Záhada tranzistorov v žiarivkovom 8W svietidle
Moderátor: Moderátoři
Záhada tranzistorov v žiarivkovom 8W svietidle
- Artaban001
http://www.ludens.cl/Electron/Fluolamp/fluo20.gif
presne je to táto: http://www.ludens.cl/Electron/Fluolamp/fluo8small.gif
a tiež je podozrivé, že všade používa takisto japonské trandy, ktovie či vedome, či zrovna takých má dosť...
- Artaban001
Má upjatost na českou Součástkovou základnu pramenila z dostupnosti "materiálu". Nejlepší bylo, že v dobách mého největší bastlířské aktivity jsem do "matrošu" nemusel vrazit ani korunu, pokud to nebylo určené pro trvalé používání..
Můžeš mít mezizávitový zkrat v trafíčku - a to ty tranzistory neutlačí, nebo studeňák kolem trafíčka nebo už trubice potřebuje k zapálení příliš velké napětí, takže se tranzistory prorazí nakmitanými špičkami, zkrátka ideální by byla možnost si jedno dobré svítidlo při startu a za chodu proměřit a pak porovnat.
BOBOBO, lenže ked si porovnám datasheety dajme tomu tých 2SD468 a napríklad BC639, tak sú to takmer identické trandy, vštetko je podobné, aj napätia, aj prúdy, aj bety, aj saturačné napätia, aj frekvencie...neviem, proste tam musí byť ešte nejaký podstatný rozdiel, ktorý v takýchto zapojeniach určuje funkčnosť či nefunkčnosť...
Dělal jsem měniče podle Belzy a tam jsem na to narazil. Modifikoval jsem počty závitů na jiná napětí a narazil jsem na to, že tranzistory jsou příliš namáhané v závěrném směru B-E. Při zvyšování napájecího napětí to najednou začlo zlobit. Zjistil jsem, že Ueb je asi 7V a pak to "zenerkuje". Pomohlo odmotat zpětnovazební vinutí jak píše Artaban (jenže ten přidával).
Byl někde myslím, článek, že některé měniče navržené s Ge tranzistory nechodily s křemíkovými. Právě proto, že Ge mají větší závěrné napětí B-E než křemíkové.
- Artaban001