Asynchrónny motor ako generátor
Moderátor: Moderátoři
Asynchrónny motor ako generátor
neako nechápem ako moze fungovat asynchrónny motor ako generator... Predsa v motorickom rezime sa v kotve indukuje nap. zo statora, ale v generatorickom rezime sa tam ako vytvori? Ak by aj neakym "predmagnetizovanim" ale to by malo slabnut.
Vie mi to niekdo rozumne vysvetlit?
- Artaban001
To myslíš vážně? Mnemůžeš ten článek o téhle problematice oscanovat a poslat mi na mail? Zajímá mne rozběh tohohle systému.Artaban001 píše:když se paralelně k motoru připojí kondenzátory, chodí i v ostrovním režimu. Dost obsáhlé diskuze jsou na odborných fórech typu elektrika.cz.
motor musí asi být s těma kondenzátorama v rezonanci na 50Hz. Mám schovanou učebnici z učňáku, kterou jsem prohlásil za stracenou, a i té o tom píšou..
Nemám zájem o korekci pravopisu.
A kutilmile - nelituju tě
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
a pro praktické použití skoro neřešitelné.
Vrátím se k tomu popisu je mi divné že kondensátory připojené k motoru
dělají problém ze startem.Tzv.kompenzační kondensátory přece nepůsobí
žádné problémy a žádná remanence se u nich neřeší.
Je skutečností že asynchronní motor jako generátor odebírá jalovinu ze sítě a dodává do ní činný výkon.Není vyloučeno že část magnetisačního
proudu motoru by mohly dodat blízké kondensátory./50-70%/
Asynchronní motor lze použít jako brzda,přehodíme dvě fáze.
Používá se často ke spouštění u zdvihadel./skluz vyšší než 100%/
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
To si docela odporuje s realitou, když se takové centrály běžně prodávají (označují je jak centrály s kondenzátorovou regulací a jsou to ty nejlevnější, tady je nějaká taková centrála, přesnost napětí i frekvence je docela dobrá).FERYACT píše:EKKARE popsal jsi to silně sáhodlouze a sám připouštíš že je to velmi složité a pro praktické použití skoro neřešitelné.
AmarokCZ píše:To si docela odporuje s realitou, když se takové centrály běžně prodávají (označují je jak centrály s kondenzátorovou regulací a jsou to ty nejlevnější, tady je nějaká taková centrála, přesnost napětí i frekvence je docela dobrá).
A co znamená to:
Generátor
jednofázový synchronní 230 V / 50 Hz
?
má toleranci.Reklamám se přece nedá věřit.
Abych doplnil terminus technikus je synchronní generátor.Termín vznikl v době kdy generátory pracovaly do jedné sítě tedy/ synchronní/
Generátor vznikne z motoru tak že do vinutého rotor přes kroužky
pustíme ss proud.Točíme rotorem a emsu odebíráme na statoru./školní
ukázka.Při cizím buzení bude možno odebíra činný i jalový proud pro motory.
Pak jsem výzkum pozastavil, ale teď mě to zase začíná lákat
Takže aspoň nějaký dokument, který je sice víceméně teoretický (samá simulace), ale je tam zmínka o as. gen. v ostrovním režimu a nějaké grafy popisující situaci po zapnutí a následném nabuzení.