AMEN!pajosek2 píše:Jakékoliv sdružování do spolků podložených některým písmem svatým samotnou víru znehodnocuje. Modlitba v kostele,kde se najednou modlí mnoho lidí je neupřímná,jde spíše o společenskou povinost,zvláště na vesnici. Pokud člověk věří v boha,tak k tomu nepotřebuje ani kostel,ani faráře a dokonce ani vědomost,že nějaká víra existuje. Prostě žije podle toho,co mu říká jeho srdce a pokud nedokáže uznávat morální hodnoty sám od sebe,tak mu žádné kázání nepomůže. Vždy jsem tvrdil,že jsem věřící a proto nechodím do kostela,protože nechápu proč bych se měl před Pánem Bohem zavírat v kostele. Myslím tím,že se tam nechodím modlit,ale samozřejmě tam občas zavítám.Obdivuji ty nádherné díla lidských rukou a kochám se lidskými schopnostmi.
Věřte v Boha a ne v církev
Vánoce po křesťansku
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Nicméně za zvýrazněnou větu se podepsat můžu - církev je instituce a v ní jsou lidi jak dobří, tak hovádka - tedy nejde věřit v žádnou instituci absolutně - jde jí pouze důvěřovat. V tomto kontextu by si to hlavně měli uvědomit ti, kteří místo domluvy ze sousedem se raději v bezmezné víře obrací na instituci soudní...
Boris Pasternak ke své knize Doktor Živago napsal i toto:
V románě jsem použil náboženskou symboliku hlavně proto, abych ho proteplil. A někteří kritici jsou úplně posednutí těmito symboly, které jsem dal do knihy, jako se dávají do domu pece - aby ho ohřály.
Pokud někoho tento způsob víry hřeje, nebudu mu to vymlouvat. Tak závistivý nejsem.
Tím svým výrokem jsem chtěl naznačit,že i člověk,který by teoreticky nikdy neslyšel o náboženství může být slušným člověkem a mnohdy by se líbil Pánu Bohu více než kdejaký kaztel víry.
Bernarde, nynější forma křesťanství je špatná a špinavá,tak jak ji vykonává církev. Znám pár lidí,kteří si na vesnicích plní svou společenskou povinost a jsou třeba i ministranty,a kteří perfektně znají jak má podle pravidel probíhá bohoslužba,a kdy mají obcházet s ošatkama věřící,kteří jim přispějí. Jenže,když se jich zeptáš,co znamená INRI na kříži nebo proč bůh na nebe umístil duhu,tak jsou v řiti jak Baťa s dřevákama. Neví základní věci z Bible a to je podle Tebe víra. Kristus hlásal skromnost,tak když vidím ty pupkaté faráře,kteří mají majetku na rozdávání,tak mi to přijde trošku divné.
Ne ne Bernarde,náboženství je špatné,víra v Boha je cestou k němu.
Neobviňuji ty,kteří do kostela chodí a tak prezentují svo víru,ale nechci,aby obviňovali mne,že tam nechodím.Věř,že obvinění z jejich starny je častější než ze strany do kostela nechodících.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Skutečně se dají takto interpretovat moje slova?pajosek2 píše:Bernarde pokud to berš takhle,tak to je potom věřící každý zloděj,který,když něco ukrade,tak věří,že se na to nepřijde....
pajosek2 píše:......Neobviňuji ty,kteří do kostela chodí a tak prezentují svo víru,ale nechci,aby obviňovali mne,že tam nechodím......
Tak je to potom pouhé nedorozumění. Já se chtěl jenom zastat těch, kteří prý svou společnou (neupřímnou) motlitbou víru znehodnocují:
Jakékoliv sdružování do spolků podložených některým písmem svatým samotnou víru znehodnocuje. Modlitba v kostele,kde se najednou modlí mnoho lidí je neupřímná,...
AmarokCZ píše:Není potřeba řešit, jestli je to výstižné nebo ne, když je jedná o obraz reality.
Ta realita se mi zdá poněkud jiná než ji vidíš ty.
Člověk který chodí do kostela odmítá realitu? Na to jsi přišel jak?AmarokCZ píše:Nepochopí to jen ti, co do kostela chodí, protože to jsou lidi, kteří odmítají vidět realitu (proč tomu tak asi ne, že?)
To je strašně jednoduché. Je to stejné jako kdyby jsi elektrikář řekl, že přece může být elektrikář i když neexistují elektrikářské školy. Prostě, kdyby neexistoval kostel, církev, křesťanské učení, ..., tak by nemohla existovat ani ta víra.AmarokCZ píše:Vysvětli mě, proč potřebuješ k víře kostel, faráře, atd.????
Myslím, že ke svatému příjímání je zakázáno chodit v opilosti. Navíc nejde ani o společenskou povinnost, nikdo tě nenutí aby jsi tam chodil - není to povinné. Jde o dobrovolné rozhodnutí člověka, v tvém případě ještě jednajícího proti pravidlům. To opravdu žádná církev nechce, nebo tedy o žádné nevím.AmarokCZ píše:Pokud ale do kostela jdou lidi takzvaně hned po pařbě (pravidelně) a u svatého přijímání mají co dělat aby se udrželi na nohách, tak si myslím, že se dá říct, že jde o neupřímnou, společenskou povinnost.
PS: Pajosku2, rád bych reagoval i na tebe, ale prostě to nejde. Já nechápu o čem píšeš.
PS2: Piitr, mluvíš v hádankách, pověz, na co že to nemáš žaludek.