video oddelovac HCPL-4562

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mikollar

video oddelovac HCPL-4562

#1 Příspěvek od mikollar »

Dobry den a vsetko dobre do noveho roku :wink:

Snazim sa spravit video oddleovac pomocou obvodu HCPL-4562. Mam s tym mensi problem. vid obr.
Obraz je stabilny, akurat su v nom deforamcie, ten cerveny pasik viem odstranit premostenim odporu R4 podla katalogu , Nastavovanim trimrom R4 sa ciastocne meni deformacia obrazu a velkost cerveneho pruhu, ale v oboch krajnych polohach uz obraz vypadne. http://www.secomtel.com/UpFilesPDF/PDF/ ... 385_01.pdf
Oproti katalogovemu zapojeniu mam na vystupe kondik 2.2uF (podla vyvojoveho KITu). inak ostatne hodnoty suciastok sedia presne. DPS som navrhoval priblizne rovnako ako ma vyvojovy KIT pre tento IO akurat nie v SMD.
Napatia Ve - 0.5V, spoj R2 R3 1,15V , emitor Q4 4.25V - co podla navodu k tomu kitu sedi.

Napajanie pre vstup mam 5V, pre vystup 9V, stabilizovanych.

Osciloskop zial nemam aby som sa pozrel na priebehy :(

vystup
Obrázek

vstup

Obrázek
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

To vůbec nevypadá na filtrované, natož stabilizované, napájení. Zkus to napřed s bateriemi. Přesné napájecí napětí není podmínkou.

Předpokládám, že máš vstup i výstup optočlenu napájené dvěma různými zdroji, které nemají žádný pól společný.
Ale při společné zemi bys vlastně nepotřeboval oddělení optočlenem...
mikollar

#3 Příspěvek od mikollar »

skusal som to aj s baterkou teda dvoma. Zdroje su samostatne. Ta deformacia sa objavuje hlavne tam kde je zmena jasu. Ale obraz je stabilny aj pozicia deformacii sa nemenii ani nekmitaju. Ich polohu a velkost viem zmenit trimorm R4

Skusal som aj rozne pripojenie zeme ale na obraz to nema ziaden vpliv
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Bez osciloskopu je to docela odvaha (i když rozptyl parametrů optočlenů je jen asi ±20%), navíc nevíme, jestli máš za výstupním kondenzátorem ještě nějaký odpor proti zemi...
Neviděl jsem schéma toho kitu, zatím tu ukazuješ jen katalogový list.
Ale v katalogovém zapojení má vstupní odpor nějakých 350 ohmů plus mínus něco. Dej paralelně na vstup asi 100 ohmů odpor nebo menší a dej vědět.

Protože mně toto fungovalo, dokud jsem televizi nevěnoval. Dnes hraje v nemocnici a, pokud vím, používají k ní settopbox s modulátorem, protože jim chyběl zvuk.
Naposledy upravil(a) Hill dne 01 led 2011, 14:41, celkem upraveno 1 x.
mikollar

#5 Příspěvek od mikollar »

ten kit ma upne rovnaku schemu az na kondik na vystupe, ten odpor na vstupe pri 100ohm nema ziaden vpliv az pri cca 40ohm ta deformacia zmizne ale obraz uz je dost tmavy a vypadava synchronizacia a zacina behat hore dole, skusal som vystup z PC a vystup z TV .

KIT (ma to viac ako 300kB nedovolilo nahrat sem)
http://www.upnito.sk/subor/ea5539973170 ... 936da.html

EDIT na vystup za kondikom som sksal odpor od 1k po 10 ohm bez zmeny

Skop ma uz drazdi kupit dost dlho no mozno toto bude ten pravy cas
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Ne, že by to mělo výrazný význam, ale D1 mám obyčejnou, ne Schottkyho. Ta jen zajišťuje stabilní úroveň černé v závislosti na špičkové úrovni synchronizačních impulsů.
Číslování součástek uvádím podle toho kitu:
problém bude na výstupu - zesílení je příliš velké: pro výstupní úroveň 2,5V potřebnou v C110 jsem musel zmenšit R6 na 8k2 a R7 na 10k.
Jenže ty potřebuješ výstupní úroveň poloviční (asi 1,2V špička-špička).

Co se mi tam moc nelíbí, je ten kondík 2u2 na výstupu: aby přenesl celou plochu obrazu rovnoměrně, musel by makat to zátěže nejméně 1k5. Jenže tak velký vstupní odpor ta televize nemá. Měla by mít kolem 75 ohmů.
Pro zátěž 75 ohmů by C2 musel mít kapacitu aspoň 47uF.
Vyměň napřed ten kondík, za něj dej paralelně k výstupnímu konektoru odpor 1k0 až 1k5, a pak se uvidí.
mikollar

#7 Příspěvek od mikollar »

kondenzator som musel dat az 100uF, 47uF este nesiel vsade dobre, vymenil som este odpory a teraz je obraz ako lusk

Ste trieda Hill, velmi dakujem
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Prdlajs třída, jen mě ten oddělovač taky trochu potrápil, jenže já jsem se do něj mohl podívat osciloskopem.
To je celé.
Ale autor stavebnice to měl mít změřené a vyzkoušené dřív, než to pustil do světa.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“