Problém s čerpadlem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Tak tohle je to čerpadlo, doplňuji že tou hřídelí pod tím šroubem se dá otáčet ale jde to velmi těžce jen se ptám jestli to jde nějak rozdělat doma a prodloužit jeho životnost jestli se to vyplatí nebo ne?díky.
Přílohy
cerpadlo1.jpg
(91.14 KiB) Staženo 103 x
Dikobraz

#17 Příspěvek od Dikobraz »

Nedoporučuji opravovat doma svépomocí , obvykle to nevyjde.
Artaban001

#18 Příspěvek od Artaban001 »

markoni píše:Zdravím
Tak tohle je to čerpadlo, doplňuji že tou hřídelí pod tím šroubem se dá otáčet ale jde to velmi těžce jen se ptám jestli to jde nějak rozdělat doma a prodloužit jeho životnost jestli se to vyplatí nebo ne?díky.

Doporučuji dát opravit..
(nám opravili už několikrát PICOLLO a MINOR)
Nagant

#19 Příspěvek od Nagant »

Přestalo mi fungovat oběhové čerpadlo Grundfos UPS 15-60 v kotli Mora 674 (relé na desce elektroniky kotle sepne, ale čerpadlo jen mírně bručí, ani se nehne). Sejmul jsem kryt, rozběhový kondenzátor, zdá se, silně zapáchá, zítra koupím nový.

Ale mám dotaz - ty vývody kondenzátoru jsou do svorek (zdráhám se takové označení napsat) jen volně zasunuté a naprosto nijak tam nedrží, tedy že by to šlo natěsno. To je normální?
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Zkus ho po demontáži zaslepovacího šroubu opatrně protočit a pouze pokud se volně protáčí , tak bych něco zjišťoval dále . Ten kond tam nemusí být na krev a v okolí po dlouhodobém provozu smrdí všechno stejně . Jinak ty zkrácené verze čerpadel z plyňáků jsou vždy relativně brzy vyjetá .
Nagant

#21 Příspěvek od Nagant »

Tak nový rozběhový kondík nepomohl. Zátka čerpadla je za rantlem kotle, tak se k tomu ani nedostanu, tak to čeká na opravu opravářem kotlů.
67kapa

Není jednoznačně dáno...

#22 Příspěvek od 67kapa »

...vertikálně.Zásadní věc,montážní list.Jsou čerpadla mokroběžná a suchoběžná.Suchoběžná jdou samozřejmě instalovat i vertikálně.Např. čerpadla Grundfos musí být montována horizontálně, důvod zde již někdo uvedl,ker.ložisko je mazáno samotnou vodou,stejně tak čerpadla Wilo.Co se týče poruch,jednoznačně vadná ložiska,prasklá těsnění,vadná elektronika (pokud jsou jí osazena).Tzv. "O" kroužek lze sehnat u výrobce a není to tak drastická cena.Pozor při montáži nových čerpadel.Onehdy jsem se zůčastnil školení v Olomouci v Grundfosu a můžu říct,že poznají,zda bylo čerpadlo odborně namontováno.Málokdo ví,že musí být např. dodržena nátoková výška.To je údaj uvedený v listu daného čerpadla.To jen tak na okraj.:-)
Nagant

#23 Příspěvek od Nagant »

Takže, ještě jsem tu nezveřejnil výsledek:

Opraveno, tedy vyměněno čerpadlo (nové je typu UPS 15-55). To staré bylo opravdu vadné, snad nějaká vyhřátá kontaktní svorkovnice pro vinutí, podle servisáka.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“