Konstrukce H-můstku

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Citronnek

Konstrukce H-můstku

#1 Příspěvek od Citronnek »

Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o pomoc s návrhem kvalitního ovládání pro krokový motor (max. proud 2.8A), chtěl bych postavit řešení co nejlevněji, z diskrétních součástek.

V mém návrhu, nevím jak zrealizovat omezování proudu při nečinnosti, nejspíše bych měl použít nějaké kapacity a kolika Volty to ve výsledku napájet, hlavně pokud chci ovládat přes tu Atmegu 4 motory nebudou mi stačit pwm výstupy.

Prosím Vás tedy o konkrétní připomínky a jsem moc vděčný za každou radu, kterou dostanu.

A všem přeji šťastný nový rok..:)
Děkuji
Přílohy
Double H bridge 1.1.png
Zde přidávám svůj návrh
(63.65 KiB) Staženo 344 x
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

Nič ma nenapadá, iba ak predstava predčasného pôrodu?
Bez budičov (diskrétne súčiastky), čisto N-MOSy! + riadiť prúdy?...
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

to potřebuješ každý vstup řídit na jinou hodnotu proudového omezení??
Proč nepoužiješ jeden výstup pwm na hradlování všech logických výstupů?
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Já tam žádné proudové omezení nevidím. Ty horní FETy budou pěkně topit, protože se nemají čím úplně otevřít, chtělo by to nějaký bootstrap na napájení nebo tak něco. A taky nějak zajistit dostatečný dead time mezi horníma a dolníma tranzistorama a ten CMOS 4000 toho taky moc neubudí.
procesor

#5 Příspěvek od procesor »

Atlan

#6 Příspěvek od Atlan »

298 by mu mala stacit ...+ ta mega
WLAB

#7 Příspěvek od WLAB »

Proc to musi byt z diskretnich soucastek?? Tohle zapojeni je dost problematicke, predevsim ty horni fety ve "sledovacim" rezimu, bude tam desny ubytek => nutnost vyssiho napajeciho napeti a budou to "kamna". To bych tam snad dal radeji bipolary nebo to predelal na P MOSFETy. Nikde se neresi "deadtime", 4011 je utopie a ne idealni budic fetu.
Mustek bych budil rychlou PWMkou, jejiz velikost bych menil podle proudove (momentove) potreby (mozne snizeni proudu za klidu) a podle faze signalu. Podobne jako pri rizeni synchronniho motoru. A pouzil bych nejaky integrovany budic, kterych jsou mrte a uz resi deadtime i buzeni high-side N-MOSu.... plus tranzistory s Rdson do 0.05 Ohm.
Naposledy upravil(a) WLAB dne 03 led 2011, 18:59, celkem upraveno 1 x.
de omnibus dubitandum est
Citronnek

#8 Příspěvek od Citronnek »

Mockrát děkuji za typy.. A vlastně to nemusí být z diskrétních součástek, zkusím spojení L297 s L298.. Ještě jsem koukal na A3986, který mě vlastnostmi velmi zaujal, bohužel je hůře dostupný. Každopádně dočetl jsem se v datasheetech, že je maximální proud až 2A. Není škoda, že nedokáži využít maximální proud motorem?

A k tamtomu zapojení, stačilo by tedy přidat (bootstrap) nábojovou pumpu a pak deadtime odpory, nebo čím se dá realizovat deadtime? A stačí mi jeden PWM signál?

Mockrát Vám všem děkuji ... :)
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

nevidim dovod tam pchat l297 ked to chces riadit MCU.... pozri si datasheet od l298 katalogove zapojenie..
procesor

#10 Příspěvek od procesor »

4-motory, bude jednoduchšie riadiť cez L297, a aj riadenie prúdu by som zveril HW.
iginoiii

#11 Příspěvek od iginoiii »

podľa mňa má procesor pravdu, pretože keby chce riadiť 4 motory, potrebuje 16 signálov ak správne chápem(signál, invertovaný(signál), signál+deadtime, invertovaný(signal+deadtime), a toto celé 4 krát).

A niektoré kombinácie by možno vytvoril v uprocesore, ale stále by mal ďalšie množstvo ktoré by musel vytvárať externe. A to napríklad som sa nedopracoval skoro k žiadnemu riešenie vytvorenia aspoň ako takého deadtime(jediné riešenie čo som našiel bolo pomocou 74HC123).
Citronnek

#12 Příspěvek od Citronnek »

Nakonec jsem zvolil zapojení pomocí L297 ve spojení s IR2104 jako budiče tranzistorů IRFZ44. Myslíte, že je to rozumné spojení, mohl bych zde dát schema. Ale potřeboval bych pomoci s tím, jakým zdrojem napájet, protože jsem se dočetl, že spínané počítačové zdroje nejsou pro L297 nejideálnější. A ještě, nemáte někdo zkušenosti s ovládáním pře LPT? Pokud budu mít dva signály vstupující do L297 (DIR + STEP) bude mi to ovládat spolehlivě Mach3? A co je potřeba k připojení na LPT (oddělovače apod.). Děkuji všem mockrát..:)
procesor

#13 Příspěvek od procesor »

:roll:
z atmegy ...teraz LPT?!
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

Citronnek píše:Nakonec jsem zvolil zapojení pomocí L297 ve spojení s IR2104 jako budiče tranzistorů IRFZ44. Myslíte, že je to rozumné spojení, mohl bych zde dát schema.

No to sem dej, to by mě zajímalo, jak to chceš propojit.
Crifodo

#15 Příspěvek od Crifodo »

Mach3, to uměl snad akorát Lockheed. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“