Tesla Discomix 8-480

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

BOBOBO - k těm D-článkům (velké buřty) - už jsem se setkal s fotkou (naštěstí ne přímo fyzicky - to bych prodejci nacpal pěstí zpátky do držky) rozříznutého D-cell, ve kterém byly 3 paralelně spojené články velikosti AAA neboli mikrotužky... Snaha nejrůznějších výrobců, zejména asijských, o oj.ebání spotřebitele s vynaložením co nejmenších vlastních nákladů je asi nekonečná...
A k těm kondům z bývalé Tesly - měly už při výrobě normovanou toleranci kapacity v rozmezí +50 až -20% - a v drtivé většině se pohybovaly na horní mezi, protože výrobce počítal s postupným poklesem kapacity vinou stárnutí. Ale i 30 let staré kusy mají kapacitu vysoko nad nominálem - a ESR na úrovni nových. Prostě byly ještě dělané poctivě, s rezervou materiálu. Nebál bych se je po kontrole na kapacitu a ESR použít - ale před použitím znovu naformovat, přece jen, nějaký rok od jejich výroby už uplynul a připojit je hned na plné provozní napětí by nemuselo dopadnout dobře. Dělá se to tak, že se připojí na regulovatelný zdroj a nastaví se malé napětí - nejlépe od nějakých 25% nominálního. Kondenzátor se nechá několik minut aby se ustálil jeho proud a pak se tento proud začne měřit. Zároveň se s intervalem v řádu hodin začne přidávat napětí - stačí po 5% maximální hodnoty. Pokud proud, odebíraný kondenzátorem po ustálení po každém zvýšení napětí nepřekračuje hodnotu v řádu desetin mA na každý 1000uF, je možno kondenzátor používat jako nově koupený. Při postupném zvyšování napětí lze takto staré Teslácké kondíky "vyhnat" až na 150% původního maximálního napětí, nelze to ale doporučit - takto namáhaný kondenzátor ztrácí spolehlivost.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
honza637
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od honza637 »

Poradim. Mě se nejvíc osvědčily alkaliky GP , takové ty zlaté. Kapacitu mají patrně nejlepší z toho co jsem zatim zažil.
Kolik serverů jsi zničil, tolikrát jsi adminem.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“