Umí někdo měřit s aut. měřičem zkreslení ZOPAN PMZ-11?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PavelFF

Umí někdo měřit s aut. měřičem zkreslení ZOPAN PMZ-11?

#1 Příspěvek od PavelFF »

Ahoj,
tento dotaz tu už před lety padnul, ale zůstal bez smysluplné odpovědi. Mám na stole tento polský přístroj a není mi vůbec jasná filosofie měření a ovládání. Nevím , jestli je rozbitý nebo ne. Nevím, jak se má chovat. Nastavovacích prvků má minimum, ale reaguje tak nějak divoce.
Možná se má prostě jen přivést signál na vstup a rovnou to ukáže zkreslení a kmitočet(?). Ale je tam ještě vstupní atenuátor (asi). Jakou nastavit úroveň?

http://www.amplifier.cd/Test_Equipment/other/PMZ-11.htm

Má ho možná ještě SMITH(?), tak kdyby měl radu, budu rád.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=133&highlight=pmz11
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#2 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Mám tento prístroj doma, pokial sa dobre pamatam, postupuje sa nasledovne:

Nastavite atenuator na najvyssi utlm.
Prepinac skreslenia nastavite na 100%
Pripojite zdroj signalu.
Znizujete atenuator, az kym nedosiahnete 100 dielikov na stupnici. K tomuto si mozete dopomoct potenciometrom, ktory je na attenuatore.

2. cast pozostava z merania
Stlacite tlacitko Messung

prepinacom x1,x10,x100,x1000 si nastavite frekvencny rozsah, v ktorom sa nachadza zakladna harmonicka signalu. V tomto pasme musi cervena LEDka so sipkou zhasnut. Maly meracik ukaze frekvenciu zakladnej harmonickej.

Nasledne postupne znizujete rozsah skreslenia, az kym sa rucicka neustali na nejakej hodnote.

Na vystupnom BNC konektore sa, pokial sa nemylim objavuje signal s odfiltrovanym zakladnym kmitoctom, teda su tam len vyssie harmonicke.
alkom01

#3 Příspěvek od alkom01 »

Tyto přístroje jsme kdysi používali u rozhlasu po drátě. Postup měření, jak ho popsal Ivan_Ryger, je správný.
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Děkuji za odpovědi. Ten můj krám se chová jinak. Vůbec nereaguje na stisk tlačítka Měření nebo Kalibrace. Ručka lítá sem a tam na obou měřácích.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#5 Příspěvek od Ivan_Ryger »

to mozu byt zoxidovane kontakty na prepinaci, alebo zle podotlacane dosky. Tieto meraky su pomerne kvalitne vnutorne urobene. Skuste, ci aspon ide pouzivat ako voltmeter, to je ta prva cast s nastavenim 100 %.
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

I v režimu voltmetru se chová divně, jednou nastavený údaj po čase kolísá. Ale nehodlám se tím teď zabývat, mám tu pro mě zajímavější věci na hraní. Bez manuálu bych to stejně neopravil. Karty jsou blbě přístupné, chtělo by to prodlužovací kartu. Děkuji za pomoc.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“