Zdroj referenčního napětí pro AD převodník
Moderátor: Moderátoři
Zdroj referenčního napětí pro AD převodník
Vyrábím si voltmetr k PC s 12-ti bitovým AD převodníkem MCP 3202. Pro referenční napětí potřebuji 4,095 V. Bude zde LM317 s víceotáčkovým trimrem dostatečně stabilní, nebo mám raději použít TL431 ?
- feliz_navidad
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
MCP1541: to vypadá zajímavě, uvidíme dostupnost ...
K hodnotě reference:: Já bych chtěl 4,095 V - jeden bit potom bude odpovídat hodnotě 1 mV.
V mnohé spotřební elektronice jsou trimry hojně používány, u měřících přístrojů (nepočítám multimetr za 100 kč) netuším, zdali se využívají . Takže jak je to s nimi - kdy je použít a kdy raději ne?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak při kalibraci se všechno poskládá ze stabilních odporů a stabilní reference, změří se přesně napětí nějakou ověřenou mašinou (nebo se to připojí na přesnou referenci) , porovná se s naměřeným napětím, z toho se vypočte kalibrační konstanta a uloží do paměti EEPROM (automat to zvládá za pár vteřin).
Na úrovni LSB Tě už stejně nemine šum - proto se u přesných měřáků používá metoda dvojí integrace, nikoliv jen přímé vzorkování napětí.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:pak to nastavím na měřáku s přesností 0.1 procenta s TRUE RMS a "oni" si to pak přeměří vadaskou a doladí o pár voltů tam, kam chtějí....![]()
Není nad praxi. Už v mládí mě fascinoval jeden mladý voják z povolání, který z nudy nastavoval trimry na deskách z radiolokačního indikátoru (vytahaných ze slotů, na stole) šroubováčkem tak, aby byly osičky trimrů hezky v zákrytu
- feliz_navidad
Ja mam oblibenou rodinu LT1461. Je mozne vybrat z nekolika rodin presnosti a vystupnich napeti, pricemz pomer cen je cca 1:5.
Trimru bych se nebal, pokud se mu nesveri zbytecne velky rozsah nastaveni. A pouzil bych nejaky typ s keramickym teliskem.
Na 12bitech by to se sumem nemuselo byt jeste tak hrozne. Spis bych se venoval tomu, jak je udelany vzorkovaci obvod a zda a jak moc pri odberu ovlivnuje vlastni vstup.
feliz_navidad píše:valasek píše:K hodnotě reference:: Já bych chtěl 4,095 V - jeden bit potom bude odpovídat hodnotě 1 mV.
Potřebuješ 4,096V - prostuduj si pořádně datasheet k tomu převodníku...
Vysvětli mi, prosím, kde ve své úvaze dělám chybu: Z AD převodníku dostanu 12-ti bitové binární číslo, jehož max. hodnota je 111 111 111 111. To je dekadicky 4095. Pokud chci rozlišení 1 mV/bit, opravdu musím mít referenci 4,095 V (nejvyšší změřitelná hodnota) + 0,001V = 4,096 ? Znamená to tedy, že bych u 1-bitového AD převodníku s rozlišením 1 V/bit potřeboval referenci 2V, ikdyž změří max 1V ?
V datasheetu reference MCP1541 je napsáno výstupní napětí: Min 4,055 V, Typ 4,096 V, Max 4,137 V. Takže asi opravdu počítají s referencí 4,096 V. Ale proč?
Souvisí to s použitým D/A převodníkem, ten co je uvnitř má 1LSB = Uref/2^N, kde N je počet bitů. Existuje ale i D/A převodník, u kterého je 1LSB = Uref/(2^N - 1), tam by pak potřebná reference byla 4,095V, ale asi se s ním v integrované podobě nesetkáš.