Začátečník - prosím o radu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Vtip je v tom, hille, že v době talismanu o moc víc možností než 250V= a 6.3V ze sítě nebylo pro aspiranty radiotechniky k dispozici. Germanium přišlo až pak, když na něj bylo. Nepájivá pole, natož sw simulátory :twisted:
Pokud to nějaký pionýr neustál, v Rudém právu to zrovna na první stranu nedali. Dokonce i když na vojně zrušili rodičům synka u elektrocentrály, tady máte jeden den volna na pohřeb a kušujte, dostal in memoriam vzornýho vojáka tak co chcete.
Dneska jsou jiné problémy, ale aspoň tady je alternativa.
Pikofarad

#17 Příspěvek od Pikofarad »

z příspěvků pokopaných ti už plyne první základní poučení.Chránit se před el energií .Je to potwora ,není vidět a kope jako klokan.Na práci s těmi zdroji si pořiď oddělovací trafo nebo alespoň chránič na 10mA co je pro akvaristy.Taky bacha na nabité kondy a obrazovky. :wink:
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Yarda1 píše:...Jestlipak teď v době digitálního vysílání by krystalka ještě hrála? Ten audion na deset baterek, nebyla to taková stavebnice co se sestavovala na dírkované novodurové desce? Mně z toho hrály jen krystalky...

Samozřejmě, analogové vysílání na středních a dlouhých vlnách ještě pořád existuje: Liblice u Českého Brodu (1500kW) a Ostrava-Svinov (30kW) na 639kHz, České Budějovice (30kW), Stará Role (20kW) a Dobrochov (200kW) na 954kHz a Domamil u Moravských Budějovic (50kW) na 1332kHz - ty všechny vysílají od 04:00 do 18:00 program ČRo2 a zbytek dne ČRo6.
Pak je tu vysílač Topolná u Uherského Hradiště (650kW) na 270kHz s programem ČRo1, v okolí Prahy pak ještě Jíloviště (20kW) s programem Country Radia na 1062kHz.
No a pak ještě několik frekvencí na KV s programem ČRo7. V okolí už nejbližší vysílač Bisamberg u Vídně byl loni odstřelen článek i fotky zde, zbývá Graz-Dobl úplně na jihu Rakouska a Lauterach na západě. Ty už byly jednou vypnuté, Rakousko vyhlásilo tehdy ticho na AM, že jim FM vysílače stačí. Když nebylo čím vysílat v Bosně a Hercegovině, byl Graz opět uveden do provozu a po něm i další dva AM vysílače.
Večer a v noci se i na krystalku dá chytit mnoho dalších stanic. Od prvního března letos předávají Švýcaři středovlnný vysílač Monte Ceneri (tam dělal Marconi svoje pokusy) ruskému veřejnoprávnímu rozhlasu Hlas Ruska, ale nezjistil jsem, jakým výkonem budou vysílat, ani na jaké frekvenci. Každopádně to už by chtělo krystalku s trochu vylepšenou selektivitou...
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od pajosek2 »

Jestli můžu přidat svoji trošku do mlýna,tak bych chtěl potvrdit,že nejlepší literaturu najdeš v antikvariátech. Já mám spoustu starých knih a podle mého názoru je v těch starších knížkách daleko víc polopatisticky vysvětleno jak funguje odpor,kondenzátor a další základní věci. Je tomu asi 5 let,kdy jsem si z BENu koupil knihu Elektronika a nestačil se divit. Vztahy odvozeny na úrovní integrálů a přitom je určena pro začátečníky.V těch starších knihách bylo tak nějak více člověka a lidské moudrosti.
K tomu analog. vysílání chci jen potvrdit,co napsal Hill. Je spousta stanic,které se dají naladit na krystalce,audionu,či superhetu. U krystalek jasně vede Čr1 a na středních Brno a Praha slabě i Vídeň. Pokud použiju některého z Talismanů,tak na krátkých vlnách je ve večerních hodinách vyloženě pastva. Škoda,že mám táááák málo času.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
elmouse

#20 Příspěvek od elmouse »

Já bych doporučil i technické knihovny. Třeba v takové MZK (Moravské zemské knihovně) v Brně zaplatíš 300,- za registraci a máš k dispozici ohromnou spoustu literatury. A jak říkal už pajosek2 přede mnou, hlavně ti na začátek doporučím starší knížky z padesátých až sedmdesátých let, tam jsou základy elektroniky vysvětleny mnohem jednodušším a čtivějším způsobem, daleko líp se z nich učí. Mně MZK velice dobře posloužila třeba při stavbě elektronkových zesilovačů... dá se tam vypůjčit i legendární Věrný zvuk od Lukeše a spousta dalších užitečných knih.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“