Měření klešťovým ampérmetrem v trojfázové soustavě
Moderátor: Moderátoři
Stejný problém jako Hula bude mít spousta provozovatelů malých domácích FVE ( včetně mého švagra). Tak jsem se nad tím trochu zamýšlel. Zjistit okamžitou bilanci by neměl být problém - dám měřicí trafo na fázi těsně před domovní elektroměr ( asi by stačilo obyč C jádro s pár sty závity, navlečené na fázi). Výstupní proud bude úměrný proudu ve fázi, detektorem ho porovnám s napětím a vyhodnotím, jestli proud teče ven, nebo dovnitř. Získám analogový signál o velikosti proudu, který dodávám do sítě ( opačný signál o spotřebě mě moc nezajímá). Ten budu zvyšováním zátěžě řídit k nule ( spotřeba=výroba), proto nemusí být trafo přesné. Oříškem bude ale řízení spotřeby. Několikastupňové připínání různých spotřebičů mi připadá dost neohrabané a nepřesné. Lepší by bylo spojité řízení. Bohužel triakový regulátor nelze použít - elektronický 4Q elektroměr je dost rychlý na to, aby zaznamenal během půlvlny napřed dodávku a pak spotřebu. Musel by se použít PWM regulátor a při výkonech několik kW bych asi narazil na problém rušení.
Jen je vhodné ověřit že termostat bude schopný rozpojit SS proud. Případně tento termostat napojit i do regulátoru. Pojistný termostat co jsem viděl tak vždy odpínal oba póly napájení.
Nebo přes termostaty napájet celý regulátor ještě před usměrněním. Při rozpojení termostatu dojde k celému odpojení regulátoru od sítě.
Také tam bývá doutnavka, nevím co bude říkat na SS proud, případně ji nahradit indikační LEDkou.