Jak donutit winXP pustit do monitoru rozlišení, jaké chci?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kybler
Kontaktovat uživatele:

Jak donutit winXP pustit do monitoru rozlišení, jaké chci?

#1 Příspěvek od kybler »

Zdravím všechny,
mám malé PC s deskou intel D201GLY2 s grafárnou SIS 662 mirage, doposud jsem měl připojen monitor s rozlišením 1680x1050, no problem...
Dostala se mi do ruky LCD televize LG 32LC2R, která má nativní rozlišení 1366x768, ale grafka to do ní odmítá pustit, nabízí max 1280x720 nebo 1024x768, aplikace od sis si myslí, že je připojený monitor CRT a na LCD nelze nastavit.

Kabelem to nebude, použil jsem kabel od původního monitoru (taky LG), kterej šel.
Vypadá to, že uvnitř televize není plně využit VGA konektor, některé piny nejsou asi zapojeny, nebo jsou zapojeny špatně (suspend/off taky nefunguje, musím televizi vždycky zapnout nebo vypnout ručně).

A proto se ptám:
a) existuje nějakej program, ve kterým můžu ručně zadat libovolné rozlišení, které grafka do monitoru pustí bez ohledu na informace (ne)přicházející z LCD a převálcovat tak nastavení ve windows? Něco na způsob manuálního zadávání xorg.conf v linuxu.

b) nebo jak vytvořit mezikus mezi VGA kabel a grafárnu, resp. co mám pustit na piny 4,11,12 a 15, aby si grafka myslela, že je tam připojeno moderní LCD?

Díky.
Když všechno selže, přečti návod.
MaTTo

#2 Příspěvek od MaTTo »

Budes sa divit ale ja som vyskusal 4VGA kable a iba na jednom mi grafika 4500mhd detekovala LG LCD TV na ostatnych nie a viac ako 1024x768 mi nechcela davat !!
V LCD problem nehladaj ja som to riesil asi mesiac a potom som pripojil nejaky metrovy VGA kabel co som doniesol z roboty a ejhle deteklo LG LCD TV inak iba default monitor a viac ako 1024 nehrozilo dovolit v nastaveni, co sa suspend a off tyka tak to TV ani podporovat nema, TV nastavis na dany vstup signalu a bud tam signal je alebo nieje nic medzitym a TV sa nevypne/nezapne ako monitor .
S tym stvrtym konecne funkcnym VGA kablom dava do TV fullHD rozlisenie bez jedineho problemu !Neviem co je to za haluz ale s akymkolvek monitorom akykolvek VGA kabel fungoval no s LCD telkou iba jeden zo styroch .Kazdopadne to dokazalo to ze TV je v poriadku ale spojenie nebolo .
A este najvecsia sranda na tom je ze ked pripojim pomerne drahy 3m VGA kabel medzi TV a notebook tak nedetekne a rozlisenie nejde zvysovat, ale ked do TV strcim ten metrovy kabel ktory dam na dalsi 3metrovy predlzovaci kabel a to do notebooku tak detekuje a ide fullHD takze ani v dlzke kabla nieje problem - cize premna to je zahada .
Doing service for those who do .
Notes : ThinkPad T420 + ThinkPad X220 .
We make the tools, you make them do .
kybler
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kybler »

Takže mi nezbývá, než se zeptat:
Kde koupit VGA kabel, který bude s tou televizí fungovat? :?
Gringo_Joe

#4 Příspěvek od Gringo_Joe »

existuje SW PowerStrip, ktery umi prinutit monitor/grafiku k jakemukoliv rozliseni a obnovovaci frekvenci.. Muzes alespon zkusit jestli pomuze..
kybler
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kybler »

Gringo_Joe píše:existuje SW PowerStrip, ktery umi prinutit monitor/grafiku k jakemukoliv rozliseni a obnovovaci frekvenci.. Muzes alespon zkusit jestli pomuze..

Nepomohl, sice se tváří, že je tam nastaveno 1366x768, ale jinak vše při starým. No nic, mrknu ještě po nějakých vga kabelech, kabel označený jako "plně osazený" by snad měl fungovat.

ALe díky oběma. :)
Bernard

#6 Příspěvek od Bernard »

Mám obdobný problém, LCD Samsung připojený k noteboolu (Wxp) jako rozšířený desktop, s rozlišením 1680 x 1050. Někdy po probuzení nebo restartu naběhne LCD do rozlišení mnohem horšího, a přes "Vlastnosti grafiky" to 1680x1050 prostě nejde nastavit, chybí v seznamu možných nastavení, i když jsou tam i vyšší čísla než to kýžené. Nastavím tedy 1400x1050 a je mi z toho teskno.

Při práci občas prokliknu na vlastnosti grafiky, mrknu na ty možnosti, a, voilá - je tam i 1680x1050. Nastavím a jde to. Se stejným kabelem a vším ostatním. Teď tedy zjišťuji, že to nemusí být jen moje specialita?
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Mrkněte se na zapojení vga kabelů zde http://en.wikipedia.org/wiki/VGA_connector a zde http://pinouts.ru/Video/VGA15_pinout.shtml

Jistě na ten pin přijdete sami. :wink:
kybler
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kybler »

S tímhle kabelem to pojede?
Bernard

#9 Příspěvek od Bernard »

Nj, p32 asi naráží na pin 9, buď tam není, nebo je. A tamten kabel má koaxy RGB, tedy 3x2, +9 žil = 15, tak tedy i s pinem 9.
Jenže můj kabel je originál dodaný s monitorem, všechny piny propojené, a blbne to i tak. :(
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Jo, přesně tak Bernarde. :wink:
Teď už jen zbývá ty kabely proměřit, v čem se liší. Rozdíl tam musí být měřitelný.
kybler
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kybler »

Tak jsem zkusil koupit profi VGA kabel od hamy, ani s ním to nešlo. Ale nakonec se to vyřešilo samo - televize chcípla, jde jen podsvětlení, takže nezklamala moje zkušenosti se značkou LG. No nic, darovanýmu koni na zuby koukat nebudeme :D
p32

#12 Příspěvek od p32 »

Tak o značce LG má jen dost špatné mínění, takže se nebudu vyjadřovat. :wink:
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#13 Příspěvek od PeteBurns »

U mňa to takisto nešlo, pomohli najnovšie ovládače grafiky, zrazu nabehli aj rozlíšenia, ktoré predtým nešli, hlavne spomínaných 1366 x 768, ktoré som takisto potreboval kvôli LCD telke s týmto fyzickým rozlíšením...
mtajovsky

#14 Příspěvek od mtajovsky »

Nektere graficke karty s novejsim SW umoznuji vytvorit v o podstate libovolna uzivatelska rozliseni(GE Force).
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

To vie hadam kazda graficka karta vyrobena za poslednych (aspon) 15 rokov. Problem vsak byva v driveroch.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“