoval jsem řadu let jako servisák Tesly Eltos a řešili jsme reklamace ohledně zkreslení prakticky týden až 14dní po zakoupení zesilovače, kdy to majitel zaregistroval až po "usazení" koncových tranzistorů. Nové tranzistory KD503, určené k párování, je třeba nechat před párováním zahořet na chladiči při napětí 40V a kolektorovém proudu 2A po dobu 100 hodin. Tak se parametry tranzistorů "usadí" a již se během provozu nemění.
Vytáhnout destičku elektronického jištění v podstatě znamená odsoudit koncové tranzistory k smrti, protože pak nejsou ničím chráněny.
Moje sbírkové STUDIOSOLO130, STUDIOBASS130, STUDIOMIX130 a EQ130 jsou osazeny tranzistory podle výše uvedených podmínek a hrají naprosto čistě.
Stejná procedura by se teoreticky měla dělat i u 100W ústřednových modulů AUJ635 a AUJ636, ale tam je to tak trochu jedno, protože se jedná o moduly pro hlásné účely, které jedou při zapnutí prakticky na plný výkon a přechodové zkreslení je tak dobře maskováno. Netýká se to modulů AUJ636B, které jedou v mírně pootevřené třídě AB a tudíž u nich přechodové zkreslení nevzniká. Jsou to moduly, zhusta osazované do ústředen AUA230 a poznáte je podle toho, že daleko méně topí a po bocích mají místo výkonových zenerek KZ710 destičky s pomocnými zdroji předpětí. Uf.
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

Jak se usazujou parametry u polovodičů, resp. jaký fyzikální jev za to může???
Cust

#22 Příspěvek od Cust »

Že by dehydratace po zahřátí? :)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“