Výběr pájecí stanice
Moderátor: Moderátoři
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Já bych volil výkonnější analogovou, může se to někdy hodit, ale to je individuální (záleží na konkrétním použití). Konkrétní typ zvol podle zkušeností ostatních, já mám SL-20 (jen ručku, zbytek jsem si dělal) a zdá se být za tu cenu kvalitní, pro tebe ale asi nevhodná, protože ručka není tenká (mě se ale tenká špatně drží).
Upřímně řečeno, já bych si nekoupil pero, u kterého se dá odšroubovat hrot (WP80, LR 21, ERS 50).
Myslím, že důležitým, i když opomíjeným, parametrem je tepelný odpor mezi tělískem a pájeným spojem, tedy špičkou hrotu.
Není tolik důležité, kolik tepla se na akumuluje v hmotě hrotu, nebo jaký elektrický výkon pájecí pero spotřebuje, ale jak rychle se energie dostává ze stanice do pájeného spoje.
Nejlepší jsou "kompaktní hroty", topný drát je u nich zacementován přímo uvnitř měděného hrotu.
Tyhle hroty, jsou sice jen čínské padělky, ale mohly by posloužit:
hotair.pl - LF-12D - 72,59zł
termit256 píše:Prave ze ja na tom nic sloziteho na prvni pohled nevidim.
Já zase nejsem dost zběhlý v programování MCU. Šel bych radši analogovou cestou. Není důležité vědět na stupeň přesně, kolik to ukazuje.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Habesan: Jenže tenhle parametr (podle toho co vím) nikdo neuvádí, jediný způsob jak zjistit je měření, třeba zmiňovaný SOLOMON SL-20 má 4K/W, což je docela dost a způsobuje to, že např. na chladiči rozehřátá pájka na chvíli "přimrzne". Na pájení součástek to ale nemá vliv, takže se nedivím, že tento parametr výrobci neuvádí. V těch "kompaktních hrotech" je i termočlánek?
Jeste k obehrane pisnicce kolem kompenzace studeneho konce. Prosel jsem par konstrukci v AR a nikdo to tam prilis neresi. Maji bezna pajeci pera termoclankove vedeni a kompenzaci nastavenou na nejakou pokojovou teplotu, nebo to proste jen autori odflakli? Pokud je spoj v rucce, musi tam prece teplota pri pajeni dost litat. Nikdy jsem se termoclanky moc nezabyval tak ani nevim jestli se da vubec termoclankove vedeni udelat jako lanko.
To: Habesan
Jaká modernější pera se k ERS50 dají připojit? Mám tam origo a na SMDčka 0402 to není. Chtělo by to hlavně něco krátkého.
Máš něco ověřeného?
Díky
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
termit256: rychlost u té WP80 je dána velkým výkonem (80W) a malou tepelnou kapacitou hrotu.
Kompenzace studeného konce se nemusí nějak řešit, protože v ručce je celkem stabilní teplota.
AmarokCZ píše:Kompenzace studeného konce se nemusí nějak řešit, protože v ručce je celkem stabilní teplota.
Co si pamatuju, tak ERS50 byl problém po hodině pájení udržet v ruce. Medeva M30 se dá po hodině pájení chytnout do ruky v polovině pájecího pera (té kovové tyčky). A taky je ohřátá na 300°C za nějakých 15s.
vzhledem ke zkušenostem s nářadím bych si od pro's kitu už nekoupil ani kancelářskou sponku, natož páječku
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Andrea: ERS50 je poněkud samostatná kapitola, solidní pájky mají i po několika hodinách ručku jen mírně nebo vůbec zahřátou.