Teplotní spínač ventilátoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
krutor

#16 Příspěvek od krutor »

varok: Napájení větráku samozřejmě beru z 12V větve HDD. Mám tam 80mm tichý ventilátor. A jak jsem psal výše, rozdíl teplot vypnutý/zapnutý a chlazený HDD je jen cca 5 °C, takže jestli by ten spínač byl dosti citlivý.
Mě se zdá nejlepší ten zozdílový teplotní snímač, kde bych jedno čidlo dal na plech boxu (krabice), a druhé na samotný HDD. A Nastavil bych třeba teplotu spínání při rozdílu třeba 3 °C
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

A preco ho chces chladit, ked ma zapnuty len o 5 stupnov viac?
varok

#18 Příspěvek od varok »

Tak to jsem taky nepochopil. Kdyby měl vypnutý třeba 23°C a zapnutý by po nějaké době dosáhl teploty třeba 50°C, tak bych aktivní chlazení chápal, ale těch 5°C? 8O
Andrea

#19 Příspěvek od Andrea »

Lidi vy nečtete, těch o 5°C víc je se zapnutým větrákem. :)
krutor

#20 Příspěvek od krutor »

Ano, rozdíl 5 °C je se zapnutým větrákem. Když HDD nechladím, vzroste jeho teplota "nebezpečně" vysoko (řekněme těch 50 °C), ale pustim větrák a teplota klesne na cca 28 °C
Banda

#21 Příspěvek od Banda »

Hoď tam normální teplotní spínač s komparátorem a hysterezí + doběh a je to hotovo. HDD se zahřeje nad 35°C spustí se ventilátor, pokud klesne teplota pod 30°C, časový doběh poběží ještě 3min a pak ventilátor vypne. Jednoduché, žádné rychlé zap/vyp ventilátoru, spolehlivé, ověřené zapojení.
Honza_dy

#22 Příspěvek od Honza_dy »

Dej tam tu pojistku na kterou jsem odkazoval výše a máš pokoj.
varok

#23 Příspěvek od varok »

Jsem to asi špatně napsal, ale dotaz jsem pochopil. Však ano, když po zapnutí ventilátoru klesne teplota na nějakých 28°C, jinak je třeba na 50°C, tak proč nenechat větrák běžet stále na nízké otáčky, při kterých není slyšet?
krutor

#24 Příspěvek od krutor »

varok píše:Jsem to asi špatně napsal, ale dotaz jsem pochopil. Však ano, když po zapnutí ventilátoru klesne teplota na nějakých 28°C, jinak je třeba na 50°C, tak proč nenechat větrák běžet stále na nízké otáčky, při kterých není slyšet?

Protože jak jsem psal, HDD poběží třeba jen hodinu denně, tak se mi zdá zbytečný, aby větrák bežel pořád, nehledě k tomu, že bych to musel pořád čistit od prachu.
Atlan

#25 Příspěvek od Atlan »

mas dve moznosti bud to urobit teplotnym spinacom on off tj ze ventilator sa bude zapinat a vypinat tak ako sa bude menit teplota pri ochladzovani.... alebo pouzit regulator ktory bude regulovat linearne a zmerit s astym ze bude nejaky prud tam prechadzat vzdy aj cez motor ale neroztoci sa ventilator res budu sa udrziavat male otacky tak aby system bol v rovnovahe a udrzal nastavenych 28st.

Myslim ze nicomu nebude vadit moznost on/off okrem toho sisk moze mat aj 35st..
krutor

#26 Příspěvek od krutor »

Tak jsem se rozhodl zbastlit tam rozdílový (diferenciální) teplotní spínač, přičemž jedno čidlo dám na box (krabici) a druhé na HDD.
Našel jsem 2 kontrukce a prosím o zhodnocení, která je FUNKČNĚ lepčí:
1) časopis AR 2 2007 str. 15, viz příloha
2) stavebnice od Conrada zde a informace o ní zde
Přílohy
AR02_2007.pdf
(195.2 KiB) Staženo 228 x
Andrea

#27 Příspěvek od Andrea »

Ten C1 ve schématu z AR mi hlava nebere.
Maskot

#28 Příspěvek od Maskot »

U te stavebniceje take zahada cit. ....nastavit pomocí přesného vřetenového dolaďovacího transformátoru. :D
krutor

#29 Příspěvek od krutor »

Maskot píše:U te stavebniceje take zahada cit. ....nastavit pomocí přesného vřetenového dolaďovacího transformátoru. :D

Tam má být asi dolaďovacího trimru.
Postavím asi ten od Conrada, v manuálu má rozpis součástek i schéma a obrazec plošných spojů (kterej teda budu muset překreslit).
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“