Měnič 12V/230V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mtajovsky

Měnič 12V/230V

#1 Příspěvek od mtajovsky »

Ahoj,

stojím před nutností koupit nějaký měnič do auta. Mám dotaz na výstupní tvar napětí. Jak jsem pochopil z nabídek, jsou v zásadě nabízeny tyto možnosti:

- sinusový výstup - nejdražší
- trapézový průběh, někde označovaný jako lichoběžník
- modifikovaná sinusovka - stupňovitý průběh, ale někde tím myslí trapéz
- obdélník - to nevím, jestli to ve skutečnosti není to samé jako trapéz

Na měnič bude připojena nabíječka telefonu (manželka) nebo napáječe pro MP3 (dcery), možná i noťas. Protože tomu neujdu :( a nemám s tím žádné zkušenosti, prosím o nějaké postřehy, zejména, je-li lepší výstup trapézový nebo modifikovaná sinusovka. S čistou sinusovkou nepočítám kvůli ceně. Děkuji.
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od radekrd »

Pro spínané zdroje (což nabíječky a zdoje pro ntb dnes jsou) je to asi jedno, napětí si stejně usměrní.
helios

#3 Příspěvek od helios »

Presne tak. Spínaným zdrojom je to jedno. Určitým problémom by mohol byť ventilátor s kotvou nakrátko, ktorý by sa ťažko rozbiehal. Trafákový adaptér by možno trochu viac hrial, ale fungovať by mal tiež.
Ak máš dosť miesta v aute, použi nejakú staršiu UPS, ktorá má 12V akumulátor a dá sa nahodiť aj bez siete. Na toto použitie sa mi javí ako ideálna.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Ale jinak Ti , pro výše uvedené účely , budou stačit DCDC měniče . Za chvíli už bude vše z USB a na ten noťas bude měnič trochu složitější , ale stále menší než soustava na 230 + další .
dj_Paul

#5 Příspěvek od dj_Paul »

já si sesmolil toto.Jsou tam i dvě USB.Výstup je 16V 4.7A.Každé USB je jištěné polymerovou pojistkou 0.8A
Přílohy
Zdroj IBM.zip
(65.42 KiB) Staženo 236 x
mtajovsky

#6 Příspěvek od mtajovsky »

O měničích DC/DC jsem taky uvažoval, ale jen do té chvíle, co jsem zjistil, kolik stojí pro můj foťák nabíječka z 12V. Je mi jasné, že jsem na bastlířském fóru, ale momentálně nemám čas něco vyrábět.

Spíš by mě zajímalo, jak je to s rušením například MP3, jestli je lepší stupňovitá modifikovaná sinusovka nebo lichoběžníkový průběh nebo jestli je to v podstatě jedno.
MartasBrno

#7 Příspěvek od MartasBrno »

Řekl bych že je to jedno, v momentě kdy je po cestě originál nabíječka nebo adaptér, tak je tam izolace. Beztak se to pokaždé usměrní a převede. Pro toto použití bych neváhal koupit něco levného, nebo vzal starší UPSku. Ta jenom musí umět ostrovní režim.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“