Pro profíky

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kimi

Pro profíky

#1 Příspěvek od kimi »

Používáte při servisu přístroj k revizi dle normy ČSN 331610?
Hill
Administrátor

ovšem,

#2 Příspěvek od Hill »

používám. Převážně Revex 51, podle potřeby Asea Brown Boveri M5010 a na měření izolace SAIT 20.
pit

#3 Příspěvek od pit »

:P jasná věc :argue: tuším že to chtěli i uzákonit :pc:
Hill
Administrátor

jaký chtěli?

#4 Příspěvek od Hill »

Sice nepřímo, ale uzákoněné to je.
Všechny ČSN jsou (až na vyjmenované předpisy) nezávazné, ale vaše smůla, když se jimi nebudete řídit: namátkou třeba ČSN 33 2000-4-41, ČSN EN 60 204-..., ČSN 33 1600, ČSN 33 1610 a pár jiných předepisuje podmínky pro měření - minimální proud pro změření přechodového odporu ochranného vodiče, napětí, kterým se zjišťuje izolační odpor i proud, který musí měřidlo být schopné pro měření izolace dodat, reziduální proudy a způsob jejich měření...
Měřidla, která podmínky nesplňují, sice použít můžete, ale výsledek měření nelze pokládat za ověření bezpečného stavu.
Mimochodem - ČSN 33 1610 teď platí v úplně čerstvé verzi, je v řadě ustanovení jednoznačnější a rozumnější, než původní, což oceňuji. Zejména prodloužení lhůt revizí kancelářské techniky.

A jak je to s tím zákonem? Jednoduše - Zákoník práce přímo nařizuje řídit se všemi právními a technickými předpisy. Obdobné ustanovení najdete i v živnostenském zákonu, Občanském zákoníku.... Nezmiňuji ani Nařízení vlády, vyhlášky a vůbec všechno, co se uvádí pod dovětkem "ve znění pozdějších předpisů".

Ono je to na dlouhé povídání - někdo se naučí pár norem a proleze zkouškami, někdo se je učí celý život všechny, utopí v nich veškerý zisk firmy, pak přijde na jejich vzájemné rozpory a začne přemýšlet o změně profese. Ale to už jsem někde jinde.
kimi

#5 Příspěvek od kimi »

Moc profíku zde není :cry:
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

To je ale pro ty kteří provádějí novou instalaci nebo vyrábějí přístroje. Pro klasický servis nejsou tyto revizní prístroje třeba pokud opravou nezměníte zapojení nebo provedení přístroje. Nebo se mýlím?
Artax
Kontaktovat uživatele:

Normy

#7 Příspěvek od Artax »

Já jsem bývalý profík, do roku 2001 jsem se zabýval servisem spotřební i průmyslové elektroniky. Od léta 1989 až do konce roku 1998 jsem měl vlastní servis. Můj současný stav vystihuje dost přesně poslední odstavec HILLova komentáře. Dělám všechno proto, abych nemusel vzít do ruky pájku, maximálně jako hobby.
kimi

#8 Příspěvek od kimi »

mi-ro pokud děláš záruky tak v opravních listech máš kolonku vyhovuje normě čsn 331610.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

No jistě, záruky děláme ale pokud třeba v TV vyměním koncák horizontu tak přece nebudu dál přemýšlet o tom zda vyhovuje normě. Je fakt že mě taky nosili adaptéry od žlutejch 🤐 kdysi za 70,- a primár byl zamotanej do sekundáru, tak to jsem teda nestrávil.
kimi

#10 Příspěvek od kimi »

jo jo máš pravdu :sleeping:
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

mi-ro píše: Je fakt že mě taky nosili adaptéry od žlutejch 🤐 kdysi za 70,- a primár byl zamotanej do sekundáru, tak to jsem teda nestrávil.

Ani se neptám, jak po těch letech vidíš další vývoj :twisted: :twisted: :twisted:
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

A vídíš, to je jedna z mála věcí která se ani po 5-ti letech nezměnila.
..to bude jen ňákej odpůrek
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

změnilo se možná to, že spousta žlutýho šmejdu která se před 5 lety prodávala někde pod plachtou, se dneska roztahuje v kamenných domech; jak vidno celá EU se svýma 100.000 norem a certifikátů na žlutou kurvu nemá :twisted:
bu2520

#14 Příspěvek od bu2520 »

ale na druhou stranu se z Číny stává stále vyspělejší země tak se třeba podobnými normami zabije sama. Podívejte na Sony když začínali byla to firma na šmejdy a pak se vypracovala na profi techniku, i když teď už dělá taky pěkný šmejdy. :-)
kozoka

#15 Příspěvek od kozoka »

dneska se nato sere!
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“