Brum a Brum zesilovače

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
edison255

#46 Příspěvek od edison255 »

masar píše:Tak tak. Pokud máš IO v soklech, dej je tam až po ověření napájení +/-15V (IC1) a +5V (IC2). Zenerovy diody mohou trošku topit, ale ne moc! :wink:
A zkontroluj cesty napájení a GND.

+5V na IC2?Nemá tam náhodou být +15V ? vždyť je tam zenerka d10 u toho ic2 a napájecí piny jsou 4 zem a 8 + který je spojen se zenerkou tak proč 5V ? (Vpátek kupuju soušástky tak budu zkoušet měřit .. ) :)
masar

#47 Příspěvek od masar »

Jasně, má tam být 15V, nějak mně vynechala klávesnice (nebo jsem měl slabý úhoz, to víš, stárnem). :wink:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od ZdenekHQ »

Místo těch odporů pro napájení OZ tam už dávno měly být tranzistory zapojený jako proudový zdroje. Pak už by tomu zesáku bylo téměř jedno, jestli ho napájí z 20V nebo ze 60V.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
masar

#49 Příspěvek od masar »

Tak tos trošku přehnal... :wink:
Bál bych se napájet OZ zdroji proudu ze zdroje +60/-60V. :wink:
Andrea

#50 Příspěvek od Andrea »

Dyť jsou tam zenerky.
masar

#51 Příspěvek od masar »

Nějak jsem Zdeňkovi podsunul úmysl je vynechat. :wink:
Tak pardon. :wink:
edison255

#52 Příspěvek od edison255 »

Tak jsem koupil zenerky a ty dva io,jelikož minulý týden jsem ještě zkusil zapojit výstup před relé a výsledek byl stejnej hrálo to ale trochu šumělo tak byl io na vstupu asi dobrej, ten u ochran jsem odpájel nasadil patici, dal nový zenerky a odpory nemám 330ohm ale 470 ohm, všechny a zapnul jsem to-zatím bez io pro ochrany a zase na všech zenerkách bylo 19,47 v :-( :-( co se děje ? když io u ochran nebyl v patici tak hned po zapnutí napájení relé cvaklo a seplo ... jak může být na zenerkách 19,47V vždyt to je napětí pro jednu větev !! a rezistory byly ještě věčí ...
edison255

#53 Příspěvek od edison255 »

Ještě doplním že d13 svítí u i po odpojení napájdní ochran AC
masar

#54 Příspěvek od masar »

edison255 píše:...a zase na všech zenerkách bylo 19,47 v :-( :-( co se děje ?...

Nic. asi máš přerušený spoj GND k zenerkám (velmi pravděpodobné, viz ty propojky, které jsem ti zakroužkoval minule) a nebo neumíš měřit (pravděpodobnost ať spočítá radši někdo jiný). :wink:
Ještě uveď pro jistotu, jaký typ zenerek jsi koupil.

p.s. A když odpojíš přívod "AC", tak D13 svítit musí, to je přece v pořádku, že svítí, ne? :wink:
A máš vůbec GND zdroje propojenou s GND desky zesilovače?
edison255

#55 Příspěvek od edison255 »

No gnd mám spojenou s gnd zesilovače, mám zenerky bzy 15/2w a propojky jsem zkontroloval všechny důkladně gnd je tam kde má být ...
edison255

#56 Příspěvek od edison255 »

A můžeš mi říct proč vlastně d13 svítí( prej stejnos. napětí na výstupu ale podle toho měření tam je opravdu nějaké minimum v řádu mV .. tak proč ?
masar

#57 Příspěvek od masar »

Ano. Obvod ochrany totiž nechrání jen reproduktory před ss napětím na výstupu, ale výstupní relé nesepne (a D13 svítí) také při překročení maximální teploty chladiče (IC2a) a při zapnutí zesilovače než uplyne doba zpoždění (než se ustálí pracovní body). Přítomnost napětí "AC" je tam z důvodů okamžitého(téměř) vypnutí relé při vypnutí nebo výpadku sítě. Toto napětí po usměrnění diodou D12 zavírá tranzistor T12, který jinak v otevřeném stavu blokuje zapnutí relé.
:wink:
edison255 píše:No gnd mám spojenou s gnd zesilovače, mám zenerky bzy 15/2w a propojky jsem zkontroloval všechny důkladně gnd je tam kde má být ...

Měř to napětí přímo na obou vývodech Zenerových diod. Nesmí tam být víc než 15,2V. Pokud naměříš menší nebo žádné, chybí propojení GND. Pokud naměříš větší, jedná se o jiné diody.
Jiná možnost není. :wink:

p.s. Vlastně je - že buď špatně měříš a nebo máš špatný měřák.
edison255

#58 Příspěvek od edison255 »

Tak mám doma transformátor poadového výkonu-dal jsem všechno zpět a zapnul.... okamižitě se začalo kouřit z odporů r18 a r24 ...
masar

#59 Příspěvek od masar »

Tak nechápu, k čemu nás potřebuješ, když stejně dáš nakonec novou baterku k vylágrovanýmu startéru. Cos čekal, že ti zesilovač odpustí všechny chyby, cos v něm napáchal?
Doufám jen, že tě tohle dostatečně vytrestá a obrátí na správnou cestu. Já vím, znám dobře ten pocit nadšeného očekávání z výsledků snažení. Ale bez znalosti funkce jednotlivých obvodů se k těm výsledkům těžko dopracuješ.
Ale dost bylo mentorování, teď odstraň všechny viditelné škody, vezmi multimetr a zkontroluj všechny polovodiče a výkonové cesty. Pravděpodobně to nepřežil T2, T5, T7 atd. Po výměně vadných součástek se můžeš pokusit o nové oživování.
Nejprve zkontroluj samotný zdroj +60V/-60V.
Potom nahraď pojistky odpory 220Ohmů/>10W, jejichž funkcí je omezit zkratové proudy v zesilovači na méně nebezpečnou hodnotu. Při zapnutí zesu na nich kontroluj úbytek napětí, který je úměrný protékajícímu proudu. Trimr P1 nastav na největší hodnotu odporu (250Ohmů=minimální proud tranzistory). Pak zapni napájení a pokud se z ničeho nekouří, kontroluj napětí v důležitých bodech. Začni opět na těch Zenerových diodách, protože dokud tento problém neodstraníš, zesilovač nepojede a ničím ho nepřemluvíš. :wink:

p.s. Možná bude lépe začínat opět s tím trafem s menším napájecím napětím.
Naposledy upravil(a) masar dne 29 led 2011, 12:24, celkem upraveno 1 x.
edison255

#60 Příspěvek od edison255 »

Drahý masare,
Mám na Tebe otázku kde bydlíš?Mohl bych ti ten zesilovač poslat a jestli by jsi byl tak hodný a opravil mi ho?.Samozřejmě tvojí povinností není opravovat mé chyby takže pochopím když odmítneš.Samozřejmě bych ti za tvou práci zaplatil.Já bych to asi jen stěží oživil když nemám ve své výbavě osciloskop ani generátor funkcí a takové věci...

Děkuji za odpověď
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“