Průřez vodiče pro DC proud

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pepe363

Průřez vodiče pro DC proud

#1 Příspěvek od pepe363 »

Zdravím, ať hledám kde hledám, nemohu jednoznačně najít povolené hodnoty proudu CU vodiče pro DC proud.
Chci do kufru auta připojit zesilovač, který je jištěn pojistkou 25A. Tu samou použiji i u baterie pro ochranu vedení. Zakoupil jsem 5m CU vodiče (drát) s průřezem 6mm2. Lze ho použít?
Zase ale na druhou stranu tim drátem určitě nepoteče nepřetržitě plných 25A. Nejsem blázen kterej by jezdil neustále se zesilovačem na maximální výkon =)
Díky
OK2STO

#2 Příspěvek od OK2STO »

bez problémů ho mužeš použít.
Bernard

#3 Příspěvek od Bernard »

Efektivní hodnota střídavého proudu je vlastně fiktivní DC proud. Pokud jde jen o oteplení vodiče způsobené jeho odporem, jsou na tom oba ty proudy stejně, AC nebo DC.
Milan_F

#4 Příspěvek od Milan_F »

Orientačně se počítá 6A/mm2. U traf je tomu jinak.
pepe363

#5 Příspěvek od pepe363 »

Takže jsem nenakoupil špatně. Díky moc za rady =)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Průřez vodiče pro DC proud

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

pepe363 píše: Zase ale na druhou stranu tim drátem určitě nepoteče nepřetržitě plných 25A. Nejsem blázen kterej by jezdil neustále se zesilovačem na maximální výkon =)
Díky

Teoreticky 25A do 4ohm repráku je 2500W. I kdyby to mělo jen 50% účinnost zesilovače a obyčejný repráky s citlivostí 89dB/1 W/1m, byl bys blázen, kdybys do toho auta při tomto výkonu jen nastoupil.

Jinak ten výpočet je samozřejmě nesmyslnej matematickej kotrmelec, při 13.8V a 25A je trvalý (střední) příkon pro zes 345W, ale nikde v zadání není psáno, že nepožíváš 24V aku či více nebo nějaké speciální nahrávky a tam už je to k zamyšlení....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
vasekpetr1

#7 Příspěvek od vasekpetr1 »

Ovšem do auta bych asi použil raději lano, jak tvrdý drát - jestli jsem to dobře pochopil - bo otřesy a podobná nebezpečí.
Sandal

#8 Příspěvek od Sandal »

Já když měl tyhle audiofilský záchvaty tak jsem do auta natahal k zesilovači kabely 16mm2 :roll:
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
feliz_navidad

#9 Příspěvek od feliz_navidad »

Jedna 6-ka je docela málo. Doporučil bych alespoň 10-16mm2, a rovnou dvě - přitáhnout i zem přímo od baterky. Otázkou ovšem je, co je to za zesilovač...
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

vasekpetr1 píše:Ovšem do auta bych asi použil raději lano, jak tvrdý drát - jestli jsem to dobře pochopil - bo otřesy a podobná nebezpečí.

naopak, vhodně zvolený tuhý drát může znamenitě zpevnit skelet, zvlášť když už v karosérii zahlodala koroze.
vladodyno

#11 Příspěvek od vladodyno »

>crifodo

skoro som padol pod stôl :D :D :D
helios

#12 Příspěvek od helios »

Správne, Crifodo, ale ešte lepšie je okolo káblov vystužiť handrami namočenými v Epoxide... :lol:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
vasekpetr1

#13 Příspěvek od vasekpetr1 »

Si připadnu jak v jiném světě...
pepe363

Re: Průřez vodiče pro DC proud

#14 Příspěvek od pepe363 »

ZdenekHQ píše:
pepe363 píše: Zase ale na druhou stranu tim drátem určitě nepoteče nepřetržitě plných 25A. Nejsem blázen kterej by jezdil neustále se zesilovačem na maximální výkon =)
Díky

Teoreticky 25A do 4ohm repráku je 2500W. I kdyby to mělo jen 50% účinnost zesilovače a obyčejný repráky s citlivostí 89dB/1 W/1m, byl bys blázen, kdybys do toho auta při tomto výkonu jen nastoupil.

Jinak ten výpočet je samozřejmě nesmyslnej matematickej kotrmelec, při 13.8V a 25A je trvalý (střední) příkon pro zes 345W, ale nikde v zadání není psáno, že nepožíváš 24V aku či více nebo nějaké speciální nahrávky a tam už je to k zamyšlení....

Tak tady je asi chyba ve čtení a pochopení =) V zadání jsou všechny potřebné informace =) Naprosto ale nechápu, proč je tu řeč o výkonu reproduktorů, když se v zadání dotazu ptám na průřez vodiče pro DC proud od baterie. Možná je něco špatně u mě, ale jinak se v běžným světě DC proud do reproduktorů nepouští =) Šlo mi o napájecí vodič do zesilovače :D
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“