Li-Ion "Mondo" nabíječka, nabíjení obecně

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jade

#31 Příspěvek od jade »

Aha, takže když u výše uvedené nabíječky zvýším nabíjecí proud, mcu ji odpojí o to dříve méně nabitou.
Proto je asi napájená stab. napětím 4,1, (resp. 4,4V) aby ke konci snížil proud a baterka se do aut. odpojení co nejvíc nabila...
I tak, když ji potom strčím do "Belzovky", tak se ještě nějakou dobu nabíjí.
No nic, na rychlonabíjení si nechám zajít chuť.
Díky.

Belza to vysvětluje takhle: "Typický průběh nabíjení článku Li-ion je na obr. 5 a platí pro nabíjení proudem 1 C. Z obrázku je patrné, že článek se nabíjí velmi rychle. V první fázi se článek nabíjí proudem tak dlouho, dokud napětí na článku nedosáhne konečného nabíjecího napětí. Nabíjecí proud ani nemusí být konstantní, stačí když nepřekročí maximální nabíjecí proud. V okamžiku, kdy napětí článku dosáhne konečného nabíjecího napětí, je článek nabit přibližně na 70 %, pokud byl předtím téměř vybit. Byl-li článek vybit jen částečně, je v tomto okamžiku jeho náboj větší. Rovněž při nabíjení menším proudem bude v okamžiku dosažení konečného napětí náboj článku větší, nabíjení však trvá pochopitelně déle."
explorer

#32 Příspěvek od explorer »

Tak jsem cele toto tema bedlive sledoval a rikal si, ze by to mohla byt dobra nabijecka, ale ke konci s temi problemy nebo spis se slozitosti a nejednoznacnosti, zda je uz clanek plne nabit uz si to nemyslim, mel jsem predtim postavenou nabijecku Li-Ionu od Zajice, nekde jsem ji asi propil, ale asi ji postavim znovu, nehlede k tomu, ze ma i balancer, skoda, tohle mohl byt dobry projekt
jade

#33 Příspěvek od jade »

Hmm, taky tak. Mám ji už postavenou, tak ještě budu trochu experimentovat.
Zajímalo by mě, jak fungují komerční rychlonabíječky Li-Pol, ty modelářské většinou umí 2C. Ale ta cena!

Jinak používám tuhle http://www.belza.cz/charge/liion2.htm s manuálním balancérem - páčkovým přepínačem článků. 8-)

Našel jsem ještě toto http://www.nxp.com/documents/applicatio ... N10338.pdf , též spínaný nabíječ.
jade

#34 Příspěvek od jade »

Ještě jeden nápad k té nabíječce: Mezi tranzistor a diodu bych připojil vstup MKO s tranzistorem na výstupu, který by se sepnutím MKO zavřel.
Po skončení rychlonabíjení, po vymizení impulsů na vstupu MKO by se tranzistor na jeho výstupu otevřel, připojil proud k aku a pokračovalo by se v pomalém lineárním donabití.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“