Impulzny zdroj notebook-neznamy sajrajt???

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dudo02

Impulzny zdroj notebook-neznamy sajrajt???

#1 Příspěvek od dudo02 »

Kamoske odisiel zdroj a tak mi ho doniesla ci by som sa nan nepozrel.Nejke tie zdroje som uz opravil a tak vravim ze preco nie...Po rozobrati ma prekvapil neznamy sajrat,ktorym bol zdroj zaliaty.Nastastie bol, vadny len kondik 100uF/400V...Ak by vsak bolo potrebne merat,tak je problem nakolko nebolo jednoduche vyslobodit uz len ten velky kondik.Pri odstranovani by sa urcite odlupila nejaka ta SMD nakolko to je aj zo strany spojov.Mate nejaku fintu na odstranenie tohoto"tvrdeho silikonu?"Stretavate sa casto s niecim podobnym-ja to vidim 1krat...
Přílohy
Image059.jpg
(237.94 KiB) Staženo 117 x
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

v těchdle laciných zdrojích je to normální, jiank platí na to většinou horkovzduška, je to tavné lepidlo
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od GeorgeB »

Tohle nevypadá na tavné lepidlo. Některé "gumové" lepidla jdou odstranit třeba technickým benzínem. Ale chce to nechat dlouho odmočit.
keemo

#4 Příspěvek od keemo »

Skor by som povedal ze je to biely silikon...
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Davidus ma pravdu. Nie je to silikon, ale tvrda hmota, posobenim tepla makne. Odstranujem to hrotom spajkovacky (ide to z neho pekne utriet do vlhkej spongie).
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Taky jsem pár takových zdrojů opravoval-pitval ale vždycky tam byl silikon a teplem se to ani nehnulo. Taky by to byla hloupost, fixovat součásti teplotně závislou sračkou, která by se při provozu roztekla. Šlo to ale mechanicky odloupat.
..to bude jen ňákej odpůrek
Davidus
Zablokován
Zablokován

#7 Příspěvek od Davidus »

tak jsem do toho šel experimentálně dloubat páječkou (200°) a v některých zdrojích se to táhne jak smažený sýr, a v některých se sajrajt ani nehne
PCmaniac99

#8 Příspěvek od PCmaniac99 »

taky jsem to ve zdroji k NTB HP měl. sundal jsem to mechanicky...
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Pravda, v niektorych som vlastne videl aj makku hmotu.
Ale vacsinou tu tvrdu, to pouziva tusim DELTA a LITE-ON. Bezna prevadzkova teplota s tym asi nic nerobi, ale pri 350 stupnoch to ochotne zmakne.
dudo02

#10 Příspěvek od dudo02 »

Jj-je to LITE-ON a teplom sa mu nejako nechcelo,to som skusal.Asi to chce vyssiu teplotu.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Taky to vyrvu mechanicky za normální teploty . Myslím si , že je to silikon .
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Používají se nejmíň 3, spíše 4 bílé velmi vzhledově podobné hmoty. Tvrdý bílý silikon, pak nějaký tajný bordel, který skoro nevede teplo a táhne se jak smažený sýr :) , pak něco asi na bázi chlorkaučuku - po zahřátí se to stává gumovitým a vzápětí se to rozkládá, žloutne a hnědne s chlorovodíkovým smradem, a nakonec takový křehký tvdrý sráč, který po zahřátí nepatrně měkne a za hodně vysoké teploty černá a smrdí veškerou možnou chemií od čpavku po formalín. Ta poslední hmota je pekelná, drží na součástkách jako čert a připomíná mi jeden druh hmoty na zalévání traf, a je hořlavá.
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

Ať je tam hmot třeba 20, na mě to dělá 1 dojem: nechrání to výrobek před vibracemi nebo pády, ten noťas by je stejně nepřežil. Hermetické to taky není. Podle mě to má za cíl ztížit až znemožnit opravu. Kupte si víc nových čínských šmejdů.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#14 Příspěvek od Davidus »

a nebo aby jim při prujezdu vlnou nevyskákaly součástky
dudo02

#15 Příspěvek od dudo02 »

Crifodo píše:Ať je tam hmot třeba 20, na mě to dělá 1 dojem: nechrání to výrobek před vibracemi nebo pády, ten noťas by je stejně nepřežil. Hermetické to taky není. Podle mě to má za cíl ztížit až znemožnit opravu. Kupte si víc nových čínských šmejdů.
Ja si myslim,ze sa to aplikuje kvoli moznemu neprijemnemu piskaniu impulznych zdrojov,ktore urcite vsetci pozname.
Ako som pisal,je to LITE-ON,co sa podla mna za cinsky smejd neda povazovat...Samozrejme pre toho,kto nepovazuje za cinsky smejd,vsetko co je vyrobene v cine...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“