Chcel by som si spravit uplne jednoduchu nabijacku Ni-Mh clankov (AKUMULÁTOR Ni-MH AA 2050mAh GP RECYKO+).
Z toho, co som sa docital o akumulatoroch a nabijani, tak je treba aby pri nabijani pretekal baterkou prud
(od velkosti zavisi cas nabijania) a napatie bolo priblizne rovnake ako na baterke - stabilizovane.
Musim pripomenut, ze toto bude sucast zariadenia a pouzita bude iba ako nudzove riesenie, cize mi bude stacit vediet,
ci by to takto fungovalo (samozrejme napady su vitane). Normalne budem na nabijanie pouzivat klasicku nabijacku.
Potrebujem nabijat 2x4 clanky zapojene paralelne (aby sa mi kapacity scitali)
cize 1.+2.+3.+4. seriovo zapojene clanky a do toho paralelne 5.+6.+7.+8. seriovo zapojene clanky.
Vstup "na nabijanie" bude na 12V.
Pomocou googlu a elektro bastlirny som sa dopracoval k tomu, ze by som mohol moj problem vyriesit nasledovne:
Mohol by som zapojit jednoduchy stabilizator podla clanku:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=21
Mam na mysli hned ten prvy priklad
-kondiky (ak treba nejake specialne prosim okomentujte ma
chcel by som spravit aj prepinac na tri separatne obvody a to so stabilizatormi
-78L05
-78M05
-7805
Podla toho, co som sa docital tak by som mohol pouzit nasledovnu schemu (obrazok dole).
a spomenute stabilizatory pouzit v pripade, ze (podla spomenuteho poradia) :
-by som chcel nabijat clanky "ku koncu", t.j. ze by som prepol na tento 'rezim' az ked by som vedel, ze baterkam ostava do 100% nabitia uz iba kratky cas.
Docital som sa, ze 0.02C v tomto pripade by baterkam neuskodilo aj keby sa ostali nabijat dlhsie
-v tomto zapojeni by to vychadzalo cca 0.12C cize by som nabijal, ked by som mal viac casu
-v tomto by prud vysiel na 0.24C a toto by som pouzil, ked by som mal po ruke lepsi zdroj
Asi si vsetci vsimate jednu nevyhodu, ktorou je stopnutie nabijania pri 100%.
To som chcel vyriesit 'mojim odhadom', alebo popripade by som to nechal chvilu na najrychlejsom nabijani a potom aj na noc prehodil na to najslabsie.
Taky slaby prud by clankom vraj nemal uskodit na "tak kratku" dobu.
A toto by som pouzil iba v nudzovom pripade, cize by som chcel od Vas ako profikov pocut, ci by to fungovalo,
popripade co tomu chyba.
Vdaka moc za komenty a prispevky.
Juraj[url][/url]