Jak pracuje akumulator v notebooku
Moderátor: Moderátoři
Jak pracuje akumulator v notebooku
zajimalo by me jak notebook naklada s plne nabitou baterkou pokud je vetsinu casu provozu napajen pres napajeci adapter?
Mam Acer Aspire 5742G a v manualu jsem se docetl, ze pokud notebook vetsinu casu je napajen ze site, taj je vhodne akumulator vyndat.
Notes : ThinkPad T420 + ThinkPad X220 .
We make the tools, you make them do .
Notes : ThinkPad T420 + ThinkPad X220 .
We make the tools, you make them do .
- Artaban001
- czatlantis
Problémem je, že některý notebooky nabíjejí baterky (ne)šetrněji - konkrétně že ukončí nabíjení až při mnohem nižší proudu, než jinej notebook.
Takže notebook A nabíjí baterku, drží ji na 4,2V a ukončí nabíjení, když proud klesne pod 100mA. Baterka po hodině uležení samovolně klesne na 4,12V a je celkem v pohodě.
Notebook B nabíjí baterku taky na 4,2V, ale ukončí nabíjení při poklesu proudu až kolem 30mA. Takže baterka po hodině uležení má 4,18V. A to jí dlouhodobě neprospívá.
Popsal jsem zkušenosti z praxe, oba notebooky mám, a ikdyž se v Ačku používala baterka skoro pořád a Bčko jen leželo na stole, tak v Bčku ta baterka odešla za čtvrtinovou dobu.
Dokonce se doporučuje pro delší životnost nabíjení liionek jen na 4,1V s tím, že kapacita je o něco menší, ale životnost prý i značně vyšší...jenže to v notebooku nikoho nezajímá, protože z hlediska výrobce je potřeba každá sekunda, kterou si může napsat do výdrže
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Ségra má dva NTB, jeden starý IBM 600E, baterie původní (tzn. kolem 10let), vnitřní odpor celkem dobrý a výdrž něco přes hodinu.
Druhý NTB má IBM T60 v něm je baterka stejná jako u mého IBM R60e, pouze u mého jsou články (sračky) od SANYO a u jejího jsou kvalitní PANASONIC, obě baterky mají stejný počet cyklů a zhruba stejné stáří, ale ta moje je už na vyhození.
czatlantis: to co popisuješ ohledně napětí po ukončení nabíjení je přežitek, u nových Li-ION není 4.2V (klidně trvalé udržování) problém. U svého IBM R60e mám nabíjení odjakživa nastavené tak, aby se nabíjení ukončilo na 4.05V a výsledek je, že je po třech letech akumulátor v (_!_). Ségra nabíjí stále na 100% (cca 4.15V plně nabitá a "odpočatá" baterie) a díky kvalitním PANASONICům je kapacita její baterie stále 96% původní (moje má jen 40%).
Takže nemá smysl řešit kraviny u baterií s nekvalitními články, jediný vliv by mohla mít špatná poloha baterie a tudíž její větší ohřev.
Co sa tyka novych lion baterii u novych laptopov,je to vsetko shit,ktory sa obcas dozije zaruky.Je jasne ze v laptope za 500e nebude bateria z kvalitnych clankov za cca 130-150e.Vsetko sa plni najlacnejsimi clankami a potom to aj tak vyzera.
- czatlantis
czatlantis: to co popisuješ ohledně napětí po ukončení nabíjení je přežitek,...[/quote]
z čeho vycházíš? možná to nemá až tak extra efekt, ale něco na tom pravdy musí být. Proč se teda doporučuje skladovat liionky na 40-60%kapacity? proč všechny nový liionky jsou nabitý na těch 40-60%. Kdybych nepotřeboval každou korunu, tak udělám nějakej dlouhodobej test s jednou liionkou stabilizovanou na 4,2V a druhou na 4,1 a po roce změřím kapacitu
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Další moje východisko je to, že ze starého Alcatelu jsem dal Li-IONku (článek SONY) do svítilny (LED 1W), nabíjím cca dvakrát do měsíce napětím 4.2V (na tomto napětí ji nechávám minimálně 10hodin aby byla nabitá úplně naplno) a i přes její datum výroby (2001) měla před půl rokem kapacitu 92% a vnitřní odpor 0.54Ohm.
Nic takovýho jsem nepsal, psal jsem jen, že moje má už jen 40% původní kapacity i přes to, že ji nikdy nenabíjím naplno (kromě pravidelného každoročního resetu, kdy baterku naplno nabiju a následně úplně vybiju).czatlantis píše:Proč se teda doporučuje skladovat liionky na 40-60%kapacity? proč všechny nový liionky jsou nabitý na těch 40-60%.
Dlouhodobý test ani zkoušet nemusíš, to jsem se rozhodl před 3 roky udělat já se svým NTB a dopadlo to tak, že to nic neovlivnilo (stejný NTB kupoval o měsíc později známý a je na tom podobně jako já a to nabíjí naplno). Pokud bych ji nabíjel naplno, tak by možná vydržela ještě méně, ale i tak je to špatný výsledek.
- czatlantis
Rozdíl mezi článkama ti nikdo samo nebere, ale právě že při nabíjení na 4,2 a pořádně by to dopadlo ještě o něco hůř..