nejsilnější stanice

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
breta1

nejsilnější stanice

#1 Příspěvek od breta1 »

Nejde o život - ale neví prosím někdo, jaké finty se používá k vyhledání (a uložení) 6 nejsilnějších vysílačů FM?
U AM bych asi věděl (třeba podle velikosti AVC), ale u FM by se snad signál musel brát hned za tunerem a měřit jeho velikost?
dalik

#2 Příspěvek od dalik »

Odpověď neznám, ale mrkni do schéma nějakého rádia, které má "s-metr" - typicky třeba české tunery T710, T820A apod, tam to vyhledej dle schématu odkud je to brané...
Líp už bylo.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Jak u AM, tak u FM se bere AVC signál z mf zesilovače/detektoru - dnešní nejsou v jiné než integrované formě a všecky integrované mf zesilovače/detektory jak pro AM, tak pro FM mají vyvedený signál pro řízení AVC (automatické vyrovnávání citlivosti). No a pak už stačí jen trochu výpočetní techniky, která usoudí, která stanice má nejsilnější signál (většinou se to rovná nejnižšímu napětí AVC = záleží na zapojení detektoru a na dalších stupních) a takové stanice si uloží. Velikost napětí se samozřejmě měří AD převodníkem. Nejmodernější digitální tunery s frekvenční syntézou už to mají vše v jednom.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Přičemž těch 6 nejsilnějších uložených stanic bude 4x Radiožurnál a 2 Frekvencejednááááá :twisted:
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Ba ne. U mne, pokud jsem pustil tenhle režim na autorádiu před barákem, tak to byla F1 jen 1x a k tomu 1x bývalé "ókáčko" (dnes zprasenej Blaník Východní Čechy) a zbytek "Ráááááááááááááádio" - neboli pos*anej Impuls. ExMetuji = Magic, E2 z Olomouce nebo třeba i ten Radiožurnál jsem musel naladit manuálně.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
breta1

#6 Příspěvek od breta1 »

No nevím- u AM je AVC jasné, ale u FM přece žádné AVC není (pouze AFC), mf zesiluje i slabé signály pořád naplno až k omezení, za mf už před detektorem je signál už úplně omezen, ať jde o slabou nebo silnou stanici.
Nebo je to dneska jinak?
Neodbočí se uvnitř IO signál hned za tunerem a ten se měří?
PLV

#7 Příspěvek od PLV »

Na Olomoucku býval Radiožurnál nebo dříve ještě Hvězda, nejsilnější stanice, dokud se nepřešlo na pásmo CCIR. Od té doby je to čajíček jak z Kojálu, tak z Pradědu a soukromé vysílače Haná, Rubi, Rádio hity, nebo ta E2, ho spolehlivě přebijí. Soudruzi anténáři z radiokomunikací někde udělali chybu. :lol: Zrovna tak máme přímou viditelnost na vysílač Radíkov, odkud jde Prima ale kvalitně ji chytit je zázrak. Lépe šla až z Tlusté hory. Ele toto trápení je už pasé a u konce, protože nastoupila digitalizace a pokročila satelitní technologie. :D Jsem zvědav, jak se chytne a jak se vyvine a jak bude pokračovat digitalizace rozhlasu. :)
Netřep se mnou!
vasekpetr1

#8 Příspěvek od vasekpetr1 »

No mě by spíše zajímalo, zda může digitální vysílání televize ubrat síle signálu FM rádia. Dříve mě Rádiohey okolo Brna a Třebíče hrálo kvalitně na celé cestě z Třebíče až na Dukovany, ale v posledním roce se v okrajových částech okresu podstatně zhoršil signál (od rouchovanské křižovatky až po Slavětice - možná je to i 400kV rozvodnou, ale ta tam stojí už 30 let). V Třebíči se stává, že rádio v autě (CAR 300) hraje kvalitně bez šumu a najednou začne vyhledávat, po chvíli signál zase naskočí. Problémy mají i ostatní kolegové, co jezdí auty. Zkoušel jsem napsat dotaz na technickou sekci rádia, ale odpověď žádná.
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“