Sluchátkový zesilovač napájený napětím z USB

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Andrea

#16 Příspěvek od Andrea »

EKKAR píše:Myslím to tak, že D stupeň má svoje saturační napětí stálé a výstupní napětí se řídí střídou sepnutí výstupního tranzistoru, který může při maximálním zjednodušení být i jen jeden - výsledek se filtruje LC filtrem na něco, co by měl v ideálním případě být sinus. Zesílení je téměř rovno nekonečnu (výstupní úroveň je obdélník), reálná hodnota se získá teprve za výstupním filtrem. Saturační napětí je stálé.
Kdežto lineární stupeň má saturační napětí závislé na proudu koncovým stupněm

Blablabla, až na to, že zesilovač ve třidě D, má konec ze dvou MOSFETů a rail to rail operák taky. Takže u obou závisí úbytek na výstupních tranzistorech (to čemu říkáš nesprávně saturační napětí) na výstupním proudu.
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

AmarokCZ píše:...Navíc se mi zdá docela divné, že na NTB hraje výstup potichu, protože na NTB je výstup vždy SLUCHÁTKOVÝ a tudíž by na něm mohlo být klidně 2Vrms.

Neřeším - ale vím, že některé notesové zvukovice jsou ajs jak šajs...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

V první řadě je potřeba se podívat na zdroj signálu, jestli to není film nebo CD se zvukem, který má maximum na -18 dB.
Potom jak píše cust, sluchátka impedančně odpovídající napájecímu napětí. S 200 Ohmy to bude hrát jinak než s 16. Předpokládá se, že to budou sluchátka a ne vietnamské cosi, co permanentní magnet vidělo jen letmo z džunky.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Skay »

Jen jsem se chtěl zeptat zdali někdo stavěl to zapojení s NE5532 a BD139/40 ? Zrovna jsem ho dostavěl a na můj vkus to šumí víc než jsem čekal. Oproti původnímu zapojení jsem akorát použil na vstupy signálu elyty. Měl s tímhle zapojení někdo podobný problém ?
Přílohy
NE5532.JPG
(27.37 KiB) Staženo 108 x
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od AmarokCZ »

Něco podobného jsem zkoušel na nepájivém poli a šumělo to docela málo (na to, že to bylo na poli ve stylu "klubko drátů"), záleží ale na zesílení a tom, co je pro tebe velký šum (taky na čem to posuzuješ, pokud k tomu připojíš nějaké citlivé IEM, tak to bude šumět asi vždy, pokud k tomu připojíš nějaké 600ohm studiovky, tak to bude šumět hodně málo), záleží taky na tom, jak šumí zdroj (zkus propojit neinvertující vstup se zemí, pak by to šumět nemělo).
Jinak výběr schematu asi není nejlepší...
Skay
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Skay »

Sluchátka mají 16ohm(ano jsou to IEM). Když ono to šumí právě i při tom vyzkratovaném vstupu. Tím se vyřadil zdroj signálu a přívodní kablíky. Jak jsem psal v tomto zapojení je na desce navržen rezistor v serii s výstupem jehož funkce mi není dost jasná a ani vysvětlení jsem nenašel. Ano dnes po dvou dnech práce taky vidím, ehm slyším, že výběr schematu nebyl nejlepší. Co určuje šum na výstupu při takovém zapojení ? Je to něco jiného než samotný OZ ? Je tedy možné aby nízkošumový OZ šuměl ? 8O
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od AmarokCZ »

Šum na výstupu operáku určuje typ operáku a hlavně taky odpor, který je v sérii se zdrojem signálu (ideálně nula, pokud se dá třeba 100K, tak je z toho šumák). Dál je šum určen samotným zapojením, použitými tranzistory (tyhle BDčka jsou OK).
Ten odpor v sérii se pravděpodobně dává i jako ochrana sluchátek a zesilovače (při zkratu). Jeho vliv je negativní, protože se frekvenční charakteristika "nakloní" a vyšší frekvence se potlačí, u některých sluchátek to může hrát "lépe" (zvuk je temnější), ale většinou to jen zhoršuje. Pokud je ten odpor cca do poloviny impedance sluchátek, tak to nemá moc velký vliv.
U IEM je šum běžná věc, jsou moc citlivé (není problém 110dB/mW, kdežto "normální" náhlavní sluchátka mají třeba 90 až 95 dB/mW).
Ještě to zkus napájet z akumulátoru abys vyloučil šumící napájení.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Skay »

Díky za vysvětlení
Drátové propojky na místech rezistorů tedy nechám. Vyzkoušel jsem to za pomocí dvou aku ale žádná změna. Zkusil jsem i vyměnit OZ za TL072 a opět to šumí, kupodivu stejně. Tak kde by mohla být chybka :?
Jedině to tedy ještě zkusit s těmi sluchátky s vyšší impedancí třeba to bude opravdu na nějaké unosné urovni. Bude to pro otce znémého (tahne mu na 80) tak chtěl vyrobit nějaký zesilovač na sluchátka k televizi, kterou už normálně neslyší. Tak si tak říkam zdali ho ten šum bude vůbec trápit. Navíc bude asi mít i ty sluchátka s uzavřenou ozvučnicí. I když je tu možnost, že jemu to bude vyhovovat tak mě se to nelíbí a stydim se za svůj, byť okopírovaný výtvor :oops:
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od AmarokCZ »

Mě už nenapadá, proč by to tolik šumělo (asi to bude velkým zesílením a citlivými sluchátky). Máš to teda zapojené přesně podle toho schématu?
Skay
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Skay »

Já už taky, nevim. Koukni třeba najdeš rozdíl
Hodnoty jsem přeměřoval při osazování. Žeby jsem taky špatně udělal desku ?

P.S díky za linky určitě to vyzkoušim.
Přílohy
ne-PCB.PNG
(110.33 KiB) Staženo 77 x
NE.GIF
(85.17 KiB) Staženo 99 x
Naposledy upravil(a) Skay dne 21 pro 2010, 20:47, celkem upraveno 1 x.
Atlan

#27 Příspěvek od Atlan »

zrovna tl072 by som tam nedaval.... skus nieco lepsie troska aspon...
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od AmarokCZ »

Skay: pokud bys chtěl opravdu kvalitní a zároveň levný a jednoduchý zesík, tak jedině ten, který jsem již zmiňoval (viz. příloha).
Ty na které odkazuje Banda nejsou katastrofa ani super, prostě si hrají na něco, čím nejsou (i když ten od pavouka vypadá docela slušně). Ten z HW.cz bude asi dost špatný, sluchátkáč ve třídě B ... :roll:
Ještě jedna věc mě napadla - jak to vypadá na výstupu? (když použiješ osciloskop - nekmitá?)
Přílohy
B.gif
BUF
(12.62 KiB) Staženo 90 x
Cust

#29 Příspěvek od Cust »

Nešumí ti potenciometr na změnu hlasitosti?
jakubrosler

#30 Příspěvek od jakubrosler »

Dobrý den.
mohl bych použít některý z výše uvedených zesilovačů použít jako předzesilovač pro připojení gramofonu do PC? Chtěl bych zdigitalizovat některé staré vinyly a můj gramofon (NZC300, Tesla, tušim že Přelouč) má pouze výstup pro magnetofon, kde je ale příliš slabý signál (sice to jde, velmi slabě se něco nahraje, ale musím to uměle zesílit a pak to šumí.)

Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Poradna“