Výběr fototranzistoru
Moderátor: Moderátoři
Výběr fototranzistoru
Chtěl bych si postavit soumrakový spínač (s MCU). Co by jste použili jako detekční prvek foto-trand,diodu nebo rezistor ? Co jsem koukal na katalog TME tak rezistory jsou docela drahé, raději bych tedy trand nebo diodu. I tak se ale nevyhnu tomu abych vybral vlnovou délku na, kterou je prvek nejcitlivější. Rozpětí je od 570 - 950nm. Já ovšem nevím jaká vlnová délka je v denním světle nejvíc obsažena.
http://www.tesla-blatna.cz/cs/
Nemusíš je hledat jen u dovozců.
Fototranzistory obvykle vidí od viditelného spektra do značně větších vlnových délek, tedy i tepelné záření, což u soumrakového spínače sotva bude vadit.
Na výrobky tesly jsem se tedy podíval, nabídka pěkná, ceny žoužel neuvádí =( kdyžtak jim napíšu. Taky jsem pouvažoval na spektrem viditelného světla a nejspíš bych zvolil těch 570nm neboli zelenou. Bude to rozpoznávat jenom den a noc takže ta reference bude daleko, na tu mrak nedošahne.
Kdysi jsem zkoušel fototrand na 940nm na IR diodu o stejné vlnové délce ragoval výborně ale 75W žárovka mu nic neříkala ani z několik cm tak jsem usoudil, že ta citlivost bude zásadní. Když ale říkáš, že "vidí" do větších vlnových délek tak tím 570nm nemůžu nic zkazit ne ?
U dnešních čidel se potlačuje citlivost na infračervené paprsky buď modrým filtrem (senzory SBC - silicon blue cell) nebo zdvojením fotodiod, z nichž jedna má předřazený filtr nepropouštějící viditelné světlo. Její signál se pak odečte od signálu diody, která "vidí" celé pásmo (integrováno například v čipu ISL290xx).
Toto uspořádání se ale používá hlavně pro luxmetry a expozimetry; pokud jde o soumrakové spínače, tak u nich na spektrální charakteristice zase až tak moc nezáleží.