osmibity
Moderátor: Moderátoři
Vetsina se ke me dostala jako mrtvy vraky a ted az na dva kousky chodej.
K te membrane. Osvedcilo se mi na aukru koupit novou . Je to zakazkova vyroba, ale z kvalitnejsich materialu. Stary membrany praskaji na pockani a to nejen v ohybech. U nove ma jistotu funkce a klid na dlouhy leta. OPravovat ty spoje se nikdy na dlouho nepodarilo.
Spectrum bych užíval i nadále, ale bohužel mi nedávno zdechla poměrně nová (cca 3 roky) CRT televize a s LCD to prostě není ono.
Mimochodem kdybyste mi někdo chtěl pomoci pokusit se jí opravit, bylo by to super. Je to OVP CTV146, mám tu někde i schéma, mohu zaslat, závada se projevuje tak, že obrazovka pouze naplno svítí červeně, nic víc. Byla velmi málo používaná a tak mi to neleze do hlavy, navíc občas na pár minut naskočí a pak zase zdechne, takže tipuju, že to nebude nic vážného, spíš nějaký elyt nebo studeňák. Tak kdyby někdo poradil, kde začít... dík chlapi a mějte se...
míval jsem klasického gumáka ZX Spectrum 48K, chvíli i Atari 130XL, kupodivu Spectrum jsem měl raději - ty už nemám.
Teď mám SAPI-1 se starou dobrou 8080 a stále (nebo spíš už zase) funguje. A pak ještě jeden vlastnoruční jednodeskáč se Z80kou, ale už jsem jej nezapnul ani nepamatuju.
Koukni sem: http://www.nostalcomp.cz - je to víc o těch jednodeskáčích než o Spectrum/Atari/Commodore apod. Ale jestli chceš postavit "něco jako PMI" tak tou stránkou budeš více než uspokojen
EDIT: aha, on už se o tu tom přede mnou někdo zmiňoval.
kelley píše:Ahoj,
Chystá se DPS pro repliku PMI-80 do výroby, tak se tam můžeš o ni rovnou adminovi přihlásit...
Ty stránky znám, čerpám z nich informace. PMI-80 už doma dávám dokupy na univerzálním tišťáku. PMI-80 bude jen základ, chci ho postupně rozšiřovat (víc paměti, ASCII klávesnice, možná rf modulátor,..) a pak přejít na z80. Takže by se DPS asi nevyplatilo
Crifodo píše:PMI na Z80, takže něco jako replika parní lokomotivy s dieselem?
Není to špatnej nápad, takle zůstane jen jedno napájecí napětí a nebude problém udělat PMI-80 na baterku, čímž se zvýší přenositelnos (takový machrování před kolegy s vlastním noťasem může být zajímavy).
Na nostalcompu je pěknej článek
Hlavni rysy meho pocitace:
1) Jedno napajeci napeti +5V pro vsechny chipy
2) Hlavni napajeni +9V az cca +15V
3) CPU Z80
4) EPROM pouze 1x 2716 (2KB), nahrazuje puvodni 2x 8708 (2x 1KB)
5) V generatoru hodin mozno pouzit quarz 8,86 nebo beznejsi 4,433MHz, jumperem nastavitelna delicka, jako takt. frekvenci je mozno navolit bud 1,108MHz (prakticky shodna s puvodni 1,111MHz) nebo PMI "pretaktovat" na dvojnasobek tj. 2,216MHz
6) Konektory K1 a K2 jsou oba na desce 2x (mozno pripojit vic periferii)
7) Na desce je obvod, ktery procesoru vnuti pri preruseni na datovou sbernici instrukci RST7 (skok na adresu 38H) jako puvodni 8228 vnucuje 8080ce, takze by mel fungovat i puvodni monitor bez uprav pro Z80.
9) Krome 9x LED 7-segment. zobrazovacu deska navic obsahuje 8x LED diodu pro univerzalni pouziti uzivatelem. Zpusob rozsveceni je stejny, jako kdyby tam byla 10. segmentovka, tudiz puvodni monitor je nepouziva, ale uzivatel je muze vyuzit ve svych programech.
10) Na vstupu z mgf. je pouzit vysoce kvalitni zesilovac s komparatorem LM311, jehoz cinnost byla lety proverena na ZX Spectru.
Jinak pro historickou autenticnost jsem se snazil zachovat co nejvic "starych" polovodicu - 2114 misto modernich 6116 apod., TTL obvody, EPROM 2716 misto EEPROM nebo FLASH, stabilik MA7805 v kovu misto TO-220 apod.
já jsem se o ten DPS PMI přihlásil trochu ze solidarity ke kolegům a taky trochu z lenosti
Mně se zas líbí tohle:
http://www.nostalcomp.cz/fotecky/ruzne/pip_2_sch.jpg ale trochu bych jej upravil - použil třístavový registry a plnohodnotnou ALU místo sčítačky (v šuplíku už je připravená 2x74LS181), mimo jiné. Používat mikroprocesor integrovaný v jedné součástce už mi začíná připadat málo šílené
To Crifodo: Ta parní lokomotiva bude pořád na páru. Akorát že bude mít tlak páry a přikládání uhlí řízený mikrokontrolérem