zdroj k tiskárně
Moderátor: Moderátoři
zdroj k tiskárně
PIN 7 je záhadně napájen z hlavního elytu přes záhadnou součástku v pouzdru TO92, má tři nohy, jedna na +320V, druhá na zem, třetí na PIN7.
Záhadná součástka má označení SILP, pod tím 645, ještě podtím 984.
Nikdy jsem podobné zapojení kolem UCxxxx neviděl, neví prosím někdo, co to je?
Jakoby to byl stabilizátor z 320V na 8,5V- setkal se s tím někdo?
Ještě jedna záhada - ten PIN7 je krmený pouze z toho záhadného obvodu a z ničeho jiného!
Obvykle se to rozjíždí do PIN7 přece přes odpor na 320V a po rozjezdu tomu už pomáhá jedoucí zdroj (usměrní se napětí z pomocného vinutí a to převezme napájení pro PIN7.).
Ten druhý elyt 220M není podstatný, k němu byl přidělán malý větrák a napájen byl rovněž z pomocného vinutí - ale pozor!!!!! ten větráček byl na primární straně, tudíž galvanicky spojený se sítí (jeden konec větráčku na mínus hlavní elyt, druhý na ten kond 220M - jo, to jsou věci?????
Ale nejvíc mi leží v žaludku ten SILP 645 984.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Napájení přímo ze sítě jen přes pouzdro TO92 si nedokážu představit, při provozním proudu kolem 10mA by na něm byly přes 2W, to neuchladí...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Možná pokud by měl nejdřív nabít kondík proudem 1mA nebo menším a po spuštění UC se vypnout úplně, že by se dokázal uchladit.
Nebo by to mohlo být něco jako třísvorkový step-down, například na mikrosekundu pustí 320 V a pak 99 mikrosekund měří jestli to kondík nabilo na cílové napětí... Teda pokud by MHz stačil, aby to nepotřebovalo cívku.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
MImochodoem, když je tam 8V, tak zrovna tahle "součástka" bude nejspíš v pořádku, ať už to je cokoliv.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Andreo - super, ty obvody,to asi bylo ono!!!
Píšu bylo, protože se mi stal malér - obvykle při opravách mám opravovaný zdroj zapojený přes oddělovací trafo, omylem to ale tentokrát bylo v normální síti a zem osciloskopu (třída ochrany 1), kterým jsem chtěl měřit, jsem připojil na mínus graetz v tom zdroji, rána jak z děla a z toho obvodu zůstaly jen tři nožičky, nějaké tištěné spoje zmizely, takže je to definitivně vyřešený problém...