Sanyo CEM2140P-00, chassis A3C, ani obraz ani zvuk

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
RookieSK

Sanyo CEM2140P-00, chassis A3C, ani obraz ani zvuk

#1 Příspěvek od RookieSK »

Mám tu problém, ktorým isto nebudete nadšení (podľa hesla: nerob to čo nevieš). Napriek tomu Vás prosím o radu.TV prestal ísť z ničoho nič po predchádzajúcom vypnutí. Nenabehol obraz ani zvuk, podľa zvuku zdroj po pár sekundách vypol. Zistil som, že je prerazený tranzistor horizontálneho rozkladu 2SD1650 (Vcb0: 1500 V/Vce0: 1500 V). Pokúsil som sa ho nahradiť typom 2SC4762 (1500 V/600 V). Zabudol som pripojiť šteker vychyľovačiek, TV nabehol, obrazovka svietila v stredovom bode. TV som vypol,šteker zasunul, zapol TV a šššššš - preskok VN ale netuším kde (skákal som šípku k vypínaču). TV som znovu zapol, opäť vypínal zdroj ako v úvode opisu. Tranzistor som vybral, pokúšal som sa namerať napätia na IO LA7681 (zdroj bez tranzistoru beží), ale napätia sú o čosi vyššie, a po 2-3 minútach bolo filt. kondenzátoru (220 uF/160V) vo vetve +130V veľmi horúco, čo sa mi snažil povedať zdvihom klobúka :). Nieje problém ho vymeniť, ide o to, prečo sa prerazil tranzistor rozkladu (pôvodný aj ten druhý - že 600V bolo málo to beriem) a zaujímalo by ma či má zmysel sa s tým ešte hrať. Do servisu nepôjde (nemá to zmysel), ale na chatu by som ho ešte rád odniesol. Vďaka za reakcie.

Název vlákna byl upraven. Killroy
555

#2 Příspěvek od 555 »

jen se připojím s tím,že aspon teda podle mě u těchto tranzistoru nezáleží jen na těch voltech které jsi /jste psal zde.Dejte tam originál,ale to samozřejmě nevyřeší tu původní závadu

a měřil jste tu větev +B (130V)?že na kolektor připojena žárovka 60W nebo 100W a za prvý musí svítit a za druhý jaké je na ní napětí.?

ten 220uF/160V je tam podle filtrační,ale jestli se nafoukl tak nevím asi tam je mezi zemí a B+ větší napětí než má .víc řeknou odborníci zde.tot jenom moje toretická úvaha tak mě prosím neukamenujte.
Naposledy upravil(a) 555 dne 07 led 2011, 00:20, celkem upraveno 1 x.
masar

#3 Příspěvek od masar »

RookieSK píše:... ale napätia sú o čosi vyššie, a po 2-3 minútach bolo filt. kondenzátoru (220 uF/160V) vo vetve +130V veľmi horúco, čo sa mi snažil povedať zdvihom klobúka :)...

Problém asi bude to "čosi". :wink:
Uvědom si, že tolerance tohoto napájecího napětí je +/-1V(!)
Mysteri

#4 Příspěvek od Mysteri »

Zameraj sa na spätnú väzbu zdroja.... Najprv musíš odstrániť tú ,,paseku", čo si tam vytvoril svojím amatérskym prístupom k pôvodnej oprave... :twisted: Chcel si ušetriť, teraz predražíš.... :lol:
mirosne

#5 Příspěvek od mirosne »

RookieSK píše:zapol TV a šššššš - preskok VN ale netuším kde (skákal som šípku k vypínaču)

No asi by bolo to VNT dobre vymeniť,nie?Alebo čakáš na to keď Ti VNT stiahne zo sebou viac?Ďalšie skúšky a maturácie z VNT,ktoré má prieraz,už nemusia dobre skončiť. :cry:
Pozdravujem Vás, Miro.
kokun

#6 Příspěvek od kokun »

To RookieSK
S tvými znalostmi (o opravách tvp) a přístupem k opravě, to přivedeš nejspíše tak na SD - protože pořádná oprava už bude tak drahá, že bude neekonomická. Ale zkus si přiznat, že k tomuto to vedeš Ty :!: :cry:

Teď už bude "drahá" i rada: "dej to do servisu" :wink:

P.S. - a všichni, jeden vedle druhého - jak máte nastavený čas (v Profilu - "Časy uváděny v GMT + 1 hodina")?
Ani jeden ho nemáte správně (někteří jen zapoměli přestavit na zimní) :cry:
Honza - kokúň
Moderátor

#7 Příspěvek od Killroy »

RookieSK píše:ale napätia sú o čosi vyššie, a po 2-3 minútach bolo filt. kondenzátoru (220 uF/160V) vo vetve +130V veľmi horúco, čo sa mi snažil povedať zdvihom klobúka :). Nieje problém ho vymeniť, ide o to, prečo sa prerazil tranzistor rozkladu..

Ach jo. Třeba právě proto a pokud už je nedejbože i trafo v kopru, rovnou to vyhoď do kontejneru. Kdybys to někomu dal opravit hned, tak to bylo za málo peněz a měl si telku na chatu. Takhle budeš mít prd a na chatu si to můžeš odnést leda tak jako bednu na hady..
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“