jsem kutil-amatér (:roll:) , co sice má střední elektrotechnickou, ale spíše vždy tíhl k těm PC a tranzistor už je pro něj nadávka. Po neúspěchu hledám a žádám někoho o radu.
Projekt: Modul denního svícení do (mého) auta, které má detekci prasklých žárovek.
Detekce asi funguje nějak na principu měření odporu - když mají být světla vypnutá, posílá tam krátké impulsy, zdali žárovka vykazuje odpor. Když jsou světla zapnutá, také měří, asi nulový odpor, nebo odběr.
Potřebuji udělat takový modul, abych mohl na světla přivést svých +12V a nedošlo zároveň k hlášení prasklé žárovky.
Jsem dost omezen prostorem a mám k dispozici pouze +12 permanent, zem, a dva vodiče na žárovku.
Zkoušel jsem všelijaké pokusy, ale vše selhalo, pak mě napadlo toto schéma:
Moje teorie byla v použití dvojitého přepínacího relé na každou žárovku:
- přeruším původní +12V vedení k žárovce, pojmenováním zdroj=vstup / žárovka=výstup
- na vstup připojím paralelně +relé a odpor ohm=adekvátní žárovce (odpor je silně poddimenzovaný, 5W/20W; žárovky jsou 10W/55W; ale krátce to zvládá
- výchozí propojení je vstup - odpor - zem, čím prochází ty impulsy a nehlásí chyby
- na výstup si můžu vesele pustit svých +12V a svítit (a auto o tom neví)
- když zapnu světla, přijde na vstup stálý proud, tak sic vlítne do odporu a ničí ho, ale zároveň sepne relé, které odpor v zápětí odpojí a spojí výchozí cestu vstup-výstup a mých +12V odpojí
Asi je to trochu brutal, nicméně funguvalo to krásně.
Bohužel mě nenapadlo, že rozdíl mezi zapnutým zapalováním-elektronika a zapnutým zapalováním-motor může být tak velký.
Jakmile jsem zapl motor, nefungovalo nic, ba hůře - nedošlo k přepnutí relé a odpory se doslova roztrhly. Pak se začaly dít různé věci, z relé se stal bzučák apod.
Totální selhání z neznalosti.
Vzdávat se nechci.
Nevím, zdali nemůže být problém v tom, že i relé je odpor - a naprosto minimální.
Vzpomněl jsem si na "tranzistor jako spínač". Nepomohlo by toto pomoci? Samozřejmě to je na úrovni mylné teorie a není tam odpor před bází aj.
Díky za vaše rady.
Rady typu: nehrab do toho, bo ho?nu rozumíš by byly na místě, ale to už vím sám
A každému rádci jedno elektronické