Software na otočení fotografií

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Andrea píše:Myslím, že nemáš pravdu, že se ta matice dá otočit beze ztráty dat.
Stačí si nějaký obrázek otočit tam a zpátky a pak porovnat, vyjde na bit totéž.

Otočit tam a zpátky možná, než to uložíš jen rotuješ pozici pixelů s diskrétní adresou a hodnotou. Maso nastane, když to zrotuješ a dáš "Save as" a ještě větší, když to zrotuješ, uložíš v jednom programu a pak v jiným zrotuješ zpátky a zase uložíš. V tom případě už nemáš k dispozici inverzní funkce toho samého algoritmu.
Andrea

#17 Příspěvek od Andrea »

Ale žádný save as, když dáš save as, tak se to rekomprimuje podle aktuálního nastavení. Když dáš otočit bezeztrátově, tak se nic nerekomprimuje, jen se přeskupí data a rovnou se to uloží do původního souboru. Když ale nechceš věřit, tak si nevěř, to je tvoje volba. ;)
p32

#18 Příspěvek od p32 »

Tak já nevím o čem se vlastně tady diskutuje. Stačí si otevřít jakýkoliv obrázek a uložit ho např. jako A.JPG a potom ten obrázek otočit a uložit ho jako AA.JPG
Vsadím se, že velikosti souborů A.JPG a AA.JPG nebudou sedět podle míry komprese. Pokud nebude teoreticky žádná komprese u formátu JPG, tak to není JPG, ale asi BMP :wink:

Ale původní otázka byla něco jako "jakým programem otočit fotografie o 90° bez ztráty (změny) kvality snímku", což udělá každý slušný grafický program.
Crifodo

#19 Příspěvek od Crifodo »

Mně vychází něco jinýho, ale možná záleží na použitých prostředcích.
Andrea

#20 Příspěvek od Andrea »

Dost často záleží hlavně na tom prostředku mezi židlí a klávesnicí.
Cust

#21 Příspěvek od Cust »

Používám na to ACDSee, je to opravdu tak, že přeskupí jen ty elementární matice v JPEG prostředí - pouze operace na disku. Žádný save as (dekomprese-komprese) nenastává.

EDIT: komprese a dekomprese samozřejmě nastává, ale jen na úrovni LZW komprese, ta je bezeztrátová. Na jádro (onu JPEG transformaci) se nešahá.

EDIT2: Spletl jsem se - nejde o LZW, ale o Huffmanovu transformaci..., omlouvám se.
Atlan

#22 Příspěvek od Atlan »

no vo windovse je prehlizec obrazku a faxu ...a tam sa to da otocit ...ci to nieco zmeni necham na vas......
MirrA1

#23 Příspěvek od MirrA1 »

A co takhle použít obyčejný výchozí prohlížeč obrázků ve windows? Ten také dokáže otočit fotku bez změny kvality (pořád stejná velikost souboru)
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Jirka »

To jsem zkoušel na dvou snímcích a:
1. snímek změnil z 549kB na 540kB
2. snímek z 676kB na 667kB

Takže mi velikost souboru změnil zhruba jako Irfan.
A ikdyž už to mám udělaný v Irfanu, tak pro přístě bych rád chtěl vědět, jak to děláš, že tobě zůstane velikost souboru stejná?
Cust

#25 Příspěvek od Cust »

změna velikosti souboru se může změnit díky opětovné kompresi přes Huffmanův kód - jelikož je jiná posloupnost dat, vytvoří se jiná kódovací tabulka a komprese může být jinak účinná...
Ale opakuji, na cosinovou (ztrátovou "jpeg") kompresi to nemá žádný vliv a fotka zůstává v kvalitě originálu (původního JPEG)!
Cust

#26 Příspěvek od Cust »

Jirka píše:To jsem zkoušel na dvou snímcích a:
1. snímek změnil z 549kB na 540kB
2. snímek z 676kB na 667kB

Takže mi velikost souboru změnil zhruba jako Irfan.
A ikdyž už to mám udělaný v Irfanu, tak pro přístě bych rád chtěl vědět, jak to děláš, že tobě zůstane velikost souboru stejná?

Když fotku otočíš zpět, tak se ti velikost vrátí na původní hodnotu...
Crifodo

#27 Příspěvek od Crifodo »

Habesan
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Habesan »

Kdysi jsem se tímhle trochu zabýval... Je to poněkud náročné a výsledek nevalný, hlavně to chce umět programovat, ale pokud by měl někdo dotazy, pokusím se zapátrat ve svých poznámkách.

Docela užitečné jsou nástroje z jpegclub.org.
JPEGJoin a "JPEGTran -drop" se dají používat nejen k rotaci, ale taky k bezeztrátovému slepování JPEGů (např.: letecké snímky z Google Maps).
Gringo_Joe

#29 Příspěvek od Gringo_Joe »

jsem netusil, ze na google maps se taky pouzival JPEG
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Jirka »

Cust píše:Když fotku otočíš zpět, tak se ti velikost vrátí na původní hodnotu...

Zkusil jsem to takhle (tam a zpět) a velikost souboru se změnila zanedbatelně, cca o 2kB. Při jednom pootočení se změnila o cca 10kB. Rozlišení fotografie zůstalo zachováno.

Crifodo píše:http://forum.digineff.cz/read.php?137,2758488

A tady je asi ten zakopaný pes. Nemám jednu stranu dělitelnou 16, takže mi to v Irfanu i při lossless transformations v jedné ose uřízne 8 pixelů. Toho jsem si předtím nevšiml. Proto má soubor méně. Sice jsem nikde nenašel, jestli má snímek vzorkování 2:1, ale vypadá to tak. Jinak by to asi neořízl.

A doplním: v průzkumníku Zoneru zůstane taky rozlišení fotografie zachováno, ale velikost souboru značně naroste kvůli nastavení programu.
Pokud není technicky možné provést transformaci bezezetrátově, postupuje se podle volby v Nastavení programu, sekce Všeobecné – obrázek se buď ořízne nebo se znova uloží a při tom se provede opětovná ztrátová transformace do JPEGu.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“