dioda s nejmenším úbytkem napětí

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

dioda s nejmenším úbytkem napětí

#1 Příspěvek od mi-ro »

Poraďte, jaká dioda má nejmenší úbytek napětí v propustném směru. Napadají mě GA detekční diody nebo KA se zlatým hrotem? Potřebuji detekovat NF signál.
..to bude jen ňákej odpůrek
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Z těch starých germaniové se zlatým hrotem - OA9 a podobné, z moderních pak Schottkyho, třeba BAT43.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Máš praktické zkušenosti kolik +- mají úbytek?
Davidus
Zablokován
Zablokován

#4 Příspěvek od Davidus »

řízený usměrňovač
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od AmarokCZ »

Vhodná je BAT85, 1N5818, ale nejlepší je usměrňovač s OZ.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

OA9 nebo GAZ51 (případně polské GAZ21) mají celkem jednotný úbytek napětí těsně kolem 0,2V při 80-100mA.
iginoiii

#7 Příspěvek od iginoiii »

asi si to nechcete moc komplikovať, ale nedávno som dával schému aktívnej diódy s MOS tranzistormi. Síce som to správne z knihy prekreslil asi na desiaty pokus :), ale podľa simulácie by mala taká MOS dióda viac menej 10 krát menší úbytok napätia ako obyčajná dióda. Druhá vec je, že to chce drahý tranzistor, OP amp, a ďalšie napájacie napätie pre otvorenie N tranzistoru. To je asi moc veľa zbytočnej roboty. Ale píšem to aj preto, že raz keď niekto bude vo fóre hľadať niečo podobné, možno mu to pomôže , že je tu niekde schéma odo mňa :) s pozdravom, i
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jenda_KL »

někdo tu řešil detekci obou polarit signálu.
To by šlo použít.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Děkuji za tipy, aktivní usměrňovače nepřipadají v úvahu, není k dispozici napájení ani prostor pro IO, pouze pasívní, tedy diody.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Bohužel jsi nenapsal , jakou úroveň míníš detekovat a jak "použiješ" získané napětí . Pro ručkový přístroj je důležitější jeho vlastní citlivost , než druh specdiody . Tím maximálně trochu zlinearizuješ .
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

Sice jsi psal,že není možnost napájení,ale není možnost tu diodu alespoň přiotevřít stejnosměrným napětím? Pak je při detkci minimální ztráta.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Nene, "vymýšlím" automatické zeslabení audiosignálu při mluveném slovu. Zkrátka z malýho mixu mám signál AUX SEND, do kterýho pošlu signály z mic, ty usměrním a tímto ss napětím pomocí FET trandu "zkratuju" audiosignál z CD. Celý se to bude odehrávat v malý krabičce mezi propojovacími kabely. Proto potřebuji ATTACK-nasazení útlumu co nejdříve, proto diody s malým úbytkem. RELEASE-doběh útlumu bude daný kapacitou ev. vybíjecím odporem tohoto kondu.
mi-ro

#13 Příspěvek od mi-ro »

Praktickým měřením diodovým testerem na digitálu to vyhrála nějaká šotka ze sekundáru střelenýho pulzního napáječe. Naměřený úbytek 105mV, GA mají kolem 360mV no a křemíky 700-900mV.
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

mi-ro píše:Nene, "vymýšlím" automatické zeslabení audiosignálu při mluveném slovu. Zkrátka z malýho mixu mám signál AUX SEND, do kterýho pošlu signály z mic, ty usměrním a tímto ss napětím pomocí FET trandu "zkratuju" audiosignál z CD. Celý se to bude odehrávat v malý krabičce mezi propojovacími kabely. Proto potřebuji ATTACK-nasazení útlumu co nejdříve, proto diody s malým úbytkem. RELEASE-doběh útlumu bude daný kapacitou ev. vybíjecím odporem tohoto kondu.

A to nemůžeš ten signál pro tenhle spínač, kterému se jinak říká "VOX", předem zesílit a detekovat až potom? Vždyť bys to mohl zesílit až do limitace nějakým operákem - za ním přece vůbec nezáleží, že tam nebudeš mít sinus, ale cosi ořezaného - stejně to budeš usměrňovat pro ten FET. A jestli si myslíš, že FET přivřeš jen usměrněným signálem s nějakou jakous-takous LINE úrovní, tak Ti předem přeju hodně zdaru...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

No vždyť ten signál zesílený bude už v mixu pro výstup AUX SEND a bude mít hodnotu až 8V š/š. Už je vyzkoušené, po detekci na elytu je těch cca 8V a to pro otevření FETu úpně stačí. Dioda s malým úbytkem proto, aby nasadil co nejdříve. I když to nějak už funguje, raději se nechci dívat škopem na sinus, který bude omezený přechodem FETu. Dokoncce jsem se obával že to nebude fungovat, páč FET vlastně zkratuje jen jednu kladnou polovinu signálu, nicméně to funguje. 8O
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“