Anténní zásuvka STA
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Anténní zásuvka STA
Díky za pomoc.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
No nic, díky za odpověď.
veľa štastia.
Dnes máme místo každé stoupačky hvězdicový rozvod - každá zásuvka je koncová, dole jsou vícenásobné odbočovače ze ZVT a zakončovací odpory na nich.
Takže, když znáš, jak je rozvod v domě udělaný, vybírají se komponenty daleko snadněji.
Pokud na zásuvce není cedulka, nemusí ti poradit ani v obchodě, protože by to museli nějak provizorně naletovat místo toho vadného konektoru a útlum změřit. Na což asi těžko budou mít vybavení. Pokud už zásuvku poneseš do krámu, tak si nejprve označ oba kabely, abys věděl který je přívod a který odvod. Tak to musíš i zapojit. Pak kabely nouzově spoj proti sobě. Natrvalo bych použil F-ka a spojku, jako provizorium použij klidně čokoládu. Na jednu svorku živý vodič, na druhou stínění. Je to sice prasárna nejhoršího stupně, ale normálně to pojede a sousedi pod tebou budou mít signál a nic nepoznají. Lepší než tam dávat F-ka a pak to znovu holit a zkracovat beztak již krátké kabely na zapojení do zásuvky, nebo nechat sousedy bez signálu.
Pokud možno do stoupacího vedení nezasahuj večer, kdy se nejvíc lidí dívá na televizi.
- tscherwick
Jestli na to chceš připojit i FM tuner, tak se nejdřív podívej jestli je na sloupu vůbec VKV anténa, některé STA ji ani nemají. Většinou to bývá kruhový dipól, výjimečně i křížový dipól a u starých STA byly Yaginy, které však byly směrovány na určitý vysílač a to v dnešní době dávno nebude platit. Navíc tam může být zesilovač ještě pro OIRT. Pokud je tam ale kruhový či křížový dipól tak to znamená že by příjem FM fungovat mohl.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Na pokojovou anténu velikosti kreditky mám daleko lepší signál. Ptal jsem se domovníka a ten říkal, že ty zásuvky jsou prý zapojovaný ob jeden byt, takže jedna stoupačka má pod sebou lichý čísla a druhá sudý. Jako na potvoru nikdo nade mnou, kromě posledního patra nevyužívá STA, tak by mě zajímalo, kde ten kabel vlastně končí. Příští týden by s na to měl dojet kouknout nějakej anténář co to tu v baráku zná, tak jsem zvědavej.
Jinak mám štěstí, že je tu tak dobrej signál i na kusu drátu, na druhou stranu mě to zmátlo s tou zásuvkou.