Li-Ion "Mondo" nabíječka, nabíjení obecně
Moderátor: Moderátoři
Li-Ion "Mondo" nabíječka, nabíjení obecně
Není mi jasné, jestli "to" umí i něco jiného, jestli například program nějak ovlivňuje proud a podobně. A taky čím je dán maximální proud.
To by jistě dokázal říct znalý člověk po nahlédnutí do zdrojáku, co je tam přiložen.
Chápu, že to hlavní -stabilizaci napětí dělá ten LM317.
Autor je v článku velmi skoupý na informace.
Prosím o objasnění funkce!
Edit: Pokud při se při přebití automaticky odpojí aku, tak by snad nemuselo být napětí stabilizováno na přesně oněch 4.42V, ale třeba na 5V.
- Přílohy
-
lion1.gif- (5.01 KiB) Staženo 209 x
1 bliknutí - stav "nabito"
2 bliknutí - vypršení času, nenabito (je tam tedy časovač, na jak dlouho je nastavený?)
3 bliknutí - odpojený článek
4 bliknutí - podvybitý článek
5 bliknutí - přebitý článek
(předpokládám, že počet bliknutí se opakuje)
Ze zdrojáku jsem vydedukoval, že program generuje nějaké "current pulse".
Vstup "gp.0" snímá proud.
Z toho mi vyplývá, že "to" snad pomocí oněch pulzů řídí proud?
Edit: Nikdo neodpovídá, tak jsem ji už začal stavět, uvidíme jak se to bude chovat. Byl bych rád, kdyby uměla nabíjet 1A.
Ano, proud je řízen šířkovou modulací, impulsy o kmitočtu cca 1200Hz, impulsy se "rozšiřují" zhruba v rozmezí 0,2 - 0,4ms (snad jsem to dobře odečetl).
Proud je tím udržován asi 140mA.
Což je málo, zkusil bych zmenšit odpor 1ohm, řekl bych, že z úbytku na něm se odvozuje velikost proudu.
Co se týká časovače, tak ve zdrojáku jsem našel řádek: ; 5 hrs = 20,000 loops , z čehož usuzuji že se TO vypne za 5 hodin.
Kde je tam daná velikost proudu jsem neodhalil (zatím).
Stalo by se něco, kdybych MCU napájel z jiného zdroje než ze stabilizátoru pro aku?
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Takže dosáhnout většího htime a menšího ltime. To je odvozeno od rutiny pwidth.
Ale možná se pletu. Chtělo by to program vytisknou a rozepsat.
Úpravu programu si raději ponechám jako poslední možnost...
Mimochodem, Jelikož je proud pulsující, jak ho správně změřiti? (1200Hz) Používám ručičkový Ametr na stejnosměrném rozsahu, ten by snad měl ukázat střední hodnotu proudu?
Jak se správně měří proud u PWM regulace?
Osciloskopem na tom 1ohm rezistoru prakticky nic nezměřím, protože na rozsahu 0,02V už signál přehlušuje rušení.
Taková laická úvaha: Při sepnutém tranzistoru teče maximální proud obvodem. Když znám tento max. proud, můžu podle poměru impulsů spočítat průměrný proud, který je vlastně nabíjecím proudem, jakoby byl spojitě regulován????
Lithiové články se většinou doporučují nabíjet stabilizovaným zdrojem, jenomže to má za následek postupné klesání proudu a prodlužování času nabíjení.
1) Bylo by možné článek nabíjet konstantním proudem s tím, že automatika nabíjení při správném maximálním napětí včas ukončí?
2) Nebo skoro nabitý článek nabíjení větším proudem nesnese?
3) Či snad pro 100% nabití je nutno postupovat "po lehoučku", vytrvat při horní hranici napětí článku určitou dobu? Což by při velkém proudu nešlo, protože by automatika hned po dosažení maxima vypnula?
4) A což nejprve postupovat dle bodu 1 rychlonabíjecím režimem a po té přepnout na stabilizovaný zdroj?
Díky...