Nová elektronka JJ EL844

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od pajosek2 »

Já to nevím. Dočetl jsem se to v odborné literatuře a mám to potvrzeno od dost zkušených lidí. Vyloženě tvrdí,že tridy zesilují více hloubky a pentody výšky.Bavím se o koncových zesilovačích a myslím,že s vnitřníma kapacitama to nemá nic společného. Nemám bohužel prakticky ověřeno jak moc je to markantní,proto jsem se tady zeptal zkušenějších.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Sendyx

#17 Příspěvek od Sendyx »

Která odborná literatura to uvádí ? Bavíme se tedy o součástkách jako takových, ne ve vazbě na ostatní obvodové prvky zapojení. Ono už vymezení jen na koncový stupeň něčím zavání, v preampu zesilujou stejně, a v koncáku jinak ?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od pajosek2 »

Až se k těm knihám dostanu,tak ti to klidně opíšu,z hlavy to nevím. Vzhledem k tomu,že tady probíráme koncovou pentodu,tak jsem to navázal na konce. Podle toho,co tam psali,tak se to vztahovalo jen k lampě a okolní součástky se do toho nepočítali kromě výstupáku..Jen mi není jasné kde tedy pro lampu končí hloubky a začínají výšky. Je pravda,že triody mají jinou charakteristiku než pentody,co se tvaru týče,ale já tohle vyloženě netvrdím jen mne to zajímá.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

No tady je právě to - vazba k výstupáku (čili asi i k zátěži), což může být celé vysvětlení toho, co někdo špatně zevšeobecnil.

Taky se samozřejmě mohu mýlit.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od pajosek2 »

Najdu to a můžem pokračovat dál.Je mi jasné,že v téhle oblasti jsi podstatně dál než já,ale stejně mne zajímá jestli se touhle problematikou někdo zaobíral.

elmouse

#21 Příspěvek od elmouse »

Pravděpodobně bude na přednes mít vliv rozdíl vnitřního odporu triod a pentod. Pozorovatelný vliv to ale bude mít pouze u koncových stupňů bez zpětné vazby. Ve starých publikacích někdy ze čtyřicátých a padesátých let se skutečně vyskytuje tvrzení, že koncové pentody mají proti triodám "uřvanější" (nenapadá mně vhodnější slovo) zvuk s převládajícími středy a výškami.
Ale viz citace z klasiky - Lukeš: Věrný zvuk, str. 138:

Koncový stupeň může být....osazen buď triodami, nebo pentodami. Ještě asi před 10 lety se považovaly triody za vhodnější pro jakostní reprodukci a tvrdilo se, že mají menší zkreslení a výhodnější vlastnosti než pentody. Od té doby se však rozšířilo používání místní zpětné vazby v koncovém stupni, což dovoluje upravit vlastnosti koncových pentod, pokud jde o zkreslení a vnitřní odpor tak, že předčí triody a přitom zachovávají účinnost a výstupní výkon odpovídající pentodě. Proto za dnešního stavu zesilovací techniky můžeme používání triod považovat za přežitek a dále se budeme zabývat jen pentodami...
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od pajosek2 »

Já to našel v knihách Populárna radiotechnika autor Meluzín a Rozhlasové a sdělovací přímače autor Ing.Tomáš Dvořák. Je tam dost zajímavých věcí,ze kterých mimo jiné vyplývá,že ve dvojčinném zapojení tzv. lampový zvuk nelze dosáhnout,protože se v těchto zapojeních sudé harmonické odčítají a to jsou právě ty,které ten lahodný zvuk ve velké míře způsobují.

Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

Bohužel, Meluzin byl spíš popularizátor, než že by šel do hloubky.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od pajosek2 »

Hm,je to možné.Máš jinou zkušenost nebo ses srovnáváním triod a pentod v konci až tak nezaobíral? Když vidím,jak si tady někteří staví lampové zesáky a myslí si,že ten "lampový zvuk " z použití lamp automaticky vyplývá,tak mívám smíšené pocity. Nejsem až takový praktik,abych mohl posoudit do jaké míry je jsou rozdílné triody vs.pentody v konci,tak mne napadlo,tohle téma trošku rozvés,ale asi se nikam nedostanem.Autor vlákna snad promine mírné odbočení.

Dratak

#25 Příspěvek od Dratak »

A mám ji doma! Dnes mi přišla na prodejnu GES objednaná JJ EL844. Hned po rozbalení jsem byl mírně udiven-elektronka má totiž OTEVŘENOU ANODU, jako již někde výše zmíněné 6L43 či EL83. Na první pohled silně připomíná EL83, jen anoda je poněkud blíže mřížkám a systém je tak poněkud užší. Změření převodních charakteristik pro různá (ale prakticky aplikovatelná, tedy 200-250V) Ua a Ug2 si nechám na víkend. Charakterograf samozřejmě nemám, takže nejspíš hezky postaru na P508 a malovat na milimetrák. Zatím jsem si prohlédl charakteristiky od výrobce. Pořád mi totiž vrtá hlavou k čemu je dobré navrhovat verzi léta osvědčené EL84 s REDUKOVANOU anodovou ztrátou. Je ale vidět zlepšení linearity převodní charakteristiky oproti běžné EL84, navíc ohyb charakteristik nastává až při poklesu anodového proudu pod již zmíněných 10mA. To narozdíl od EL84.

Z toho by tak nějak vyplývalo že EL844 je určena tam, kde požadujeme velmi malé zkreslení a přitom malý výstupní výkon. Tedy buď na sluchátkové zesilovače (ale ne OTL), nebo jako budič výkonných koncových elektronek s požadovaným rozkmitem budicího napětí několika desítek V. Vhodným využitím by mohlo být i budit s ní pružinový hall v kytarovém kombu. Na druhou stranu, třeba do zesilovače MV3, kde pracují běžné EL84 s Wa 12W téměř na hranici možností, tam bych EL844 nedával ani omylem.
Uvedený rozpor v hodnotách Ia=10mA, Ig2=1,5mA, Ik max=60mA by tak mohl být nakonec chápán jako malá reklama: Lineární již od Ia=10mA.
Každopádně až to změřím uvidím více.
Sendyx

#26 Příspěvek od Sendyx »

2 Pajosek - až se usnese významná a věrohodná většina na tom, co má ten pravý elektronkový zvuk a co ne, pak bude mít smysl dělat v tomto výzkumy a z nich závěry. Ale asi co člověk, to jiná chuť, takže někdo upřednostňuje SE konec + horn, stejně jako jeho dědeček, který něco podobného slýchal na místním nádraží....
Crifodo

#27 Příspěvek od Crifodo »

Dratak píše:Pořád mi totiž vrtá hlavou k čemu je dobré navrhovat verzi léta osvědčené EL84 s REDUKOVANOU anodovou ztrátou. Je ale vidět zlepšení linearity převodní charakteristiky oproti běžné EL84

Třeba vyšel výrobce vstříc konstruktérům nových videozesilovačů v lampových televizorech nebo konstruktérům nových distribučních vf zesilovačů v KV přijímacích centrech. Tam se linearita uplatní.
Atlan

#28 Příspěvek od Atlan »

Ja stale čakám ... koncak v triede D s signalovym procesorom ktory vyrobi ten správny elektronkový zvuk...
Sendyx

#29 Příspěvek od Sendyx »

To už se dělá, aspoň pro kytaristy :wink: .
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od zdenoeddie »

Neni to nahodou "znovuzrodenie" 6L43?
Odpovědět

Zpět na „Součástky“