Zesilovač JVC AX-111XBK - použitý IO

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vasekpetr1

Zesilovač JVC AX-111XBK - použitý IO

#1 Příspěvek od vasekpetr1 »

Ahoj všem, syn donesl tento zesik, že nejede jeden kanál. Na konci je použit STK 4141 II, ale je vidět, že už byl měněný. Měřím napájecí napětí pro koncák +38,7V; -38,4V. Když se dívám na datasheet http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 141II.html, tak je psáno, že je naximum 39V. Mám obavu, že někdo vyměnil koncák za šváb se podobným číslem, ale neohlídal si ty další písmena. Nemáte někdo prosím schema nebo daný zesik, abyste mi řekli, co je v něm originálně osazeno? Za schema budu velice vděčný. Na této stránce http://www.radiomuseum.org/r/jvc_ax_111xbk.html se mluví o výkonu 2x30W při impedanci 4Ω. Na zadním čele na štítku je psaný výkon 80W. To by mělo asi nasvědčovat typu STK 4151 řady "X" nebo "V". Strýček gůgl mně ohledně schemat zahnal pouze na placené stránky. Děkuji všem za pomoc, Petr.
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

měl jsem podobný problém u soňácké minivěže STK na hranici napájecího napětí v jednom kanále po špatném zacházení majitele odešel dvakrát jsem to STK měnil originál držel než jsem koupil za dost peněz od Sony originál a od té doby už je pět let klid.
vasekpetr1

#3 Příspěvek od vasekpetr1 »

Jenže ony se ty STK liší i vnitřním zapojením - viz obvod umlčovačky: na římské II a V je na pinu 6 a na římské X je na pinu 8.
bubu1

#4 Příspěvek od bubu1 »

Ahoj
Mám myslím zrovna tenhle model v práci na generálku tak bych se ti zítra podíval co tam je za švábik.
vasekpetr1

#5 Příspěvek od vasekpetr1 »

Díky, ani to nebudeš muset rozdělávat - na šváb je vidět shora přes ventilační díry. Nicméně jsem zkoušel laborovat a jeden kanál posílá zkreslený signál, druhý nejel vůbec. V signálové cestě žádný rozdíl v napětích, napájení má šváb pro oba kanály společné. Zkusil jsem se dotknout pizetou na vstupu nejedoucího kanálu, prasklo v repráku a kanál se rozjel. Po vypnutí a pozdějším zapnutí to samé. Pro jistotu vyměním vazební elyty, které jsou v signálové cestě, tím snad nic nezkazím. Ale na to číslo se mně určitě podívej.

Pročištěno, nákaza smazána.. Killroy
vasekpetr1

#6 Příspěvek od vasekpetr1 »

Takže jak to celé dopadlo: dle tohoto vlákna http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... hlight=jvc jsem si musel nasypat kýbl popela na hlavu, protože jsem ho měnil já sám, ale už jem si to nepamatoval :oops:. Asi jsem i zjistil důvod odprásknutí: tento koncák je konstruován na výstup 8Ω, kluk ale na něj nacpal čtyřohmové bedny a osolil to. Nyní proběhla další výměna (cena 179,- v Nedisu), ještě zjištěn přerušený odpor 100Ω mezi kladným napájením a pinem 12 použitého IO STK4141 II. Pro jistotu chci dát novou kontaktní pastu mezi IO a chladič, ale mám jen "stříbrnou" pro procesory v PC. Může se použít nebo mám dát určenou bílou pastu, která tam byla původně? Díky.
keemo

#7 Příspěvek od keemo »

Myslim ze pokial to od starej pasty vycistis tak ju mozes pouzit...nejake markantne rozdiely by v nich nemali byt....
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Se "stříbrnicí" opatrně, aby se nedostala ani stopa tam, kam nemá - dělá hezký kraťasy a to tím víc, čím víc se ji snažíš utřít. Následně pomůže jen benzín a totálně umýt.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
e-man

#9 Příspěvek od e-man »

41čka tam nemůže být , leda bys byl sadista . :roll: Podle napětí minimálně 51 - 61 8-) Pastu ani stříbrnici , ani bílý hnus , nýbrž nevysychající teplovodivou průsvitnou :idea:
Teď jsem kouknul na můj oblíbený zesilovačový web a je tam v originále skutečně 41čka , ale na 220 V . Syn by se mohl pomalu začít učit číst nad reprovýstupy je only 8 ohms :lol:
Naposledy upravil(a) e-man dne 08 úno 2011, 22:45, celkem upraveno 3 x.
E-man
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

V žádném případě tam necpi nic s kovovými částicemi apod., časem to vyhřezne a zapadne na nevhodné místo.
vasekpetr1

#11 Příspěvek od vasekpetr1 »

e-man:
Teď jsem kouknul na můj oblíbený zesilovačový web a je tam v originále skutečně 41čka , ale na 220 V

Můžeš mně prosím tě přiblížit, kde vidíš napájení STK 4141 na 220 Voltů? Nebo jsem tě blbě pochopil? Dle http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 4141V.html má STK 4141V napájení Vcc max 40,5 Voltů a ostatní hybridy jsem viděl nejvíce okolo 80 Voltů..
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Trafo v zosilnovaci je pravdepodobne navrhnute na 220V, takze pri 230V bude napatie na sekundari vyssie ako kedysi.

Ale ked tam boli pripojene 4-ohmove repro, tak napatia neries - vymen IO a repro.
e-man

#13 Příspěvek od e-man »

Rnbw - 100 bodů - congratulation !
+ povolená odchylka sítě = bum .
VP1- +-39V MAXIMÁLNÍ +-26 DOPORUČENÉ napětí.
Mezi námi - celou tuhle řadu lze provozovat do 4 ohm při patřičně sníženém napájení . U 42ky je to +- 22 V. CHce to jen trochu číst. :lol:
E-man
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“