Sháním někoho,kdo má skutečné znalosti s programátorem AVR Dragon (první verze) a nastavováním pojistek. Vrámci učení se nastavování pojistek jsem prováděl pokus na ATmega168.Úmyslně jsem zablokoval fuse bit RSTDISBL, následně jsem přes paralelní konektor fuse bity smazal,to se podařilo,ale čip už nejde dál naprogramovat do továrního nastavení (kalkulačka fuse na netu,včetně info v datasheetu),AVRko dává hlášku,že nejdou naprogramovat fuse bity. Samozřejmě lock bity jsou 0xFF (odemčené).Měl jsem podezření,jestli se něco neodpálilo,na netu koluje informace o stavu,kdy se stačí přiblížit vodičem pod napětím k čipu měniče 12V na desce a ten vyhoří,proto jsem napětí a průběhy signálů programátoru ověřil osciloskopem,vše je OK. Prostudoval jsem datasheet,kde jsou uvedeny podmínky.....sériového a paralelního programování,připojení signálů,ale nedaří se.Jedná se mně o to,že se všude píše o všemocnosti paralelního programátoru(neplést s programátorem připojeným na paralelní port PC),který např. umožňuje právě opětovné nastavení fuse SPIEN potřebné pro ISP programování.Samozřejmě mám nainstalováno nejnovější AVR studio 4.18 včetně SP3,jakož i proveden upgrade firmwaru samotného programátoru.Jenom prosím ne rady jako "tak sis s tím nměl hrát"
Programátor AVR Dragon
Moderátor: Moderátoři
Programátor AVR Dragon
Sháním někoho,kdo má skutečné znalosti s programátorem AVR Dragon (první verze) a nastavováním pojistek. Vrámci učení se nastavování pojistek jsem prováděl pokus na ATmega168.Úmyslně jsem zablokoval fuse bit RSTDISBL, následně jsem přes paralelní konektor fuse bity smazal,to se podařilo,ale čip už nejde dál naprogramovat do továrního nastavení (kalkulačka fuse na netu,včetně info v datasheetu),AVRko dává hlášku,že nejdou naprogramovat fuse bity. Samozřejmě lock bity jsou 0xFF (odemčené).Měl jsem podezření,jestli se něco neodpálilo,na netu koluje informace o stavu,kdy se stačí přiblížit vodičem pod napětím k čipu měniče 12V na desce a ten vyhoří,proto jsem napětí a průběhy signálů programátoru ověřil osciloskopem,vše je OK. Prostudoval jsem datasheet,kde jsou uvedeny podmínky.....sériového a paralelního programování,připojení signálů,ale nedaří se.Jedná se mně o to,že se všude píše o všemocnosti paralelního programátoru(neplést s programátorem připojeným na paralelní port PC),který např. umožňuje právě opětovné nastavení fuse SPIEN potřebné pro ISP programování.Samozřejmě mám nainstalováno nejnovější AVR studio 4.18 včetně SP3,jakož i proveden upgrade firmwaru samotného programátoru.Jenom prosím ne rady jako "tak sis s tím nměl hrát"
Re: Dragon
wire píše:AVRko dává hlášku,že nejdou naprogramovat fuse bity.
AVR určitě nedává žádnou hlášku, tak kdo to hlásí? Přečíst ty fuse bity jdou, jestli ano, jak jsou nastavené?
- Přílohy
-
Dragon_erase_device_pin_reset.gif- (18.69 KiB) Staženo 138 x
-
Dragon.gif- (171.39 KiB) Staženo 161 x
Re: Dragon
wire píše:Úmyslně jsem zablokoval fuse bit RSTDISBL, následně jsem přes paralelní konektor fuse bity smazal,to se podařilo.
a pak píšeš, že po aktivaci RSTDISBL se už procesor neozval. Tak z čeho soudíš, že se to smazání povedlo?
PS: erase chipu by mělo chodit vždy a mělo by právě umožnit opětovné zprovoznění čipu,třeba pro obnovu ISP programování.
wire píše:Nejprve jsem fuse mazal a následně nastavoval bez nastavování fuse RSTDISBL.Vše bylo OK. Z hodnot FF se to měnilo tak,jak jsem chtěl.
To vše jsi zkoušel paralelně? Máš jistotu, že to máš zadrátované správně a že to paralelní programování funguje, když vezmeš nezablokovaný čip, tak ho to bez problému přečte?
PS: to ověření,že se fuse měnily vlastně zjistíš třeba jen holou verifikací(probíhá i při každém programování,pokud ji máš zaškrtnutou),porovná to co máš zaškrtnuté a co je v čipu.Následným čtením se stav zaškrtnutých fuse nesmí změnit.
http://cs.wikibooks.org/wiki/Programujeme_jedno%C4%8Dipy#P.C5.99etaktov.C3.A1n.C3.AD_na_vy.C5.A1.C5.A1.C3.AD_frekvenci_s_krystalem
Table 27-14. Command Byte Bit Coding
Command Byte Command Executed
1000 0000 Chip Erase
0100 0000 Write Fuse bits
0010 0000 Write Lock bits
0001 0000 Write Flash
0001 0001 Write EEPROM
0000 1000 Read Signature Bytes and Calibration byte
0000 0100 Read Fuse and Lock bits
0000 0010 Read Flash
0000 0011 Read EEPROM